Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως όταν ξέρεις κάτι, θα πρέπει κάτι να κάνεις γι’ αυτό. John Le Carre, 1931- , Βρετανός συγγραφέας

Τρία νέα δικαιολογητικά για την καταβολή επιχορηγήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες

17 Νοεμβρίου, 2023

Τρεις νέες προϋποθέσεις στις αθλητικές ομοσπονδίες, προκειμένου να δικαιούνται την καταβολή των επιχορηγήσεων (τακτικής και έκτακτων) από την Πολιτεία, θέτει απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Στα ήδη προβλεπόμενα από το νόμο απαραίτητα διαιολογητικά, προστίθενται τα εξής:
* Πιστοποιητικό ελέγχου ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από Ορκωτούς Λογιστές, εφόσον ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας υπερβαίνει τις 100.000 € (για χρήση 2024 και εφεξής).
* Βεβαίωση περί ρύθμισης οφειλών χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων έως 31/12/2023, αλλά και περί μη ληξιπρόθεσμης οφειλής για το 2024.
* Τριμηνιαία στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού, έως την 25η ημέρα του επόμενου μήνα.

«Η επιχορήγηση των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Αθλητισμού, για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της αθλητικής κοινότητας στη χώρα μας, είναι εναρμονισμένη με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και οι ομοσπονδίες οφείλουν να ασκούν χρηστή διοίκηση και οικονομική διαχείριση προς την κατεύθυνση συνεχούς βελτίωσης των δημοσιονομικών τους αποτελεσμάτων», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βρούτσης και υπογραμμίζει στη συνέχεια:

«Με την προ μηνός παροχή οδηγιών για την ορθή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους, ώστε η απόκλιση των ιδίων εσόδων στον απολογισμό τους να μην μπορεί να υπερβαίνει το 10%, με την προ ημερών απόφαση ενεργοποίησης των Κλιμακίων Ελέγχου αθλητικών φορέων και με την προσθήκη τώρα τριών επιπλέον δικλείδων ασφαλείας στα δικαιολογητικά για τις επιχορηγήσεις τους, επιχειρούμε να νοικοκυρέψουμε οικονομικά το τοπίο στον Αθλητισμό μας, ακόμα περισσότερο. Τα χρήματα, που ετησίως διατίθενται απευθείας στις ομοσπονδίες και στα ερασιτεχνικά σωματεία από την Κυβέρνησή μας, ανέρχονται πλέον σε περίπου 50 εκατ. ευρώ, η αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν από το 2020 ανέρχεται σε 200% και είναι χρέος όλων μας να πιάνει τόπο το κάθε ευρώ, με απόλυτη διαφάνεια».