Μετά το Άουσβιτς ξέρουμε για τι είναι ικανός ο άνθρωπος. Μετά τη Χιροσίμα ξέρουμε τι διακυβεύεται - Βίκτωρ Φρανκλ

Το Ισραήλ σκότωσε ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Φάταχ στον Λίβανο

22 Αυγούστου, 2024

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ενέτειναν τα πλήγματά τους στον Λίβανο, σκοτώνοντας χθες Τετάρτη ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι σε βομβαρδισμό πολυκατοικίας, μερικές ώρες μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 10 παιδιών στον βομβαρδισμό ακόμη ενός σχολείου που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εκτοπισμένων, στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες για τα δυο συμβάντα που δημοσιοποιήθηκαν αντίστοιχα από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA και την πολιτική προστασία του θυλάκου.

Η Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως είχε σκοπό, με τη «δολοφονία» του Χαλίλ αλ Μάκντα, να προκαλέσει «ανάφλεξη στην περιφέρεια», ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η ένατη περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στην Εγγύς Ανατολή, χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μερικές ώρες μετά την αναχώρηση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «τόνισε πως επείγει η οριστικοποίηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων» στον θύλακο σε συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Αναφέρθηκε επίσης στις «επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για να ξεπεραστούν τα όποια εναπομείναντα εμπόδια», πρόσθεσαν σε λακωνικό δελτίο Τύπου οι υπηρεσίες του, καθώς οι ελπίδες πως θα κλειστεί συμφωνία σβήνουν.

Ο πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες από τους περίπου 2,4 εκατ. κατοίκους της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας.

Σύμμαχος της Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολά έχει ανοίξει από την 8η Οκτωβρίου μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στα σύνορα των δυο χωρών, όπου η βία δεν έχει σταματήσει έκτοτε.

Χθες, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στον Λίβανο, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Ανάμεσά τους ήταν ο Χαλίλ αλ Μάκντα, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της Φάταχ, που σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε στη Σαΐντα (νότια).

Ο ισραηλινός στρατός τον κατηγόρησε πως «δρούσε για λογαριασμό» του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους, και πως ενεχόταν σε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Η Χαμάς -σύμμαχος του Ιράν- και η Φάταχ είναι παρατάξεις αντίπαλες και δεκαετίες: το ισλαμιστικό κίνημα πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 εκδιώκοντας δυνάμεις της Φάταχ, που πλέον έχει βάση κυρίως στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967.

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε χθες κάπου δέκα επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων, τόσο στο βόρειο Ισραήλ όσο και στο κατεχόμενο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, με ρουκέτες και drones εφόρμησης.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σενάριο» με είτε «αμυντικές» ή «επιθετικές» ενέργειες, διεμήνυσε από την άλλη ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο βόρειο Ισραήλ.

Με αυτό το εκρηκτικό φόντο ο κ. Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη περιοδεία του στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, αφού προειδοποίησε ότι η πιο πρόσφατη, συμβιβαστική κατ’ αυτόν, πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τη σύναψη συμφωνίας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μετέβη στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, διαβεβαίωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αποκαλυφθεί, και παρότρυνε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πρόσθεσαν στο σχέδιο τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ, ιδίως τη διατήρηση ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με τον Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο κ. Νετανιάχου επιμένει ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα διατηρήσουν σε κάθε περίπτωση τον έλεγχο του λεγόμενου «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», στενής ζώνης γης κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου. Ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον εναντιώνεται σε «μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ».

Η Χαμάς αξιώνει να εφαρμοστεί πρόταση που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν την 31η Μαΐου και το κίνημα διαβεβαίωσε πως αποδέχεται στις αρχές Ιουλίου. Προέβλεπε ανακωχή έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες ζώνες του θυλάκου, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων φυλακισμένων· κατόπιν, σε δεύτερη φάση, την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τον θύλακο υπό πολιορκία.

Στη θεωρία, αναμένεται να διεξαχθούν νέες συνομιλίες εντός της εβδομάδας στο Κάιρο, με τη συμμετοχή του Ισραήλ και των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ).

Ο κ. Νετανιάχου δεν παύει να λέει πως θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου εξαλειφθεί η Χαμάς, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 απαχθέντες που οδηγήθηκαν στον θύλακο εκείνη την ημέρα, 105 πιστεύεται πως κρατούνται ακόμη όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε κιμπούτς του νότιου Ισραήλ συγγενείς έθαψαν χθες έναν από τους ομήρους, το πτώμα του οποίου ανακτήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σε ποιον κόσμο πρέπει οι οικογένειες να εκλιπαρούν, να φωνάζουν και να οδύρονται για να επιστρέψουν οι δικοί τους, ζωντανοί ή νεκροί; Φέρτε τους πίσω όλους», είπε η μητέρα, η Εσθήρ Μπούσταμπ.

Τουλάχιστον 40.223 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε, που προκάλεσαν πελώρια καταστροφή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Το υπουργείο δεν διευκρινίζει πόσα από τα θύματα ήταν άμαχοι και πόσα μαχητές· πάντως ο ΟΗΕ τονίζει πως στην πλειονότητά τους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 Γαζαίοι, ανάμεσά τους τρεις σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στην πόλη της Γάζας (βόρεια), σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε από την πλευρά του ότι το σχολείο αυτό ήταν «βάση» της Χαμάς.

«Έχει απομείνει καθόλου ανθρωπιά;» διερωτήθηκε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πολλαπλές διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης αμάχων που έχουν εκδοθεί από τον ισραηλινό στρατό σπρώχνουν τους κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου, εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής, σε «ζώνες με υπερπληθυσμό» που είναι «επικίνδυνες».

«Πού υποτίθεται πως πρέπει να πάμε; Γίνονται βομβαρδισμοί (του Ισραήλ) παντού. Δεν έχουμε μέλη της αντίστασης εδώ, αλλά οι βόμβες πέφτουν στα κεφάλια του κόσμου», είπε η Ουμ Μίνα Αμπού Μουγάσιμπ, εκτοπισμένη για πέμπτη φορά, στη Ντέιρ αλ Μπάλα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ