Η Αμερική είναι ένα μεγάλο φιλικό σκυλί σε ένα μικρό δωμάτιο. Κάθε φορά που κουνάει την ουρά του διαλύει ένα έπιπλο - Άρνολντ Τούνμπη

Δημ. Μάντζος: «Είναι συντριπτικές οι διαπιστώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών»

15 Μαρτίου, 2024

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος μιλώντας σήμερα στον τ/σ «Open» και αναφερόμενος στα «όσα αποκαλύπτει η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κόβεσι για το έγκλημα των Τεμπών», σημείωσε ότι «θέσαμε χθες στη Βουλή το συγκεκριμένο θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης και δεν πήραμε κάποια απάντηση ή αντίδραση» και προσέθεσε: «Περιμένουμε σήμερα και από την κυβέρνηση και τον λαλίστατο κατά τα λοιπά κυβερνητικό εκπρόσωπο να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων αυτών».

 

Χαρακτήρισε «κάθε άλλο παρά ανεπίτρεπτη, αλλά επιβαλλόμενη» τη δήλωση της κ. Κοβέσι τονίζοντας: «Η Ευρωπαία Εισαγγελέας μιλά ευθέως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων. Μας λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, απαγορεύει τη διερεύνηση του σκανδάλου της μη υλοποίησης της σύμβασης 717/2014 με κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων, που οδήγησε, σύμφωνα και με την ίδια, στο έγκλημα των Τεμπών και 57 ανθρώπους στο θάνατο. Δεν είναι η μόνη που το ισχυρίζεται. Το ίδιο διαπιστώνουν και οι ίδιοι οι πραγματογνώμονες, οι καθηγητές πανεπιστημίου που όρισε η Κυβέρνηση στην τριμελή επιτροπή διερεύνησης του εγκλήματος, το επισημαίνει η αντιπολίτευση, το λέει η κοινωνία: ότι, αν είχαμε τηλεδιοίκηση και φωτοσήμανση σε πλήρη λειτουργία, οι 57 συνάνθρωποί μας θα ζούσαν».

 

Ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας προχώρησε στις συγκεκριμένες δηλώσεις, καθότι «η κυβέρνηση και η πλειοψηφία, σε αγαστή συνεργασία τον Οκτώβριο, καταψήφισαν την πολύ συγκεκριμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ -και του ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο χρόνο- για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση πολύ συγκεκριμένων κατηγοριών τις οποίες είχε στείλει η ίδια η Ευρωπαία Εισαγγελέας το καλοκαίρι στη Βουλή».

 

«Και παρά την ύπαρξη αυτής της δικογραφίας, που τη φέραμε εμείς στην Ολομέλεια της Βουλής, η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Και έρχεται η Ευρωπαία Εισαγγελέας σήμερα και λέει “εγώ έστειλα τον φάκελο και η Νέα Δημοκρατία τον μπλόκαρε” και κάποιοι θα έρθουν τώρα να μας πουν ότι φταίει εκείνη και όχι η Νέα Δημοκρατία. Και έχουμε 57 νεκρούς για ένα σύστημα που, αν λειτουργούσε, θα τους είχαμε σώσει» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

«Δεν μπορεί να φταίει τη μία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την άλλη η Ευρωπαία Εισαγγελέας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καπιταλισμός για το ΚΚΕ, και να μη φταίνε αυτοί που δεν ολοκλήρωσαν τη φωτοσήμανση και τηλεδιοίκηση και σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι. Κάποια στιγμή πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια. Έλεος πια με αυτήν την υποκρισία. Φτύνει ο κόσμος το πολιτικό προσωπικό με αυτό το θέατρο» είπε ο Δ. Μάντζος και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «οι διαπιστώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως είναι συντριπτικές για τον τρόπο που ερευνάται μια τέτοια υπόθεση σε κράτος-μέλος της ΕΕ».

 

Γ.Μ.