Τίποτε δεν είναι πιο εκπληκτικό από την ευκολία με την οποία οι πολλοί κυβερνώνται από τους λίγους. David Hume, 1711-1776, Άγγλος φιλόσοφος

Το «Κάτι 11» παρουσιάζει τον Σ. Γκάγκα που χρησιμοποιεί στα έργα του την φυσική διάβρωση

15 Νοεμβρίου, 2023

Υφάσματα που τυλίχτηκαν γύρω από κομμάτια της …ιστορίας, αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο εργάστηκε ο καλλιτέχνης Σαράντης Γκάγκας. Σύμμαχοί του σ’ αυτήν την προσπάθεια στάθηκαν ο χρόνος, τα φυσικά φαινόμενα και η φυσική διάβρωση. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του «Κάτι».

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Η Φιλοσοφία περιέχει Γεωγραφία» που φιλοξενείται στο χώρο Apodec. Είναι το ενδέκατο …επεισόδιο παρουσίασης της σειράς «Κάτι», η οποία ανανεώνεται κάθε περίπου ενάμισο μήνα, παρουσιάζοντας …οτιδήποτε.

«Αυτήν τη φορά παρουσιάζεται η δουλειά ενός καλλιτέχνη που δημιουργεί κατά κάποιον τρόπο σε διάλογο με τη γη», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης και ιδιοκτήτρια του χώρου Apodec Τένια Μενεγάκη. «Έχει πάρει κάποια υφάσματα τα οποία είχαν τυλιγμένα ψηφιδωτά και ήταν θαμμένα κάτω από τη γη από το ’75, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πάρει τόσο το ανάγλυφο των ψηφιδωτών όσο και ουσίες από το χώμα», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν η αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων ξετύλιξε τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά από το υφασμάτινο περίβλημά τους για να τα συντηρήσει, ο καλλιτέχνης τα πήρε και δούλεψε πάνω σ’ αυτά για να δημιουργήσει το δικό του έργο, ενώ στο ύφασμα υπήρχε ήδη μια …προεργασία από το χρόνο και τη διάβρωση. «Αν δει κανείς το έργο, βλέπει μία γεωγραφία, βλέπει έναν τόπο. Οπότε, καθώς παρουσιάζουμε δύο μεγάλα σε διάσταση έργα, είναι ουσιαστικά σαν να βλέπουμε δύο χάρτες στους οποίους μπορείς με έναν τρόπο να …περιηγηθείς», επισημαίνει η κ. Μενεγάκη.

Εκτιμά μάλιστα πως ταιριάζουν τόσο στην υφή του τοίχου, που είναι σαν να ενσωματώνονται στο περιβάλλον που τα φιλοξενεί, ενώ περαστικοί και επισκέπτες δηλώνουν πως στη θέα τους, τους δημιουργείται η ανάγκη να τα αγγίξουν και να αισθανθούν το ανάγλυφό τους.

O Σαράντης Γκάγκας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και εκθέτει από το 1989. Για τη συγκεκριμένη δουλειά είχε την τεχνική υποστήριξη του συντηρητή αρχαιοτήτων Δημήτρη Βλάσση, ενώ τα υλικά των έργων που εκτίθενται είναι γεώδη και χρωστικές, χρώματα λαδιού και ρητίνες, σε ύφασμα πεπιεσμένου μαλλιού και καμβά. Η έκθεση «Η Φιλοσοφία περιέχει Γεωγραφία» θα παραμείνει στο Apodec έως τις 25 Νοεμβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας Τετάρτη και Σάββατο 11:30-15:30 / Πέμπτη και Παρασκευή 16:30-20:30.

Βαρβάρα Καζαντζίδου