Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς. Margaret Thatcher, 1925-2013, Βρετανίδα πρωθυπουργός

Το Κρεμλίνο λέει ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη συνεχίζουν το έργο τους για μια συμφωνία συνεργασίας, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα

11 Ιουνίου, 2024

Η Μόσχα και η Τεχεράνη συνεχίζουν το έργο τους για μια ολοκληρωμένη διμερή συμφωνία συνεργασίας, αν και το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει σχέσεις με το Ιράν.

Νωρίτερα, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι η συμφωνία είχε ανασταλεί προσωρινά λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ιρανοί εταίροι, αν και ο πρεσβευτής του Ιράν στη Μόσχα Καζίμ Τζαλαλί δήλωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ανακοίνωση από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τους πολιτικούς, εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ιράν σε μια ολοένα και πιο στενή σχέση, την οποία οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν με ανησυχία.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη αντιστέκονται σε αυτό που θεωρούν καταστροφική αμερικανική εξωτερική πολιτική και θέλουν να εγκαθιδρύσουν αυτό που λένε ότι θα είναι μια δικαιότερη, πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Οι εργασίες για μια νέα μεγάλη συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και της Τεχεράνης ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του εκλιπόντος προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο Ραϊσί σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου τον Μάιο.

Τον Ιανουάριο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι μια νέα συνθήκη που θα αποτυπώνει μια «πρωτοφανή ανοδική πορεία» στις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν είναι στα τελικά στάδια συμφωνίας και πως ο Πούτιν και ο Ραϊσί αναμένονται να την υπογράψουν σύντομα.

ΤΦ