Δεν ψήφισα ποτέ υπέρ κάποιου. Πάντα ψηφίζω εναντίον κάποιου. W.C. Fields, 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας

Τουλάχιστον 51 νεκροί σε δασικές πυρκαγιές στη Χιλή

4 Φεβρουαρίου, 2024

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική και τη νότια Χιλή, στην πιο φονική τραγωδία της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα, ο απολογισμός της οποίας υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σήμερα.

«Μέσα σ’ ένα λεπτό, χάσαμε τα πάντα», λέει κλαίγοντας ο Λουίς Βιάλ, ένας 69χρονος συνταξιούχος, μπροστά στα ερείπια του σπιτιού του, στη συνοικία της Βίγια Ιντεπεντένσια, όπου 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω στους λόφους της τουριστικής περιφέρειας του Βαλπαραΐσο.

Έπειτα από μια ανάπαυλα, οι πυρκαγιές αναζωπυρώθηκαν στην περιφέρεια αυτή, όπου βρίσκεται η περίφημη λουτρόπολη Βίνια ντελ Μαρ, οι παραλίες της οποίας προσελκύουν πολύ κόσμο αυτή την περίοδο του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, εν μέσω κυμάτων καύσωνα.

Ο απολογισμός των θυμάτων δεν παύει να αυξάνεται. Η ιατροδικαστική υπηρεσία είχε ήδη καταγράψει 45 νεκρούς, όμως «άλλοι έξι άνθρπωοι υπέκυψαν σε ιατρικά ιδρύματα», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.

Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί 3.000 έως 6.000 σπίτια από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είναι οι πιο φονικές της τελευταίας δεκαετίας στη Χιλή, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που έχουν πληγεί, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θυμάτων «θα αυξηθεί», δεδομένων «των διαστάσεων» που παίρνει αυτή «η τραγωδία», ενώ έχουν επίσης καεί 430.000 στρέμματα δάσους κυρίως στην ακτή του Ειρηνικού.

«Είναι μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο, η περιφέρεια του Βαλπαραΐσο ουδέποτε είχε γνωρίσει μια κατάσταση τέτοιου εύρους», δήλωσε η Μακαρένα Ριπαμόντι, δήμαρχος της Βίνια ντελ Μαρ.

Οι αρχές επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και διατύπωσαν νέες εκκλήσεις προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Γύρω στις 30 εστίες παραμένουν ενεργές σε σύνολο 92 καταγεγραμμένων πυρκαγιών και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή τους με τη βοήθεια ελικοπτέρων και αεροπλάνων.

ΓΑ