Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπεις το αναπόφευκτο και να επισπεύδεις την εμφάνιση του. Ταλεϋράνδος, 1754-1838, Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

UEFA: Ζήτησε την απόρριψη 1.200 αγωγών οπαδών της Λίβερπουλ για τον τελικό του Champions League του 2022

6 Ιουνίου, 2024

 Η UEFA ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας να απορρίψει τις αγωγές περισσότερων των 1.000 οπαδών της Λίβερπουλ που παρακολούθησαν τον τελικό του Champions League του 2022 στο Παρίσι, επικαλούμενοι σωματικούς τραυματισμούς που φέρονται να προκλήθηκαν από εικόνες χάους έξω από το γήπεδο.

 Η αγωγή κατά της UEFA και της UEFA Events, η οποία κατατέθηκε πέρυσι, κινήθηκε μετά τις σκηνές χάους έξω από το «Stade de France» πριν από την έναρξη του αγώνα, ο οποίος καθυστέρησε να ξεκινήσει για περισσότερα από 30 λεπτά.

 Η Γαλλική αστυνομία μαγνητοσκοπήθηκε να χρησιμοποιεί δακρυγόνα εναντίον των οπαδών, οι οποίοι παραπονέθηκαν για σκληρή μεταχείριση καθώς τους έβαλαν σε κλούβες έξω από το γήπεδο.

 Μια ανεξάρτητη επιτροπή προέβη σε ανασκόπηση περιστατικών έξω από το γήπεδο και διαπίστωσε ότι η UEFA ήταν υπεύθυνη για έναν «μεγάλο αριθμό παραλίγο αστοχιών που παραλίγο να οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις» πριν από τον τελικό ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ.

 Η UEFA συμβιβάστηκε με μια ομάδα οπαδών της Λίβερπουλ τον περασμένο Μάρτιο, αλλά μια ξεχωριστή υπόθεση που κινήθηκε για λογαριασμό περίπου 1.200 ατόμων, συνεχίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 Σε μια προκαταρκτική ακρόαση την Πέμπτη (6/6), οι δικηγόροι της UEFA ζήτησαν από το δικαστήριο να αναβάλει την ακρόαση που θα διεξαχθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κατά την οποία η UEFA θα ζητήσει την απόρριψη των υποθέσεων.

 Ο δικηγόρος της UEFA, Σαχίντ Φατίμα, δήλωσε στα δικαστικά έγγραφα ότι η υπόθεση δεν μπορεί να συνεχιστεί, επειδή θα απαιτήσει από το δικαστήριο «…να βγάλει πορίσματα σχετικά με τη νομιμότητα ή την παρανομία του γαλλικού κράτους».

 Ο δικαστής Έντουαρντ Πέπεραλ αποφάσισε ότι η ακρόαση της αίτησης της UEFA για περάτωση των υποθέσεων θα πρέπει να διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

 Η UEFA είχε κατηγορήσει αρχικά τους οπαδούς της Λίβερπουλ για το χάος, προτού ζητήσει συγγνώμη μετά την δημοσίευση μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ