Η πραγματική ευτυχία στηρίζεται στις αισθήσεις και η αρετή δεν ικανοποιεί καμιά από αυτές. Comte de Sade, 1740-1814, Γάλλος συγγραφέας

Άδ. Γεωργιάδης: Άξιος τιμής ο Έλληνας γιατρός που, για άλλη μια φορά, έδειξε ότι βάζει πάνω από όλα το συμφέρον του ασθενούς

30 Ιουλίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι:

-καμία δομή ψυχικής υγείας δεν θα κλείσει και δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Όσοι εργάζονται στις δομές ψυχικής υγείας θα ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό με τις υγειονομικές περιφέρειες. Όσοι εργάζονται στην απεξάρτηση θα ενταχθούν στο νέο φορέα.

-Τα κέντρα πρόληψης δεν αφορούν το νομοσχέδιο. Είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και σήμερα χρηματοδοτούνται βάσει μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο υγείας, το οποίο λήγει το 2027. Το θέμα αυτό δεν αφορά στο νομοσχέδιο.

-18 ‘Ανω και ΚΕΘΕΑ, δεν κλείνουν. Δεν επιδοτείται ούτε ευνοείται η υποβοηθούμενη, με φάρμακα απεξάρτηση, σε σχέση με τα στεγνά προγράμματα. Ενιαίος φορέας θα παρακολουθεί όλα τα προγράμματα και ο εξαρτημένος θα επιλέγει ποιο πρόγραμμα του ταιριάζει για απεξάρτηση.

-Προγράμματα τύπου 18 ‘Ανω και προγράμματα τύπου ΚΕΘΕΑ, μπορεί να γίνουν σε όλες τις ψυχιατρικές μονάδες της χώρας.

-Το νομοσχέδιο έχει ακολουθήσει, για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τις κατευθυντήριες της ΕΕ.

-Οι ενδιαφερόμενοι να μην ανησυχούν γιατί κανείς δεν πάει να τους βγάλει από τα κέντρα απεξάρτησης, κανείς δεν πάει να τους απολύσει.

Σε σχέση με το επίμαχο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την επίκληση ιδιωτών γιατρών να στηρίξουν δημόσιες δομές του ΕΣΥ, σε περιπτώσεις που οι ελλείψεις είναι τέτοιες, που απειλούν τη δημόσια υγεία, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους βουλευτές της ΝΔ που είναι γιατροί, γιατί αν και ήρθαν σε μια δυσκολία, με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, στήριξαν την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο. Είπε επίσης ότι:

-αυτό το άρθρο υπάρχει, όχι για να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχει για να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. Ο

-αύριο κιόλας θα κληθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για σχεδιαστούν, από κοινού με την ιατρική κοινότητα, τα βήματα ώστε να προκηρυχθούν γρήγορα οι κενές θέσεις και να καλυφθούν γρήγορα τα ιατρικά κενά, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, να μελετηθεί ξανά ο υγειονομικός χάρτης, να μελετηθούν τα κίνητρα παραμονής και προσέλκυσης ιατρών στο ΕΣΥ.

-στόχος είναι, με τα νέα κίνητρα, να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις που είχαν κηρυχθεί άγονες με τα προηγούμενα κίνητρα.

-προχωρούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, και η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ στον ελεύθερο τους χρόνο να ασκούν ιδιωτικό έργο και η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών, με όρους και προϋποθέσεις να συνάπτουν συμφωνίες με τα δημόσια νοσοκομεία.

-Το ΕΣΥ όταν φτιάχτηκε ήταν πολύ διαφορετικό το περιβάλλον. Στο σημερινό περιβάλλον των μεγάλων ελλείψεων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το μέλλον όλων των ΕΣΥ στην ΕΕ είναι η στενότερη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. «Δεν πρέπει πια να βλέπουμε, ως ΕΣΥ, μόνο τις δημόσιες δομές, αλλά όλες τις δομές υγείας της χώρας που θα ενταχθούν σε έναν ενιαίο χάρτη υγείας και να είναι γνωστό, που μπορεί να συμβάλλει ο καθένας και σε ποιο μέτρο, για να μπορούμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, υπό τις παρούσες συνθήκες. Αυτό είναι το ΕΣΥ που ονειρευόμαστε, σε αυτό δουλεύουμε εντατικά, γι΄αυτό θα δουλέψουμε μαζί με την ιατρική κοινότητα, για να μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τους πολίτες», είπε ο υπουργός Υγείας.

-μεγάλο ευχαριστώ στον ιατρικό κόσμο της χώρας διότι δεν ανταποκρίθηκε στη διήμερη στάση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν ανταποκρίθηκε στην ακραία και λανθασμένη συνδικαλιστική έκκληση του ΠΙΣ. «Για άλλη μια φορά ο Έλληνας γιατρός έδειξε ότι πάνω από όλα βάζει το συμφέρον του ασθενούς του. Και αυτό είναι άξιο τιμής και σεβασμού. Ως υπουργός Υγείας της Ελλάδος, τους ευχαριστώ πολύ γι΄αυτό, και θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσω αυτή τους την επιλογή», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στις υποκλοπές. Απάντησε στην Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) που είχε πει νωρίτερα αν η κυβέρνηση θα επιβάλλει ποινές στους βουλευτές που θα συνεχίσουν να λένε ότι ευθύνεται η κυβέρνηση για τις υποκλοπές. «Οι ποινές στη δημοκρατία, περιλαμβάνονται στον αστικό και ποινικό κώδικα. Είναι το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Ο θιγόμενος, ο όποιος θιγόμενος. Αν εγώ ήμουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης και αν άκουγα ξανά αύριο σε εκπομπή ότι φταίω, εγώ θα έκανα αγωγή και μήνυση. Πολύ απλά», είπε ο υπουργός Υγείας για να προσθέσει ότι πλέον το θέμα των υποκλοπών, ως προς την εμπλοκή της κυβερνήσεως, «έληξε».