Τα περισσότερα από τα λάθη μας είναι πιο συγχωρητέα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να τα συγκαλύψουμε. Francois de La Rochefoucauld, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας

Χρηματιστήριο Τελ Αβίβ: Δεν προκύπτουν ασυνήθιστες χρηματιστηριακές συναλλαγές πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς

5 Δεκεμβρίου, 2023

Το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αντέκρουσε σήμερα μια έκθεση Αμερικανών ερευνητών που υποδήλωνε ότι ορισμένοι επενδυτές στο Ισραήλ ενδέχεται να επωφελήθηκαν από πρωτύτερη γνώση που είχαν για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με το TASE να χαρακτηρίζει την έκθεση ανακριβή και ανεύθυνη τη δημοσίευσή της.

Μια έρευνα από τους καθηγητές Νομικής Ρόμπερτ Τζάκσον Τζούνιορ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Τζόσουα Μιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπίστωσε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών -short-selling, όπου οι επενδυτές αναμένουν ότι η τιμή της μετοχής θα πέσει, επιτρέποντας να αγοραστεί ξανά σε χαμηλότερη τιμή με κέρδος- πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησαν τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

«Μέρες πριν από την επίθεση, επενδυτές φάνηκε να αναμένουν τα επερχόμενα γεγονότα», τόνισαν οι συντάκτες της έρευνας, αναφερόμενοι στο ενδιαφέρον για ανοικτές πωλήσεις μετοχών ισραηλινού επενδυτικού ταμείου (ETF) που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο και περιλαμβάνεται στους δείκτες MSCI, οι οποίες «εκτινάχθηκαν ξαφνικά και σημαντικά» στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία από την αρμόδια Ρυθμιστική Χρηματοπιστωτική Αρχή (FINRA). «Και λίγο πριν από την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά», αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές στην έκθεσή τους 66 σελίδων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ανοικτές πωλήσεις πριν από τις 7 Οκτωβρίου «υπερέβησαν τις ανοικτές πωλήσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης». Αυτές περιλαμβάνουν την ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία της Covid-19. Παράλληλα οι ερευνητές ανέφεραν ότι για τη Leumi, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές που σορταρίστηκαν κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (859 εκατομμύρια δολάρια) από αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις.

Ωστόσο, το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) ανέφερε ότι οι συγγραφείς της έρευνας έκαναν λάθος υπολογισμούς, καθώς οι τιμές των μετοχών είναι εισηγμένες στο ισραηλινό κέρμα αγκορότ -που είναι αντίστοιχο με σεντς και πένες, αντί για σέκελ- θέτοντας το πιθανό κέρδος ανοικτής πώλησης σε μόλις 32 εκατομμύρια σέκελ.

Ο Γιανίβ Παγκότ, επικεφαλής των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, τόνισε ότι εξετάζοντας το ενδιαφέρον για ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Leumi, σημειώθηκε αύξηση περίπου 4,5 εκατομμυρίων μετοχών την εβδομάδα που έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερή.

«Δεν βλέπω στα δεδομένα κάτι πολύ κοντά σε αυτό που έγραψαν στην εφημερίδα», τόνισε ο Παγκότ στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι ερευνητές δεν μίλησαν με το TASE ή με μέλη του. «Δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο στις θέσεις short στο χρηματιστήριο τους δύο μήνες πριν από την επίθεση», συμπλήρωσε.

Οι καθηγητές, συγγραφείς της έκθεσης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η θέση short της Leumi, τόνισε ο Παγκότ, ελήφθη από μη ταυτοποιημένη ισραηλινή τράπεζα γνωστή στο TASE.

«Γνωρίζουμε ότι η συμμόρφωσή τους είναι πολύ αυστηρή, επομένως είναι απίθανο μια τέτοια θέση που προήλθε από μια τρομοκρατική οργάνωση να διαπεράσει τη συμμόρφωση αυτού του μέλους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή κάτι παρόμοιο», είπε, αναφερόμενος στις εικασίες μέσων ενημέρωσης ότι η ίδια η Χαμάς βρίσκεται πίσω από το σορτάρισμα.

Η ισραηλινή Αρχή Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι είναι ενήμερη για την έκθεση εδώ και μια εβδομάδα και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ερευνητές, ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο καθώς συνεχίζεται να ερευνά την ανταπάντηση του TASE στην έκθεση.