Τα περισσότερα από τα λάθη μας είναι πιο συγχωρητέα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να τα συγκαλύψουμε. Francois de La Rochefoucauld, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας

Δ. Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί τώρα το εγκληματικό νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

29 Ιουλίου, 2024

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό, που πραγματικά ολοκληρώνει την ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρική “μεταρρύθμιση”, βάζοντας ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

Σημείωσε ότι «αυτό ακριβώς προβλέπει η ψυχιατρική “μεταρρύθμιση” που εδώ και 30 σχεδόν χρόνια προωθείται στη χώρα μας» από όλες τις κυβερνήσεις και πρόσθεσε ότι «στρατηγικός στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει το ίδιο άμεσες υπηρεσίες υγείας, να περιορίσει το ρόλο του – αφού είναι και “επιτελικό” – και να θέτει απλά το πλαίσιο, ένα γενικό πλαίσιο κανόνων, ώστε αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται από εποπτευόμενους φορείς που αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Όλα, δηλαδή, για τους επιχειρηματίες της υγείας και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία», τις ΜΚΟ, και άλλους δήθεν «φιλάνθρωπους», που τείνουν να αποτελέσουν το βασικό πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το νομοσχέδιο – έκτρωμα, όπως το ονομάζουν, όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου και όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με απλά λόγια, επισπεύδει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος, ειδικά στην ψυχική υγεία, είπε ότι η κατάσταση είναι «παραπάνω από τραγική, σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με αυτό «το κατάπτυστο νομοσχέδιό αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας και το πλαίσιο αντιμετώσης των εξαρτήσεων γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο πυρήνας των αλλαγών στο χώρο των εξαρτήσεων είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λογικής της υποτιθέμενης “μείωσης της βλάβης” σε αντιδιαστολή με την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη του χρήστη».

Είπε ότι με το νομοσχέδιο αποσπάται η κοινωνική επανένταξη του χρήστη από τη θεραπεία και μπαίνει λουκέτο σε 75 Κέντρα Πρόληψης.

Σημείωσε ότι οι αλλαγές στο χώρο της απεξάρτησης με την έλευση του ΕΟΠΑΕ, «βάζουν στο στόχαστρο τα «στεγνά» προγράμματα που έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην θεραπεία και την επανένταξη. Προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η ΑΡΓΩ, ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ο ΙΑΝΟΣ, η ΜΕΘΕΞΙΣ, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν “φιλοσοφία”».

Επισήμανε ότι οι εξαγγελίες για τον ΕΟΠΑΕ, «δεν έρχονται να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στο πεδίο των εξαρτήσεων, αλλά να υπηρετήσουν μια πολιτική στα πλαίσια κάποιων γενικών κατευθύνσεων της ΕΕ με βασικούς άξονες:

–Την ιατρικοποίηση ενός κοινωνικού φαινομένου.

–Την επικράτηση της λογικής της δήθεν «μείωσης της βλάβης».

–Την πολιτική «κόστους – οφέλους», με τη συνέργεια προγραμμάτων με διαφορετική αντίληψη για την τοξικοεξάρτηση.

–Την αλλαγή του χάρτη των παρεχόμενων υπηρεσιών, όχι με θεραπευτικά, αλλά με οικονομικά κριτήρια.

–Το «τσουβάλιασμα» όλων των εξαρτήσεων κάτω από την ομπρέλα μιας λανθασμένης αντίληψης για την εξάρτηση.

–Την αποδοχή της χρήσης μέσα από τη λογική του «λειτουργικού χρήστη», διαμορφώνοντας ανοχή προς το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών.

–Την αναγωγή στην “ατομική ευθύνη” του χρήστη και της οικογένειάς του, τη συνέχιση της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά, τις εξαρτήσεις και στον τρόπο ζωής που συμβολίζουν. Μέτωπο ιδεολογικό – πολιτικό – επιστημονικό. Δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των εξαρτήσεων “ηθικίστικα”.

Η θέση μας εδράζεται πρώτα και κύρια στον ίδιο τον χαρακτήρα της κοινωνίας για την οποία εμείς παλεύουμε, μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην οικονομική της βάση, όσο και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Η ανάλυσή μας για τις εξαρτήσεις, έχει ως πυρήνα την τοποθέτηση του ανθρώπου στο επίκεντρο και όχι στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, την ανάγκη ανατροπής αυτού του σημερινού σάπιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Γιατί, τελικά, η διάδοση των ναρκωτικών ως τρόπος ζωής, ως εμπόρευμα, ως μέσω κοινωνικής καταστολής, είναι στο ίδιο το DNA του καπιταλιστικού συστήματος » είπε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε στη συνέχεια:

«Παρ’ όλα αυτά, δε στεκόμαστε μοιρολατρικά μπροστά στο φαινόμενο σήμερα.

Διεκδικούμε πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη και έρευνα στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης επιστημονικά αντιναρκωτικής πολιτικής με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δημόσια και δωρεάν, με όλο το επαρκές επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς να χάνεται η θεραπευτική αυτοτέλεια των προγραμμάτων.

Είμαστε αντίθετοι με κάθε εμπλοκή ιδιωτών και ΜΚΟ σε πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη και έρευνα.

Παλεύουμε για:

–Απόσυρση του ΕΟΠΑΕ.

–Καμία κατάργηση-συγχώνευση προγραμμάτων, φορέων, υπηρεσιών στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης.

–Καμία απόσχιση των προγραμμάτων 18ΑΝΩ, ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΜΕΘΕΞΙΣ από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που ανήκουν.

–Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων.

–Μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλου του απαιτούμενου προσωπικού (επιστημονικού, θεραπευτικού, βοηθητικού) σε Πρόληψη και Απεξάρτηση.

–Ενίσχυση των Προγραμμάτων Σωματικής Αποτοξίνωσης σε διασύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα.

–Νέες δομές για όλες τις εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο) σε όλη την επικράτεια της χώρας.

–Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης που χρειάζεται η χώρα με διασφάλιση της λειτουργίας τους, ρητά μετά το 2027.

–Κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 και επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ».

«Η λογική που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο, είναι ακριβώς η λογική που βρίσκεται στον πυρήνα ολόκληρης της κυβερνητικής πολιτικής. Με δυο λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η λογική “όλα θα τα λύσει η αγορά” ή αλλιώς “όλα για το κέρδος”» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει συνολικά στο ΕΣΥ.

«Αγνοήσατε για χρόνια τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών, των συνδικαλιστικών τους οργάνων, του ΚΚΕ εδώ μέσα, για κάλυψη των κενών με πραγματικές προσλήψεις.

Αφήσατε – σκόπιμα λέμε εμείς – την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, γιατί πώς αλλιώς θα κερδίζει πελατεία ο ιδιωτικός τομέας;

Και τώρα παριστάνετε τους θιασώτες δήθεν της “προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο” και κουνάτε το δάχτυλο στους ιδιώτες γιατρούς, λες και λύνεται με τέτοια μπαλώματα, με “δυο εφημερίες τον μήνα”, όπως λέτε, το τεράστιο αυτό πρόβλημα» πρόσθεσε.

Είπε οτι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους τομείς, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η ΛΑΡΚΟ.

Ανέφερε ότι αυτή η πολιτική συνολικά «δεν είναι ιδεοληψία, όπως κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της επίσης αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας», αλλά πρόκειται «για υπέρμετρα συνεπή εφαρμογή των κατευθύνσεων μιας άλλης μεγάλης αμαρτίας που ακούει στο όνομα Κομισιόν, που θέλουν όλο και περισσότερα πεδία, ακόμα και αυτά που αφορούν τομείς κρίσιμους για την ανθρώπινη ζωή, να ανοίγουν για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και το καπιταλιστικό κράτος να αποσύρεται, απλά σε ρόλο ρυθμιστή.

Είπε ότι σε αυτή την πολιτική αντιδρούν, την καταδικάζουν και αγωνίζονται για να της βάλουν εμπόδια ο λαός και η νεολαία, βάζοντας πιο εμφατικά στο επίκεντρο τις δικές τους πραγματικές ανάγκες και τόνισε ότι σε αυτούς τους αγώνες «βρίσκεται και θα βρίσκεται μπροστά το ΚΚΕ».

«Σας το ξαναλέμε. Τελικά δεν σας σώζει τίποτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, τουλάχιστον για σήμερα, για απόψε ή αύριο το πρωί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, είναι να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα, τώρα! Και να ξεκινήσει στην κοινωνία, με τους φορείς, με τους αρμόδιους, με επιστήμονες, με το ιατρικό προσωπικό, με τους νοσηλευτές, με τα πολιτικά κόμματα, με τα εργατικά σωματεία, με νεολαιίστικους φορείς και άλλους αρμόδιους, μια πλατιά συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.