Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όσο δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν - Βωβενάργκ

Χανιά: Ο Ρωσικός Στρατώνας, ανοιχτός για τα παιδιά με δράσεις που αναδεικνύουν την πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά

8 Απριλίου, 2024

Ανοιχτός για τα παιδιά, με δράσεις που αναδεικνύουν την πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά ώστε να έρθουν κοντά με την παράδοση του τόπου, ο Ρωσικός Στρατώνας του Δήμου Χανίων. Ο Ρωσικός Στρατώνας, χώρος που ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Χανίων με στόχο να φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τις συγκεκριμένες δράσεις, πραγματοποιεί το Σάββατο 13 Απριλίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη της υφαντικής. Στις 11:00 π.μ., παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της υφαντικής σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Τ’ αργαλειού μυθογυρίσματα», από την ομάδα «Μυθογυρίσματα – Μουσικοσκαλίσματα».

Το εργαστήριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πλαισιώνεται από αφηγήσεις αρχαίων μύθων και λαϊκών παραμυθιών για την τέχνη της υφαντικής και παραδοσιακά τραγούδια με στίχους εμπνευσμένους από ιστορίες. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την τεχνική της ύφανσης σε τελάρο με μάλλινα νήματα και ειδικές βελόνες. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Χανίων για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων, με σχετικά βίντεο που παρουσιάζουν μια σειρά από παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν.

Υπάρχει σχετικό βίντεο για το επάγγελμα της υφάντρας https://youtu.be/rZvpHLHc01Asi=qVmmPrO-u5pteElK, ενώ πληροφορίες για το πρόγραμμα ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο chania-heritage.gr