Στην πολιτική, η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα. Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης

«Χάλκινες» οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών

2 Αυγούστου, 2024

Λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών από τους Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρο Γκαϊδατζή, οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού αναδείχτηκαν «χάλκινες» στο ίδιο αγώνισμα, των γυναικών, στην κωπηλασία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Στην πρώτη συμμετοχή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, χάρισαν στην Ελλάδα το 4ο κατά σειρά μετάλλιο στο Παρίσι και το 6o Ολυμπιακό μετάλλιο στην ελληνική κωπηλασία. Αυτό είναι και το δεύτερο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στις γυναίκες, μετά το χάλκινο που είχαν κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου, στο ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. 

Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού έδωσαν «μάχη» αρχικά με το πλήρωμα της Νέας Ζηλανδίας για να περάσουν από 4ες στην 3η θέση, κάτι που κατάφεραν. Και ήταν κοντά και στο ασημένιο μετάλλιο, αλλά στα τελευταία μέτρα οι Ρουμάνες Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς άντεξαν στην πίεση του ελληνικού πληρώματος για να περάσουν δεύτερες τη γραμμή του φίνις με 6:48.78. Οι Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού τερμάτισαν τρίτες με χρόνο 6:49.28. 

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν Βρετανίδες Έμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ με 6:47.06 που είχαν ξεχωρίσει νωρίτερα στη διαδρομή και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες υπάρχει στο πρόγραμμα για τελευταία φορά, αφού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (2028) θα αντικατασταθεί με την Παράκτια κωπηλασία. 

Από το 2004, στους έξι τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, λοιπόν, η ελληνική κωπηλαδσία μετρά έξι Ολυμπιακά μετάλλια μέχρι στιγμής (σ.σ. αύριο, 3/8 αγωνίζεται στον τελικό του σκιφ ο «χρυσός» στο Τόκιο Στέφανος Ντούσκος). Έχουν προηγηθεί δηλαδή αυτά των Πολύμερου-Σκαθίτη (χάλκινο) στο διπλό ελαφρύ το 2004 στην Αθήνα, Πολύμερου-Μούγιου (ασημένιο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών στο Πεκίνο το 2008, Τσιάβου-Γιαζιτζίδου (χάλκινο) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2012 στο Λονδίνο, το χρυσό του Στέφανου Ντούσκου στο Τόκιο το 2021 στο σκιφ και το χάλκινο των Αντώνη Παπακωνσταντίνου και Πέτρου Γκαϊδατζή σήμερα (2/8/2024) στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών στο Παρίσι (2024).

Η εξάδα του τελικού του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών με ελληνική συμμετοχή έχει ως εξής:

1. Έμιλι Κρέιγκ και Αϊμότζιν Γκραντ                           (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ)  ΧΡΥΣΟ

2. Τζιανίνα Έλενα φαν Γκρόνινγκεν και Ιονέλα Λιβία Κόζμιουτς  (ΡΟΥΜΑΝΙΑ)     ΑΣΗΜΕΝΙΟ

3. Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού                              (ΕΛΛΑΔΑ)       ΧΑΛΚΙΝΟ 

4. Σάνον Κοξ και Τζάκι Κιντλ                                  (Νέα Ζηλανδία)

5. Αοίφε Κέισι και Μάργκαρετ Κρέμειν                          (ΙΡΛΑΝΔΙΑ)

6. Μόλι Ρέκφορντ και Μισέλ Σέξερ                              (ΗΠΑ)

 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ