Όταν κάτι είναι αυτονόητο, γίνεται ακόμα πιο αυτονόητο όταν το λέμε - Charles Maurice de Talleyrand

Τριάντα χρονών γίνεται το ραδιόφωνο πολιτισμού της ΕΡΤ3

31 Ιανουαρίου, 2024

 

Το ημερολόγιο δείχνει 6 Φεβρουαρίου του 1994, η βελόνα του ραδιοφώνου είναι στους 95,8 και στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης ακούγεται για πρώτη φορά το σποτ «9.58, ΕΡΤ 3, Σταθμός στον Πολιτισμό». Η ατάκα «ντυμένη» με μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας ενός αμιγώς πολιτιστικού ραδιοφώνου, που δεν υπήρχε έως τότε στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ίδια φράση, επενδυμένη πλέον με μουσική ενός συνεργάτη του σταθμού, του Θανάση Ζλατάνου, παραμένει ακόμη και σήμερα, 30 χρόνια μετά, το σήμα κατατεθέν του Δεύτερου Προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας, της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ3.

O 9.58fm ξεκίνησε τη λειτουργία του ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης «Θεσσαλονίκη-1997» και με την πάροδο των χρόνων κατόρθωσε να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό. «Ο στόχος μας είναι να προσπαθούμε να εντάσσουμε στις εκπομπές μας οποιοδήποτε πολιτιστικό δρώμενο, ό,τι κι αν γίνεται στην πόλη μας και όχι μόνο σ’ αυτήν. Να φιλοξενούμε τους ανθρώπους του πολιτισμού, να ανακαλύπτουμε πράγματα και να τα βγάζουμε προς τα έξω, να τα αναδεικνύουμε», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Νικολούδης, που είναι στον 9.58fm από το ξεκίνημά του, ενώ τα τελευταία χρόνια κρατά το «τιμόνι» του σταθμού.

Το αγαπημένο ραδιόφωνο που εκπέμπει από την καρδιά της Θεσσαλονίκης, από την οδό Αγγελάκη δίπλα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης, εξειδικεύεται στην παρουσίαση και προβολή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και δραστηριότητας και στην εν γένει προαγωγή του πολιτισμού, της παιδείας και των τεχνών. Διακρίνεται για τον εκλεκτισμό των προγραμμάτων του με ελληνική και παγκόσμια μουσική από τα είδη της τζαζ, έθνικ, κλασικής κ.α. Η εμβέλειά του καλύπτει το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και μεγάλα τμήματα των νομών Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς.

«Το πρόγραμμα μας αυτή την περίοδο βγαίνει στον αέρα από 17 εξαιρετικούς δημοσιογράφους- παραγωγούς για τη συνεργασία με τους οποίους- παρά τις όποιες διαφωνίες που έχουμε, είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος. Εύχομαι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι», συμπλήρωσε ο κ. Νικολούδης. «Το τελευταίο διάστημα προσθέσαμε και τρία νέα πρόσωπα που μας προέκυψαν από το πανεπιστήμιο, καθώς ήρθαν κάνουν πρακτική και εντάχθηκαν μ’ έναν τρόπο στο πρόγραμμα. Αυτό δείχνει ότι και οι νέοι άνθρωποι έχουν στόχο και ενδιαφέρον να ακουστεί η φωνή τους και να παρουσιάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους ό,τι φέρνει η νεότερη γενιά», τόνισε.

Τα πρώτα χρόνια του 9.58fm με τις εκπομπές που γίναν …βιβλία, cd και θεατρικές παραστάσεις

Κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας του 9.58fm, από το 1994 έως το 2004, υπό τη διεύθυνση της δημοσιογράφου Βάνας Χαραλαμπίδου, το ραδιόφωνο ανέπτυξε μία πολυσχιδή εξωστρέφεια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Κώστας Λαχάς, ο Κωστής Μοσκώφ, ο Κλείτος Κύρου, ο Νίκος Μπακόλας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Νικόλαος Μουτσόπουλος, ο Σάκης Παπαδημητρίου και πολλοί άλλοι, παρήγαγαν εκπομπές ειδικά για τον 9.58 fm, βγάζοντας τις φωνές και τις ιστορίες τους στον αέρα του ραδιοφώνου.

Βήμα στο μικρόφωνο του σταθμού δινόταν επίσης σε τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, όπως μουσεία, ωδεία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. κ.α.

Όλο αυτό το υλικό λοιπόν αξιοποιήθηκε και σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους της πόλης, την περίοδο εκείνη εκδόθηκαν 35 βιβλία και 17 λογοτεχνικά και μουσικά CDs.

Από το 2005 έως το 2010, τη διεύθυνση του σταθμού ανέλαβε η Εύα Μέρτζου και οι εξωστρεφείς δράσεις του 9.58fm ακολούθησαν νέες διαδρομές. Πλέον οι ακροατές έστελναν κείμενά τους και με τον συντονισμό της Ελένης Κουρτίδου και του Θανάση Γωγάδη, γράφτηκε ένα θεατρικό έργο, που ανέβηκε στο ΚΘΒΕ.

Η ίδια περίοδος διακρίνεται επίσης από οργανωμένες επισκέψεις ακροατών του σταθμού, με τον συντονισμό της Αναστασίας Γρηγοριάδου, σε μουσεία και σε εκθέσεις, ενώ παραγωγή εκπομπών γινόταν και από άλλους χώρους, όπως για παράδειγμα μέσα από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Το 2011 διευθυντής του ραδιοφώνου ανέλαβε ο Δημήτρης Νικολούδης, που ως μουσικός, φρόντισε να «αγκαλιάσει» τα μουσικά δρώμενα της περιοχής με αποτέλεσμα τη διοργάνωση και παραγωγή μεγάλων συναυλιών στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Ίδρυμα, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και αλλού. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η «Λέσχη Ανάγνωσης» της ΕΡΤ3 υπό τον Γιώργο Καλιεντζίδη.

Ακολούθησε το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 και με την επαναλειτουργία της το 2015, επικεφαλής ήταν και πάλι ο Δημήτρης Νικολούδης, αρχικά με τον Γιάννη Τσολακίδη και από το 2020 έως σήμερα μόνος. «Μετά το άνοιγμα ήταν πολύ πιο έντονες αυτές οι δράσεις, που περιλάμβαναν συναυλίες στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης και στη Ροτόντα, πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στις φυλακές Διαβατών και στο Σύλλογο Συνδρόμου Down, αφιερώματα στην ποίηση κ.α.», ανέφερε ο κ. Νικολούδης.

Μέλημά του, μετά την περίοδο που η πανδημία τους περιόρισε στο ραδιομέγαρο, η εξωστρέφεια να επανέλθει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.

«Ένας άλλος στόχος μας είναι να ψηφιοποιήσουμε το αρχείο του 9.58 και το παλιό αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας (σ.σ. πρόδρομος του 102fm και του 958fm) που είναι σε μπομπίνες. Πρόκειται για ένα έργο που ξεκινήσαμε εδώ και καιρό και τώρα είμαστε στην κορύφωσή του, το οποίο θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να αναδείξουμε», υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης.

Τα πρώτα -άντα του 9.58fm γιορτάζονται με ποικιλία δράσεων

Τη σημαντική αυτή επέτειο πρόκειται να γιορτάσει με πολλές δράσεις, ξεκινώντας σήμερα το απόγευμα από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «MOUSA» θα δώσει συναυλία αφιερωμένη στα 30 χρόνια του 9.58, ενώ θα ακολουθήσει η κοπή της βασιλόπιτας της Γενικής Διεύθυνσης ΕΡΤ3.

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου, το MOMus θα φιλοξενήσει ημερίδα αφιερωμένη στην πρώτη δεκαετία του 9.58fm και τις εκδόσεις που είχαν γίνει τότε. Με συντονιστή τον Γιώργο Καλιεντζίδη, η Βάνα Χαραλαμπίδου, η Πολυξένη Βελένη, ο Χρίστος Ζαφείρης και ο Γιώργος Κορδομενίδης, προσωπικότητες που είχαν κάποιο συγγραφικό έργο εκείνη την περίοδο, θα μιλήσουν για τη σχέση του 9.58 με το βιβλίο.

Στις 7 Φεβρουαρίου, εργαζόμενοι και ακροατές θα δουν μαζί την παραγωγή του ΚΘΒΕ «Βίρα τις άγκυρες», ενώ οι Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ θα φιλοξενήσουν για μία εβδομάδα ένα θέμα – έκπληξη, σχετικό με τον 9.58fm, σε επιμέλεια του Γιάννη Αργυριάδη και με την ευθύνη -από πλευράς του ραδιοφώνου, του Θανάση Γωγάδη.

Τέλος, το πρόγραμμα για όλη την επόμενη εβδομάδα θα διαμορφωθεί και θα προσαρμοστεί στην επέτειο των 30 χρόνων. «Στις ώρες των προγραμμάτων, θα ακούγονται φωνές από το αρχείο του σταθμού, μετά από μία εξαιρετική επιλογή που έκανε ο Γιώργος Καλιεντζίδης», σημείωσε ο κ. Νικολούδης. Δίλεπτα αποσπάσματα από εκπομπές και φωνές που σημάδεψαν τον 9.58fm, θα παρεμβάλλονται στο πρόγραμμα των σημερινών παραγωγών, θα θυμίζουν το πώς ξεκίνησε και θα δίνουν την υπόσχεση να παραμένει στις λεωφόρους του πολιτισμού.

Βαρβάρα Καζαντζίδου