“Αυθαίρετες συλλήψεις”, “αναγκαστικοί εκτοπισμοί” και “παράνομες απομακρύνσεις” προς τα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία: οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Τυνησία υφίστανται “καθημερινή, θεσμική βία”, κατήγγειλε σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων (OMCT) με έδρα τη Γενεύη.
Η 58σέλιδη έκθεση, που παραθέτει μαρτυρίες και άλλες ΜΚΟ, δείχνει με το δάχτυλο “την ευθύνη” των τυνησιακών αρχών στις “παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στο έδαφος, περιλαμβανομένων των μεθοριακών ζωνών”.
Σημειώνει πως η χώρα τελεί υπό “τη συνεχή πίεση της Ευρώπης να μειώσει την παράτυπη μετανάστευση στη Μεσόγειο”.
Σύμφωνα με τον OMCT, οι “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” είχαν ήδη σημειώσει “προοδευτική εντατικοποίηση” έπειτα από μια ομιλία τον Φεβρουάριο του προέδρου Καΐς Σαγέντ που κατήγγελλε την άφιξη στην Τυνησία “ορδών παράνομων μεταναστών”.
Όμως, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, “μια βαθιά αλλαγή σε θεσμικό επίπεδο” πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι, η οποία χαρακτηρίζεται “από παράνομες και αναγκαστικές εκδιώξεις” ανθρώπων από τις κατοικίες τους, “αναγκαστικούς εκτοπισμούς και τη δημιουργία τόπων στέρησης της ελευθερίας”, καθώς και “απελάσεις και απομακρύνσεις” προς τη Λιβύη και την Αλγερία, που έχουν καταστεί “πιο οργανωμένες” και “μεθοδικές” από τον Σεπτέμβριο.
Τον Ιούλιο, μετά τον θάνατο ενός Τυνήσιου στη διάρκεια συμπλοκής με πολίτες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής στην κεντροανατολική πόλη Σφαξ, εκατοντάδες από αυτούς συνελήφθησαν σε αυτή τη μητρόπολη, επίκεντρο αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη.
“Μέσα σε μερικές ημέρες, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν προς περιοχές της ερήμου στα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία”, υπογραμμίζει η έκθεση με τίτλο “Οι διαδρομές των βασανιστηρίων” που καταγγέλλει την παραβίαση των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τυνησία.
“Από τον Ιούνιο, τουλάχιστον 5.500 μετανάστες απομακρύνθηκαν προς τη Λιβύη και περισσότεροι από 3.000 προς την Αλγερία”, από τους οποίους περίπου 100 πέθαναν στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης, σύμφωνα με διεθνείς ανθρωπιστικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτές οι “απομακρύνσεις” καταγγέλθηκαν από τη ΜΚΟ όμως οι τυνησιακές αρχές τις αρνήθηκαν.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον OMCT, “οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες υπόκεινται οι μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο” που συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες τους τελευταίους μήνες στην ύπαιθρο κοντά στη Σφαξ “μπορεί να συνιστούν βασανιστήρια και κακομεταχείριση”.
Η ΜΚΟ ανησυχεί επίσης γενικότερα για την “ανικανότητα των τυνησιακών αρχών να προστατεύσουν” αυτούς τους ανθρώπους, επικρίνοντας τις “ευτελείς συνθήκες διαβίωσης, χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, απασχόληση και πηγές εσόδων”.