Η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται ν’ αρνούνται τη διακυβέρνηση του τόπου τους. Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., εκ των 7 σοφών της Αρχ .Ελλάδας

«Το κόμμα του καγκελάριου κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε», ή πώς είδαν το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο γερμανικά ΜΜΕ

23 Σεπτεμβρίου, 2024

Γερμανικά ΜΜΕ αναλύουν ήδη τα αποτελέσματα των εκλογών στο Βρανδεμβούργο και τον αντίκτυπό τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Στην πλειονότητά τους, τα γερμανικά μέσα θεωρούν πως η νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) πιστώνεται στον πρωθυπουργό του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε, προκαλεί ωστόσο έστω προσωρινή ανακούφιση στον Όλαφ Σολτς.

«Το κόμμα του καγκελάριου κέρδισε, ο καγκελάριος έχασε», γράφει το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στο γεγονός ότι ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε πήρε πάνω του την προεκλογική εκστρατεία και, απειλώντας να παραιτηθεί αν το SPD δεν τερμάτιζε πρώτο, προκάλεσε πόλωση η οποία τελικά τον ευνόησε. Ταυτόχρονα, είχε κηρύξει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς «ανεπιθύμητο» στην προεκλογική του εκστρατεία – παρότι ο καγκελάριος ζει στην περιοχή.

Η Handelsblatt γράφει «με τη νίκη του ο Ντίτμαρ Βόιντκε σταθεροποιεί τον καγκελάριο», επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο Βρανδεμβούργο δίνει ανάσα στον Όλαφ Σολτς. Ήδη ο κ. Βόιντκε δήλωσε ότι ο κ. Σολτς πρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία. «Η στρατηγική του για την προεκλογική εκστρατεία του να αναλάβει πλήρως τα ρίσκα και να απειλήσει να παραιτηθεί, εάν έμενε πίσω από την AfD, είχε τελικά απόλυτη επιτυχία. Επομένως, η νίκη είναι πάνω απ’ όλα εκλογική νίκη για τον Βόιντκε», γράφει η οικονομική εφημερίδα.

Η Tagesspiegel επισημαίνει ότι «το SPD κερδίζει με απόσταση από τον καγκελάριο. «Ο Βόιντκε έχει όλα όσα λείπουν από τον Όλαφ Σολτς», αναφέρει σε σχόλιό της, με το βλέμμα στη μεγάλη δημοτικότητα του πρωθυπουργού του Βρανδεμβούργου.

«Οι εκλογές αποκαλύπτουν πόσο αντιφατικοί είναι οι κόσμοι στο Βρανδεμβούργο», γράφει σε σχόλιό της η Süddeutsche Ζeitung αναφερόμενη στην οικονομική και κοινωνική άνθηση που γνωρίζουν οι περιοχές του κρατιδίου που βρίσκονται κοντά στο Βερολίνο, εν αντιθέσει προς τις άλλες περιοχές, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την μετανάστευση.

Η Welt σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα επισημαίνοντας ότι «το SPD απέχει πολύ από την διάσωσή του, παρά τη νίκη», ενώ αναφερόμενη στους Πράσινους κάνει λόγο για «υψηλό τίμημα για την άγνοιά τους στο θέμα της μετανάστευσης». Ειδικά για το CDU, η εφημερίδα μιλάει για «ιστορική νίκη αντί της “επίδρασης Μερτς”» και προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν θα είναι για το CDU υπό τον Φρίντριχ Μερτς σίγουρη επιτυχία.

Με τίτλο «Τα πολλά μηνύματα προς το Βερολίνο» και υπότιτλο «Μικρές εκλογές, μεγάλη επίδραση», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «χάρη στον ισχυρό πρωθυπουργό Βόιντκε, ο καγκελάριος είναι πιθανόν σε θέση να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση, αλλά το φθινόπωρο των αποφάσεων μόλις ξεκινά» για το Βερολίνο.

Η Bild κάνει λόγο για «θρίαμβο του SPD, ο οποίος όμως δεν αποτελεί επιτυχία του Όλαφ Σολτς» και αναφέρεται στην αποχή του καγκελάριου από την προεκλογική εκστρατεία του Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος δεν ήθελε να ταυτιστεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να υποστεί την φθορά της.

Να θυμίσουμε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, με ποσοστό 30,9% (+4,7 από το 2019), αφήνοντας στην δεύτερη θέση την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 29,2% (+5,7).

Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) κατέλαβε την τρίτη θέση με 13,5%, ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ήρθε τέταρτο με 12,1% (-3,5).

Αυτά τα τέσσερα κόμματα εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι με 4,1% (-6,7) και η Αριστερά με 3% (-7,7) μένουν εκτός βουλής, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι μάλιστα προσμετρώνται στα «λοιπά κόμματα».