Κατάργηση έκδοσης βασικών πιστοποιητικών από τον Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Όπως επεσήμανε, «το πιστοποιητικό γέννησης μπορεί και πρέπει να είναι το πρώτο πιστοποιητικό που θα καταργηθεί διότι όλα τα στοιχεία ενός πιστοποιητικού γέννησης που θέλει ένας φορέας του Δημοσίου και τα ζητάει από τους πολίτες υπάρχουν ήδη στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να τα πάρει με την έγκριση του πολίτη. Πάμε βήμα βήμα να απλοποιήσουμε την ζωή μας και να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στο Δημόσιο».
Για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας των εξετάσεων οδήγησης, ο υπουργός τόνισε ότι «σε έναν δυο μήνες θα έχουμε πολύ σημαντικά εργαλεία για τις εξετάσεις, δουλεύουμε μαζί με το υπουργείο Μεταφορών για την ψηφιοποίηση της παρωχημένης διαδικασίας για τις εξετάσεις οδηγών». Αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση στην ΑΑΔΕ όπου υπάρχουν «1 εκατομμύριο περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να λυθούν πολύ πιο γρήγορα χωρίς την ταλαιπωρία του πολίτη». Στο μεταξύ, ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε «τομή για τη δημόσια διοίκηση τον προσωπικό αριθμό» λέγοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αναμονή για έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επανέλαβε μάλιστα ότι ο προσωπικός αριθμός θα έρθει για να ομογενοποιήσει και διορθώσει διάφορα κακώς κείμενα, «θα είναι το διαβατήριό μας για οποιαδήποτε διαδικασία του ελληνικού δημοσίου».
Όσον αφορά στις ταυτότητες, τόνισε ότι «οι καινούργιες ταυτότητες που εκδόθηκαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα ισχύουν κανονικότατα. Οι ταυτότητες που θα εκδοθούν από τη μια μέρα που θα μπει σε λειτουργία ο προσωπικός αριθμός θα έχουν στην πίσω πλευρά και τον προσωπικό αριθμό». Μιλώντας για την έκδοση πολιτικής ταυτότητας στους στρατιωτικούς τόνισε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται για αυτό το θέμα σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία.
Για τις απάτες στο διαδίκτυο, τόνισε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία Digital Services Act «κάθε χώρα πλέον φτιάχνει έναν κεντρικό συντονιστικό φορέα ο οποίος θα συγκεντρώνει αυθημερόν καταγγελίες και κατόπιν επικοινωνεί σε περίπτωση πιθανής απάτης με τον φορέα της έδρας της πλατφόρμας στην οποία φαίνεται αυτή η απάτη και πρέπει σε ελάχιστο χρόνο χωρίς καθυστερήσεις να ενημερώνεται η πλατφόρμα και να ενεργεί προκειμένου να κατέβει η παραπλανητική διαφήμιση, παραπληροφόρηση ή το όποιο fake βίντεο. Έρχεται λοιπόν η Ευρώπη και η Ελλάδα να πιέσει πλέον τις επτά μεγαλύτερες πλατφόρμες προκειμένου να ενεργούν γρήγορα και να σταματάνε τις απάτες».
Όσον αφορά στην είσοδο στα γήπεδα, υπογράμμισε ότι «πήγαμε και στα 14 γήπεδα μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, ζητήσαμε συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές από τις κάμερες, ποιες γωνίες θα τραβάνε, πού θα υπάρχει αυτό το υλικό. Πλέον, θα ξέρουμε ποιοι μπαίνουν στα γήπεδα και πού ακριβώς βρίσκονται. Θα πρέπει οι πολίτες να μάθουν το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνιών, έχουν εγγραφεί ήδη 4 εκατ. Έλληνες, θα πρέπει να εγγραφούν και όλοι όσοι θέλουν να πάρουν εισιτήριο».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον ψηφιακό βοηθό, ο οποίος πλέον είναι πολύγλωσσος. «Πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία της Ελλάδας, ήδη βλέπουμε πολλοί, όχι μόνο πολίτες αλλά και δημόσιοι λειτουργοί, τον χρησιμοποιούν για πιο έγκυρη και γρήγορη πληροφορία. Με την έκδοσή του σε 25 γλώσσες, ταξιδεύει σε πολίτες της Ευρώπης, για όσους θέλουν να μάθουν πληροφορίες, να επιχειρήσουν στην Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε και στο wallet, το οποίο «δεν υπάρχει σε όλα τα κράτη, η Ευρώπη προσπαθεί τώρα να καταλήξει σε ένα κοινό πρωτόκολλο προκειμένου αυτή η ηλεκτρονική μας ταυτότητα να μας ταξιδεύει κιόλας». Έκανε λόγο για μία ακόμη καινοτομία, την εφαρμογή στο ψηφιακό πορτοφόλι σχετικά με την ταυτοποίηση των Κυπρίων πολιτών στην Ελλάδα και των Ελλήνων στην Κύπρο.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε, «τρέχουμε το perifereies.gov.gr, το οποίο αφορά την ομογενοποίηση υπηρεσιών για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, υπάρχουν Περιφέρειες που ψηφιοποίησαν πολλά κομμάτια τους και κάποιες που έμειναν πιο πίσω. Για να μην υπάρχουν Περιφέρειες πολλών ταχυτήτων, βγάζουμε ένα έργο για να μην υπάρχουν τέτοιες ασυμβατότητες».
ΚΠ