Κάθε αλλαγή βρίσκει αντίσταση επειδή οι γραφειοκράτες έχουν επενδυμένα συμφέροντα στο χάος μέσα στο οποίο λειτουργούν. Richard Nixon, 1913-1994, Αμερικανός πρόεδρος. 

Υπουργός Άμυνας της Κίνας: Να γίνουν «διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα

13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο κινέζος υπουργός Άμυνας, ο Ντονγκ Τζουν, δήλωσε σήμερα πως οι «διαπραγματεύσεις» είναι η μοναδική λύση για να τερματιστούν οι πόλεμοι στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ουκρανία, απευθυνόμενος σε στρατιωτικούς και αξιωματούχους από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε φόρουμ στο Πεκίνο.

«Για να επιλυθούν λεπτά ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία και η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, η μοναδική λύση είναι η προώθηση της ειρήνης και οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Ντονγκ κατά τη διάρκεια του φόρουμ Σιανγκσάν για την ασφάλεια.

«Δεν υπάρχει ποτέ νικητής στους πολέμους και στις συγκρούσεις, η αναμέτρηση δεν οδηγεί πουθενά», συνέχισε. «Όσο πιο οξεία είναι η σύγκρουση, τόσο σημαντικότερο είναι να μην εγκαταλείπεται ο διάλογος και η διαβούλευση. Μόνο η συμφιλίωση μπορεί να τερματίσει μια σύρραξη».

Ο κ. Ντονγκ παρότρυνε όλες τις χώρες του κόσμου να προωθήσουν την «ειρηνική ανάπτυξη» και την «διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς».

Κατήγγειλε παράλληλα τη διασταλτική ερμηνεία, την «εξάπλωση» της «έννοιας της εθνικής ασφάλειας», καλώντας οι νέες τεχνολογίες «να μπορέσουν να ωφελήσουν όλη την ανθρωπότητα», προφανώς υπαινισσόμενος τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσουν το Πεκίνο να αποκτήσει πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες, ιδίως ημιαγωγούς κατάλληλους για πιο προχωρημένη τεχνητή νοημοσύνη.

Το φόρουμ της Σιανγκσάν φιλοξενεί πάνω από 500 αντιπροσώπους 90 και πλέον χωρών και θα θα διαρκέσει τρεις ημέρες, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ, η ασφάλεια της Ευρώπης και της Ασίας, και τα ζητούμενα ως προς την ασφάλεια στον πολυπολικό κόσμο.

Το φόρουμ, που άρχισε να οργανώνεται το 2006, το Πεκίνο θα ήθελε προοδευτικά να γίνει το κινεζικό αντίστοιχο του λεγόμενου Διαλόγου Σαγκρί-Λα, διεθνούς διάσκεψης που οργανώνεται κάθε χρόνο στη Σιγκαπούρη, σχεδόν πάντα με τη συμμετοχή της Κίνας.

Στην 11η έκδοσή του, πολιτικοί και στρατιωτικοί της Ρωσίας, του Πακιστάν, της Σιγκαπούρης, του Ιράν, της Γερμανίας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να μιλήσουν ή να συμμετάσχουν σε διάφορες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι ο Μάικλ Τσέις, αμερικανός βοηθός υπουργός Άμυνας, μερικές ημέρες μετά τις επαφές αξιωματικών των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι δυο μεγάλες δυνάμεις συνεχίζουν να διαφωνούν, ιδίως για το καθεστώς της νήσου της Ταϊβάν, όπως και για την κινεζική προσέγγιση όσον αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα, που η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκει ολοένα πιο επιθετική.

Επιδιώκουν ωστόσο να διατηρούν ανοικτό διάλογο, μεταξύ άλλων και ανάμεσα στους στρατούς τους, για να αποφύγουν οι διαφορές απόψεων να εκτραχυνθούν και να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσά τους.

ΦΩΤΟ: