Το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων εξήρε ο Γερμανός πρέσβης Αντρέας Κιντλ (Andreas Kindl) στην ομιλία την οποία απηύθυνε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην πρεσβευτική κατοικία για την χθεσινή Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας.
Ο κ. Κιντλ τόνισε ότι το 2024 ήταν μία χρονιά γεμάτη με ελληνογερμανικές στιγμές και εξέφρασε τη συγκίνησή του «που είχαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τόσες πολλές επετείους. Αυτό για μένα αποτελεί απόδειξη πόσο δυνατές, μακροχρόνιες και πολύπλευρες σχέσεις έχουν αναπτυχθεί μεταξύ μας με την πάροδο των ετών».
Ξεκίνησε, «με την πλέον πρόσφατη κορυφαία στιγμή των ελληνογερμανικών σχέσεων, που ήταν σίγουρα η συμμετοχή μας ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις αρχές Σεπτεμβρίου» και είπε ότι η πρόσκληση για τη συμμετοχή της χώρας του έτυχε εξαιρετικής υποδοχής τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ήταν η μεγαλύτερη γερμανική συμμετοχή σε έκθεση εκτός Γερμανίας τα τελευταία 25 χρόνια και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί προσέλκυσε πάνω από 220.000 επισκέπτες.
«Ένας μεγάλος αριθμός υπουργών και υφυπουργών μετέβησαν από τη Γερμανία στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ο αντικαγκελάριος δόκτωρ Robert Habeck, καθώς και ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας και Διατροφής Cem Özdemir» είπε ο κ. Κιντλ. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα του προσβλέπει σε μία περαιτέρω ανάπτυξη των προτάσεων και των πρωτοβουλιών που συζητήθηκαν εκεί, στο άμεσο μέλλον.!
Το 2024 ήταν, επίσης, μία χρονιά σημαντικών επετείων, σημείωσε ο Γερμανός πρέσβης και προσέθεσε:
«Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο γιόρτασε την επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυσή του. Το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο γιόρτασε, μάλιστα, τα εκατοστά πεντηκοστά “ γενέθλιά” του. Αν και είναι ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά ινστιτούτα εδώ στην Αθήνα, κάθε άλλο παρά οπισθοδρομικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι ερευνητές και οι ερευνήτριές του ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή κατά την αρχαιότητα. Ίσως από αυτό να προκύψουν, μάλιστα, και κάποιες ιδέες για την εποχή μας.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα αναδιοργανώθηκε. Ενώ αρκετά ινστιτούτα σε άλλα μέρη αναγκάστηκαν να κλείσουν, το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών μπόρεσε να ενισχύσει την εξαιρετική του θέση ως νέου περιφερειακού ινστιτούτου. Κυρίως, όμως, είμαι ευγνώμων που μπόρεσε να διατηρηθεί το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης.
Η χρονιά, όμως, δεν έχει τελειώσει ακόμη. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε μια ακόμη σημαντική επίσκεψη!».
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του λέγοντας ότι «χωρίς την καταπληκτική ομάδα και τη συμβολή όλων των συνεργατών και συνεργάτιδων της πρεσβείας, οι επιτυχημένες αυτές στιγμές δεν θα ήταν εφικτές» και τόνισε ότι «σε όλες αυτές τις στιγμές, οι Έλληνες εταίροι μας στάθηκαν σταθερά στο πλευρό μας. Και χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο φίλος μου ο Κώστας Φραγκογιάννης, στον οποίον οφείλουμε τόσα πολλά, μπορεί και είναι απόψε εδώ».
Τέλος, ο κ. Κιντλ αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, καλωσόρισε ιδιαιτέρως δύο ομάδες προσκεκλημένων:
«Αφενός καλωσορίζω τους σχεδόν εκατό Έλληνες καθηγητές και καθηγήτριες Γερμανικών, που τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχουν σε μία διάσκεψη στην Αθήνα. Αφετέρου χαίρομαι για το γεγονός ότι μία μεγαλύτερη αντιπροσωπεία βουλευτών της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής βρίσκεται εδώ για να γιορτάσουμε μαζί» είπε.