Είναι περίεργο που δεν αλλάζει τίποτα καθώς περνούν οι μέρες, αλλά όταν κοιτάς πίσω, τα πάντα είναι διαφορετικά. C.S. Lews, 1898-1963, Ιρλανδός συγγραφέας 

Δ. Νατσιός: Το ν/σ για το νέο ποινικό κώδικα έχει πολλές γκρίζες έως αντισυνταγματικές ζώνες

22 Φεβρουαρίου, 2024

Επίθεση κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δεν την προλαβαίνουμε την κυβέρνηση. Μετά το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, έφερε αμέσως ένα άλλο, για τον νέο ποινικό κώδικα, με πολλές γκρίζες έως αντισυνταγματικές ζώνες» υποστήριξε, ενώ προσέθεσε: «Αναφορικά, λοιπόν, με τις παρεμβάσεις στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας προχωράτε για άλλη μια φορά τη νομοθετική διαδικασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αντίθετους. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό δεν είναι δημοκρατικά σωστό; Αντιλαμβάνεστε την ανάγκη διάκρισης των τριών εξουσιών; Ξέρετε, πολλές φορές, αποδεικνύει κάποιος τη γενναιότητά του αποσύροντας κάτι που δεν είναι σωστό. Την ώρα που φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο γνωρίζετε ότι απεργούν οι δικηγόροι εδώ και καιρό και έχουν συσσωρευθεί εκατοντάδες υποθέσεις προς εκδίκαση; Και με τις αλλαγές που προτείνετε θα οδηγήσετε σε νέες, όπως συμβαίνει σήμερα, απεργιακές κινητοποιήσεις;»

Αμέσως μετά, ο κ.Νατσιός ανέφερε: «Πώς γίνεται να ζητάτε τη δήμευση περιουσίας ανθρώπων που εμπλέκονται σε εμπρησμό όταν η περιουσία αυτή δεν έχει προκύψει από παράνομη πράξη; Αντιλαμβάνεστε τι προτείνετε; Καταλαβαίνετε ότι αυτό που ζητάτε να εφαρμόσουν οι δικαστές οδηγεί σε αντισυνταγματικές πράξεις και γενικές δημεύσεις;»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ αναφέρθηκε και στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων αλλά και της παραβατικότητας νέων ανθρώπων, επισημαίνοντας: «Έρχεται πολύ γρήγορα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι όχι σε τι πανεπιστήμια θα στείλουμε τα παιδιά μας αλλά τι παιδιά θα στείλουμε στα πανεπιστήμια. Επανειλημμένως έχω πει ότι έχουμε μια παιδεία που είναι παιδομάζωμα. Βλέπουμε νέα παιδιά να έχουν συγκροτήσει συμμορίες, να κυκλοφορούν ως αγέλες λύκων και να επιδίδονται σε βιαιοπραγίες. Γιατί, λοιπόν, φτάνουν τα παιδιά σε αυτό το σημείο; Είναι πολλές οι αιτίες, αλλά θα αναφέρω μία: όταν δεν έχουν γλώσσα, δεν έχουν λόγο, όταν δεν μπορούν να μιλήσουν, να συνεννοηθούν, φτάνουν πολλές φορές στην εξαλλοσύνη. Αντί να λύνουν τις διαφορές τους με τον λόγο, τις λύνουν με τα χέρια. Αρκετά από αυτά μάλιστα έχουν μια διάθεση απαισιοδοξίας. Πρέπει να υπάρξει πανστρατιά, με συνειδητοποίηση της σοβαρότητας της κατάστασης και διάθεση ουσιαστικής παρεμβατικής πολιτικής. Τα πράγματα πλέον είναι πάρα πολύ ανησυχητικά και απαιτούν άμεσες και ρηξικέλευθες λύσεις».

Επίσης, ο κ. Νατσιός άσκησε κριτική σε όσους βουλευτές ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, υποστηρίζοντας: «Εάν είχαν κατηχηθεί σωστά οι συνάδελφοι που ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο θα ήξεραν το μεγάλο λάθος που διέπραξαν. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά και εάν το θελήσει ο Θεός θα μπορέσουμε στο μέλλον να αλλάξουμε τον συγκεκριμένο νόμο. Στηρίζουμε τα πάντα στην απέραντη αγάπη του Χριστού. Πιστεύω πως όταν οι Ελληνίδες και Έλληνες βουλευτές έμειναν μόνοι τους θα ήξεραν εάν έπραξαν ορθώς ή λάθος. Πάντως, το ευχάριστο είναι ότι ο λαός μας ξέρει. Ο απλός κόσμος θα δείξει σύντομα σε όσους τον κορόϊδεψαν ότι για να συνεχίσει να έχει προμετωπίδα την πατρίδα, την πίστη και την οικογένειά του, οφείλει να αγωνιστεί».

 

Δ.Κ.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ