του ανταποκριτή μας Σπ. Κουταβά
Ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Ζιάβρας και η σκηνοθέτης Σοφία Πάσχου παρουσιάζουν, το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Αυγούστου, στη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, το έργο του Γκούσταβ Μάλερ (Gustav Mahler) «Τραγούδι στη Γη», στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Σύμφωνα με τους οργανωτές, πρόκειται για μια spatial performance, μία ελεύθερη καλλιτεχνική υλοποίηση για την υπαρξιακή σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και φύσης βασισμένη στο έργο του Αυστριακού συνθέτη.
Ο Μάλερ άρχισε να συνθέτει «Το τραγούδι της Γης», το καλοκαίρι του 1907, μια χρονιά που υπήρξε και η πιο μοιραία της ζωής του, αφού έχασε την κόρη του, ενώ ο ίδιος διαγνώστηκε με σοβαρή καρδιακή πάθηση, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει καθολικά η καθημερινότητα της ζωής του. Το έργο του «Τραγούδι στη Γη» βασίστηκε σε επτά κινεζικά ποιήματα, εκ των οποίων τα τέσσερα ανήκουν στον μεγάλο Κινέζο ποιητή Λι Τάι Πο, ο οποίος έζησε από 701-762 μ.Χ. δηλαδή διακόσια χρόνια πριν κτιστεί από τον Τσάρο Σαμουήλ η Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου.
Ο αρχιμουσικός Μπρούνο Βάλτερ, που διηύθυνε την παγκόσμια πρώτη εκτέλεση του έργου, έξι μήνες μετά τον θάνατο του συνθέτη σημειώνει ότι ο Μάλερ «με κάθε νότα που γράφει για το συγκεκριμένο έργο μιλάει για τον κόσμο που βουλιάζει, αλλά και κάθε λέξη (των ποιημάτων), που γράφηκε πριν από χίλια χρόνια, εκφράζει μονάχα αυτόν τον κόσμο που βουλιάζει κάτω από τα πόδια του».
Οι Πρέσπες, με τα πιο αρχαία νερά και τα πιο σπάνια οικοσυστήματα της Ευρώπης, συμβολίζουν αυτή την ευθραυστότητα του τοπίου και του κόσμου κι είναι ο πιο κατάλληλος τόπος για να ακουστεί «Το τραγούδι της Γης», ένα έργο που αναφέρεται στη λαχτάρα για μια ζωή γεμάτη πάθος αλλά και στον Θάνατο.
Οι οργανωτές της παράστασης, Σοφία Πάσχου (σκηνοθέτης) και Γιώργος Ζιάβρας (μουσικός), ενσωματώνουν τη δυναμική του χώρου και τη σιωπή του τοπίου στην αφήγησή τους. Ο επισκέπτης, φθάνοντας στο νησάκι και στην επιθυμία του να περιπλανηθεί στα μονοπάτια και το φυσικό τοπίο του Αγίου Αχιλλείου, θα συναντά τους μουσικούς του ensemble που θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε σημεία της περιπατητικής διαδρομής του νησιού του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας και θα ερμηνεύουν σολιστικά έργα των Billone, Xenakis, Murail, Saariaho, Yun, Hosokawa.
Ενόσω ο επισκέπτης θα προχωρά όλο και βαθύτερα προς το κέντρο του νησιού όπου βρίσκονται τα ερείπια του ναού, ο μουσικός ήχος των σολιστικών έργων θα εναλλάσσεται με τον ήχο από τις συνομιλίες των πουλιών. Και λίγο πριν τη δύση του ηλίου, σε μία μυσταγωγική τελετουργία, κοινό και μουσικοί θα βρεθούν μαζί στον τόπο της συμφιλίωσης, στο μισογκρεμισμένο κοίλο της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου, που θα ακουστεί σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, το «Τραγούδι στη Γη» του Γκούσταβ Μάλερ στη μεταγραφή του Άρνολντ Σαίνμπεργκ, για ορχήστρα δωματίου, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Ζιάβρα.
Η ορχήστρα πλαισιώνει τους διακεκριμένους σολίστ, Ανδρέα Καραούλη (τενόρος), Γεώργιο Ιατρού (βαρύτονος), ενώ στον ρόλο του performer ο ηθοποιός Πάνος Ζυγούρος. Σε μια παράλληλη δράση, ο συνθέτης Σταμάτης Πασόπουλος, στο χωριό Ψαράδες, θα παρουσιάσει μια σόλο περφόρμανς για καβάλ, γκάιντα και fixed media, βασισμένη στον μουσικό και κοινωνικό κώδικα της μακεδονικής συνοριογραμμής.
Στο σημείωμά της, η σκηνοθέτης Σοφία Πάσχου αναφέρει ότι «η περφόρμανς εκμεταλλεύεται το φυσικό τοπίο της Πρέσπας ως σκηνογραφική παρέμβαση, με στόχο ο σύγχρονος μακεδονικός ήχος να αποτελεί οικείο μέλος του Τόπου και της ιστορίας του».
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», σε συνεργασία με τον Δήμο Πρεσπών.
Ταυτότητα Παράστασης
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΓΗ, μία spatial performance βασισμένη στο Das Lied von der Erde του Gustav Mahler
24 & 25 Αυγούστου 2024, Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών
Ώρα Έναρξης: 18.00
Είσοδος Ελεύθερη
Ιδέα/Δραματουργία: Γιώργος Ζιάβρας – Σοφία Πάσχου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Εκτέλεση παραγωγής/Επικοινωνία: Jay Ραΐσης
Συνεργάτης Παραγωγής: Ειρήνη Λιγάτου
Βαρύτονος: Γεώργιος Ιατρού
Τενόρος: Ανδρέας Καραούλης
Performer: Πάνος Ζυγούρος
Βιολί 1: Κατερίνα Χατζηνικολάου
Βιολί 2: Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης
Βιόλα: Ηλίας Σδούκος
Βιολοντσέλο: Μαρία Σκανδάλη
Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς
Φλάουτο: Ζαχαρίας Ταρπάγκος
Όμποε: Γιάννης Οικονόμου
Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Φαγκότο: Δημήτρης Ντακοβάνος
Κόρνο: Γιάννης Γούναρης
Κρουστά: Παναγιώτης Ζιάβρας, Σταμάτης Πασόπουλος
Πλήκτρα: Αλεξάνδρα Κομνηνού, Γιώργος Κωνσταντίνου
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Πληροφορίες & προκρατήσεις: https://allofgreeceone.culture.gov.gr/en/event/tragoudi-sti-gi/