Θα πάρει πολύ καιρό και σίγουρα η Δύση θα παραμείνει ο κυρίαρχος πολιτισμός για μεγάλο διάστημα μέσα στον επόμενο αιώνα, αλλά η παρακμή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Samuel P.Hyntington, 1927-2008, Αμερικανός επιστήμονας

Εξεταστική για Τέμπη-Δ. Μαρκόπουλος: Χρέος και καθήκον η διερεύνηση όλων των πτυχών σε βάθος

15 Νοεμβρίου, 2023

«Η ΝΔ θα κάνει το χρέος και το καθήκον της για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές και σε βάθος αυτής της τραγωδίας», ανέφερε ο εισηγητής του κυνερμώντος κόμματος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε ότι «η Βουλή έχει χρέος τιμής και χρέος αλήθειας να φωτίσει τις πτυχές αυτής της υπόθεσης και θα το επιτελέσουμε» και πως «η ΝΔ, ως κόμμα ευθύνης, ως μία παράταξη δημοκρατική, δεν έχει τίποτα να κρύψει και θα κάνει το καθήκον της». Σύμφωνα με τον ίδιο, η διερεύνηση της τραγωδίας «οφείλει να είναι απόλυτη και να μη γίνει με όρους συγκυρίας, με όρους πρόσκαιρου πολιτικού και κομματικού οφέλους, απλού εντυπωσιασμού και φθηνού λαϊκισμού». «Οφείλουμε να φωτίσουμε και όχι να λιθοβολήσουμε», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι επιδίδονται «σε τακτικισμούς». Απέρριψε ως «απαράδεκτες τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί συμπόρευση της ΝΔ με το ΚΚΕ» λέγοντας ότι «αν κύριες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ αναζητάτε κάπου “δεκανίκια”, τότε αυτά να ψάξετε να τα βρείτε με τον νεαρό σας πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη. Καθώς σε αυτόν ο κ. Κασσαλέκης προσέτρεξε για να κάνει συμμαχία. Εμείς δεν είμαστε ο … πατερούλης κανενός. Πατερούληδες ψάχνουν άλλοι. Πολιτικούς μπαμπάδες, ελλείψει σχεδίου, στρατηγικής, πολιτικής». Ο κ. Μαρκόπουλος παρατήρησε πως «η ΝΔ έχει σαφείς ενστάσεις με το σκεπτικό της πρότασης σύστασης Εξεταστικής του ΚΚΕ. Παρά ταύτα, θα την υπερψηφίσουμε ως προς το αιτητικό της σκέλος γιατί βαθιά πιστεύουμε πως τακτικισμός δεν είναι η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή αλλά τακτικισμός είναι η Προανακριτική Επιτροπή που προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», καθώς έτσι «αντί να ψάξουμε τις καταστάσεις, αντί να διερευνήσουμε πράγματα και δομές, συνθήκες και όρους λειτουργίας των σιδηροδρόμων, θα πάμε κατευθείαν στα πρόσωπα. Θα πάμε στην αρένα». «Ο ουσιαστικός σεβασμός μας στα θύματα και τις οικογένειές τους είναι να δούμε την ουσία κι όχι τη βιτρίνα της υπόθεσης. Ασέβεια είναι η πολιτική εκμετάλλευση του πόνου. Η εργαλειοποίηση του αισθήματος για ιδιοτελείς σκοπιμότητες», συμπλήρωσε

«Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτίων αυτής της τραγωδίας. Και οι πραγματικές αιτίες βρίσκονται στις δομές αυτού του κράτους. Στον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας του σιδηροδρόμου. Στη διαχρονική ανημπόρια», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε ότι «το μόνο που σας νοιάζει είναι στο timing που πολιτικά σας βολεύει να φέρετε την υπόθεση στην επιφάνεια. Η πρόταση της Προανακριτικής που καταθέσατε στερείται ουσίας. Δεν έχει βασιμότητα και κοιτάζει το πρόσκαιρο. Κοιτάζετε στον φθηνό εντυπωσιασμό και λαϊκίζετε επάνω στον ανθρώπινο πόνο. Θέλετε να κοντύνετε στα μέτρα σας μία σημαντική υπόθεση και να μη μιλήσουμε για τα κρίσιμα, για τις διαχρονικές ευθύνες που έφεραν τον σιδηρόδρομο σε αυτήν την κατάσταση». «Μπροστά στην αγωνία σας να φανείτε -επιτέλους- δεύτεροι στις δημοσκοπήσεις, βρήκατε τώρα το κενό που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίσατε να ψαρέψετε στα θολά νερά του λαϊκισμού», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Επιδιώκετε να γίνεται Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη ΣΥΡΙΖΑ».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της ΝΔ καταλόγισε ότι «παρέδωσε ρημαδιό» καθώς «επί δύο και πλέον χρόνια ουδέν πράξατε για τους σιδηροδρόμους και αυτά όλα θα τα πούμε στην Εξεταστική». Ανέφερε ότι το έργο σηματοδότησης ο ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε «βαλτωμένο και η κυβέρνηση της ΝΔ το προχωρήσαμε από το 18% στο 70% ως τον Φεβρουάριο του 2023. Η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή, παρέδωσε λειτουργικό μόνο το 18% και εν συνεχεία αντιμετώπισε δυσκολίες και το εγκατέλειψε. Από το 2017 ως το 2019 δεν έγινε απολύτως τίποτα». «Πρακτικά όλη η αρχική συμβατική διάρκεια του έργου βρίσκεται εντός περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και μεταξύ άλλων τόνισε πως «από το 1985 ως το 2001 ο ΟΣΕ/ΕΡΓΟΣΕ είχε υπογράψει 15 διαφορετικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ για έργα σηματοδότησης που ποτέ δεν τέθηκαν σε λειτουργία, είτε λόγω δολιοφθορών είτε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών». «Όλα αυτά θα φωτιστούν. Ουδέν κρυπτόν θα μείνει από τη Βουλή», επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος.