Όταν ο νόμος και η ηθική συγκρούονται μεταξύ τους, ο πολίτης έχει τη σκληρή επιλογή είτε να χάσει την αντίληψή του περί ηθικής είτε να χάσει το σεβασμό του προς τους νόμους. - Frédéric Bastiat, 1801-1850, Γάλλος οικονομολόγος & κοινωνιολόγος

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ισχυρή εντολή στην Πλεύση Ελευθερίας στις ευρωεκλογές

“Ζητούμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή και ψήφο εμπιστοσύνης, για να στείλουμε, στην ευρωβουλή, δύο ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας” ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, στη Θεσσαλονίκη.

“Δώστε μας κι άλλη δύναμη, να εκλέξουμε δύο ευρωβουλευτές στην ευρωβουλή, γιατί αυτοί οι ευρωβουλευτές δεν θα είναι απλώς οι ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, θα είναι οι πραγματικοί ευρωβουλευτές όλων των Eλλήνων όλων των ελληνίδων” είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι το κόμμα της “ξεκίνησε, διεκδικώντας το αδύνατο”, χωρίς “σκοτεινούς υποστηρικτές”, με αμοιβαία εμπιστοσύνη με τους πολίτες και δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε κάποιο “παζάρι της καρέκλας, ή σε μια απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να βρουν νέες καρέκλες, που έχασαν”, αλλά επιδιώκει “να βρίσκεται στην πρωτοπορία κάθε πρωτοβουλίας, που θα εκφράζει γνήσια την κοινωνία” και πρόσθεσε:
“Απέναντι στην επίδειξη πλουτισμού, που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες και απέναντι στην επίδειξη εξυπνακισμού, που επίσης παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, εμείς αντιτάσσουμε την αλήθεια μας, τις πράξεις μας, το έργο μας, την πραγματική μας σχέση με τους πολίτες, που είναι αληθινή και όχι σκηνοθετημένη”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε είναι ευκαιρία σε αυτές τις ευρωεκλογές “η αναγνώριση των πολιτών” προς το κόμμα της, να μετατραπεί σε ψήφο υπέρ της Πλεύσης Ελευθερίας και στην ευρωβουλή.

“Έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, όχι προεκλογικά, αλλά τακτικά, όπως ξέρετε, πολλές φορές το χρόνο, έχω μάλλον έρθει στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία περίοδο που λειτουργεί η Βουλή, περισσότερες φορές από ότι έχει έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή” είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και αφού υπογράμμισε ότι έχει υποβάλει πάνω από “εξήντα επίκαιρες ερωτήσεις”, χωρίς απάντηση από τον πρωθυπουργό, πρόσθεσε:

“Σπανιότατα έρχονται και οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αυτό που αντιμετωπίζουμε στη Βουλή και πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι το 41% που καταγράφηκε στις προηγούμενες εκλογές για το πρώτο κόμμα, το κυβερνητικό κόμμα, μεταφράζεται σε 158 άδεια έδρανα στη Βουλή και σε 60 άδεια κυβερνητικά. Συνήθως είναι παρόντες ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, το πολύ πέντε βουλευτές της ΝΔ, συνήθως εκπροσωπείται ολόκληρη κυβέρνηση των 60 υπουργών από έναν υπουργό, ή υφυπουργό. Η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, θέλουν μια άδεια Βουλή, που νομοθετεί ερήμην των βουλευτών και ερήμην των πολιτών. Θέλουν μια Βουλή διακοσμητική και διεκπεραιωτική. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι έτσι οραματίζονται και τη συμμετοχή τους στην ευρωβουλή. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι “οι μόνες φορές που βλέπουμε σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της κυβέρνησης στη Βουλή είναι, δυστυχώς, για να χειροκροτήσουν εκείνους που θα πρεπε να ελέγχονται” για το “έγκλημα” των Τεμπών και πρόσθεσε ότι “οι πολίτες αυτής της χώρας δεν πιστεύουν ότι δε φταίει σε τίποτε ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε ο κ. Μητσοτάκης” και επίσης “δεν ανέχονται το ότι το μπάζωμα στον τόπο εγκλήματος των Τεμπών έγινε με εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμεία Ανάκαμψης, ως έργο Ανάπτυξης, με χρηματοδότηση 647.000 ευρω”. Δεσμεύτηκε, ότι το κόμμα της θα υπογράψει πρώτο και θα υιοθετήσει κάθε πρόταση “για την υλοποίηση, κοινοβουλευτικά, του αιτήματος που έχουν υπογράψει 1, 5 εκατομμύριο πολίτες, για λογοδοσία για τα Τέμπη, για άρση της υπουργικής και βουλευτικής ασυλίας και δίκη για τα Τέμπη”.

“Στις 9 Ιουνίου είναι και μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουμε στο ευρωκοινοβούλιο την ισχυρή εκπροσώπηση των πολιτών να καταγραφεί μια δυναμική εμπιστοσύνη στην Πλ.Ε. και να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι το κίνημα μας, που ξεκίνησε την πορεία του με τον πιο μοναδικό τρόπο, χωρίς παραδοσιακούς μηχανισμούς, χωρίς κομματικές γραφειοκρατίες, χωρίς χρυσές χορηγίες και χρηματοδοτήσεις, χωρίς να χρωστά σε κανένα”, καταγράφεται στις συνειδήσεις των πολιτών, ως η μοναδική, πραγματική, αντιπολίτευση”. 

Σε ερώτηση για το ύψος της συμμετοχής σε αυτές τις ευρωεκλογές η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε:”Η δική μου πεποίθηση είναι ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει και πριν το μπάνιο και μετά το μπάνιο, θα πάει να ψηφίσει, είναι μη ανεκτό το 41…όχι μόνο θερμοκρασιακά, αλλά κυρίως είναι μη ανεκτό ως πλειοψηφικό ποσοστό για την κυβέρνηση…”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές δράσεις , αλλά και στις παρεμβάσεις Πλεύσης Ελευθερίας, για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, για τη στήριξη των πλημμυροπαθων, για τη στήριξη των ΑΜΕΑ, των φοιτητών και των μαθητών, στα αιτήματα των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών ομάδων, για τη στήριξη κινημάτων δικαιωμάτων και πρόσθεσε:  

“Υποσχεθήκαμε να δώσουμε Ζωή στη Βουλή και το κάναμε, πάμε να δώσουμε ζωή και στην ευρωβουλή. Πάμε, λοιπόν, για δυο ευρωβουλευτές, για υψηλή καταγραφή του ποσοστού μας, για να  να κάνουμε αυτό που άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να γίνει και που εμείς αποδεικνύουμε ότι γίνεται, αρκεί να το θέλεις πολύ”.

Ζήτησε επίσης να τιμηθεί περισσότερο ο αντιδικτατορικός αγώνας με πρώτη ανακήρυξη σε εθνική επέτειο της ημέρας της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 
Η κ. Κωνσταντοπούλου περπάτησε στη Θεσσαλονίκη και συνομίλησε με πολίτες, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί και τα γραφεία του κόμματος της στη Θεσσαλονίκη. Αύριο θα κλείσει την προεκλογική της εκστρατεία με ομιλία της στο Φάληρο.

Φάνης Γρηγοριάδης