«Για το ΚΚΕ πρώτιστο ζήτημα είναι το συμφέρον του παιδιού και η ολόπλευρη προστασία του», κατέστησε απολύτως σαφές η βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Βιβή Δάγκα, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής 7 Ιανουαρίου 2024 στην ΕΡΤ, σχετικά με τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.
Όπως είπε, το ΚΚΕ «εκφράζει ορισμένους προβληματισμούς με βάση τη διεθνή πείρα, αλλά και πάνω στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που λέει ότι διαγράφεται κάθε αναφορά σε “μητρότητα” και “πατρότητα” και αναγράφεται μόνο “γονέας 1” και “γονέας 2”.
Ταυτόχρονα εξέφρασε προβληματισμό και για «την πρακτική να αναγνωρίζεται σχέση ενός παιδιού με περισσότερους από 2 γονείς, ακόμα και με πρόσωπα που ισχυρίζονται ότι είναι γονείς».
Η Β. Δάγκα υπογράμμισε ότι «στα ιδρύματα παιδικής προστασίας υπάρχουν πολύ λίγα παιδιά, μόλις 149, και πάνω από 2.700 αιτήσεις για υιοθεσία, ενώ την ίδια ώρα είναι εκτεταμένο το εμπόριο ωαρίων και σπερματοζωαρίων καθώς και η εμπορική βιομηχανία παρένθετης μητρότητας, πρακτική από την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε τις όποιες ασφαλιστικές δικλείδες και πλέον δεν πρόκειται για αλτρουιστική πράξη».
Ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ «είναι σε αντιπαράθεση και με σκοταδιστικές, ομοφοβικές απόψεις που εκφράζονται και “βλέπουν” τη γυναίκα ως μηχανή παραγωγής παιδιών, αλλά και με ανορθολογικές απόψεις και θεωρίες που αμφισβητούν την αντικειμενική πραγματικότητα».
Σχετικά με τον ανασχηματισμό, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «αυτός προχώρησε με δοκιμασμένα πρόσωπα σε “επικίνδυνες” αντιλαϊκές αποστολές για να προχωρήσει πιο αποφασιστικά το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, όπως ο στόχος να συνεχιστεί η εμπορευματοποίηση της υγείας και η καταστολή».
Αναφορικά με τα ζητήματα βίας, τόνισε ότι «είναι αντανάκλαση των σάπιων αξιών του συστήματος, όπως ο ατομισμός», ενώ υπογράμμισε ότι «βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση πρέπει να παίξει η πρόληψη, δηλαδή η καλλιέργεια άλλης στάσης ζωής, με τις αξίες της αλληλεγγύης. Την ίδια ώρα όμως το έργο αυτό δυσχεραίνεται από τις τεράστιες ελλείψεις κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, από τα μεγάλα κενά και ελλείψεις των συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων φιλοξενίας απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία».
Τέλος, σχετικά με την ακρίβεια, η Β. Δάγκα επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ «για ανακούφιση του λαού, με επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και Χρηματιστηρίου Ενέργειας».