Πολύ απασχολημένος με το να ξαναφτιάχνει τον κόσμο, ο άνθρωπος ξέχασε να ξαναφτιάξει τον εαυτό του. - Αντρέι Πλατόνοφ

Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τη ΓΓΕΕ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπογράφηκε σήμερα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αντικείμενο τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, τις δημόσιες επιχειρήσεις, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τη σύμβαση συνυπέγραψαν από πλευράς των δημοσιογράφων η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΙΤ), ενώ από πλευράς Δημοσίου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, και ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θάνος Πετραλιάς.

 

Η παρούσα ΣΣΕ θα έχει ισχύ δύο ετών (από 1/1/2024 μέχρι 31/12/2025) και είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια – και μάλιστα με αρκετές ευεργετικές προσθήκες – της προηγούμενης διετούς ΣΣΕ, που έληξε πριν από λίγο καιρό και αποτέλεσε και εκείνη ένα πολύ σημαντικό βήμα στη συνεργασία μεταξύ Ενώσεων συντακτών και Δημοσίου, αλλά και στη βελτίωση στην πράξη των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθιερώνοντας και σημαντικές μη μισθολογικές παροχές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σε αυτές λοιπόν τις ΣΣΕ, εκτός των άλλων, για πρώτη φορά:

προβλέπονται μέτρα προσωπικής προστασίας και ασφάλειας των δημοσιογράφων, που βρίσκονται σε δημοσιογραφικές αποστολές σε ζώνες πολεμικών επιχειρήσεων ή περιοχές που δοκιμάζονται από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις ή στις οποίες έχουν εκδηλωθεί ή ενδημούν επιδημίες.

συμπεριλαμβάνονται μέτρα οικονομικής προστασίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της δυνατότητας κάλυψης βασικών αναγκών των εργαζομένων, λόγω των έκτακτων και ιδιαιτέρων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των τελευταίων ετών, αλλά και μέτρα κοινωνικής προστασίας του συνόλου των εργαζομένων, κυρίως δε αυτών που το έχουν περισσότερη ανάγκη (άτομα με αναπηρία, νέα ζευγάρια, νέες μητέρες, κά).

παρέχονται -μεταξύ άλλων- vouchers ανά τέκνο που φοιτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και vouchers για ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Αυξάνονται τα τροφεία ανά ημέρα εργασίας που παρέχονται με τη μορφή ατομικής προπληρωμένης κάρτας.

Καθιερώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπαίδευσης και δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους.

Εισάγονται σημαντικές πολιτικές συμπερίληψης, ίσων ευκαιριών και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης.

 

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ευχαρίστησε τους υπουργούς χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση ως σημαντική βελτίωση των όρων εργασίας των δημοσιογράφων, ενώ εξήρε ξεχωριστά την καθοριστική συμβολή κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων του Υφυπουργού Π. Μαρινάκη, κάνοντας και ειδική μνεία στους Γενικούς Γραμματείς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ξεχωρίζοντας τους Δημήτρη Κιρμικίρογλου και Δημήτρη Γαλαμάτη. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Σύμβαση τυγχάνει συντριπτικής αποδοχής από τις Ενώσεις, καθώς η προηγούμενη το 2022 είχε αρκετές ψήφους κατά στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ενώ η φετινή Σύμβαση μόλις μία αρνητική ψήφο.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν τις εμβληματικές όπως χαρακτήρισαν πρωτοβουλίες για την εισαγωγή πολιτικών ουσιαστικής αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης στους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα με την υπογραφή της ΣΣΕ γίνεται η πρώτη χώρα που ενσωματώνει τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε: «Η ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο των ΜΜΕ.

Ιδιαίτερα η προάσπιση της ασφάλειας, αλλά και η διασφάλιση της οικονομικής και -κυρίως- της κοινωνικής προστασίας τους, συνιστούν βασικά προαπαιτούμενα για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουμε σήμερα με την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΙΤ υπηρετεί ακριβώς αυτές τις στοχεύσεις, τις οποίες και ο Πρωθυπουργός θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα.

Αυτή η συμφωνία δεν είναι μια ευκαιριακή ή αποσπασματική πράξη, ούτε γίνεται ως πρόσχημα, αλλά είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς και αδιάλειπτης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τον δημοσιογραφικό κόσμο και φυσικά με τις ενώσεις που τον εκπροσωπούν, αποτελεί παράγωγο του ανοιχτού διαύλου, που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Μέσα από τον ειλικρινή και ανυστερόβουλο διάλογο, πάντοτε αναδεικνύεται ο κοινός τόπος και η σημερινή συμφωνία είναι η απόδειξη.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που με αυτή τη ΣΣΕ, σε συνέχεια της προηγούμενης, πάντοτε με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά, ενισχύουμε τη δυνατότητα των δημοσιογράφων να επιτελέσουν το λειτούργημά τους, ενώ προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς και εισάγονται πολιτικές συμπερίληψης, ίσων ευκαιριών και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης».

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Στο Υπουργείο Εσωτερικών, μία από τις βασικές μας μέριμνες είναι να επενδύουμε διαρκώς στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου και να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τον Πολίτη. Οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμβάλλουν καθημερινά στην ενημέρωση των πολιτών για τα πραγματικά γεγονότα, σε μία εποχή που η κοινωνία μας βάλλεται από ψευδείς ειδήσεις και η αντικειμενική αλήθεια καθίσταται ενίοτε δυσδιάκριτη. Υπογράφουμε σήμερα μία νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, βελτιώνοντας σημαντικά τους όρους εργασίας των απασχολούμενων δημοσιογράφων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, προκειμένου να συνεχίσουν απερίσπαστοι να επιτελούν το ενημερωτικό τους έργο.»