Το να ζεις οπουδήποτε στον κόσμο σήμερα και να είσαι εναντίον της ισότητας λόγω ράτσας ή χρώματος, είναι σαν να ζεις στην Αλάσκα και να είσαι εναντίον του χιονιού. William Faulkner, 1897-1962, Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1949

Το Ισραήλ έφτασε από την Ασία στην Ευρώπη …μέσω Ωκεανίας

10 Οκτωβρίου, 2024

 Tο Ισραήλ υποδέχεται απόψε (109/10-21:45)  στη λιτή «Bozsik Arena» και τις 8.200 θέσεις της τη Γαλλία στη Βουδαπέστη σε αγώνα για το Nations League. Έδρα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. 
 Με την ευκαιρία της αναμέτρησης οι Γάλλοι (RMC) εξηγούν-για μία ακόμα φορά, γιατί το Ισραήλ και οι ισραηλινοί σύλλογοι, αγωνίζονται στη ζώνη της Ευρώπης.
 Το Ισραήλ είναι μέλος της UEFA από το 1994, αφού πριν ήταν μέλος της ασιατικής συνομοσπονδίας για είκοσι χρόνια. 

 Μεταξύ του 1954 και των αρχών της δεκαετίας του 1970, η χώρα ήταν μέλος της ασιατικής συνομοσπονδίας και έπαιζε αγώνες που διοργανώνονταν εντός αυτής της ζώνης. Το Ισραήλ κέρδισε ακόμη και το Κύπελλο Εθνών της Ασίας το 1964 πριν προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970 στο Μεξικό. Αλλά το 1974, το Ισραήλ αποκλείστηκε από όλες τις ασιατικές αθλητικές ομοσπονδίες και βρέθηκε αναγκασμένο να παίξει αγώνες στη ζώνη της Ωκεανίας λόγω της άρνησης αρκετών αραβικών χωρών να παίξουν εναντίον ισραηλινών ομάδων που δεν αναγνώριζαν.

 Μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά από είκοσι χρόνια «νομαδισμού»-όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το RMC-, η Ευρώπη συμπεριέλαβε τελικά το Ισραήλ στις διοργανώσεις της. 

 «Γεωγραφικά, το Ισραήλ θα έπρεπε να ανήκει στη ζώνη της Ασίας, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Εκτός από την άρνηση ορισμένων αραβικών χωρών να εξελιχθούν σε σχέση με το Ισραήλ, αποφασίστηκε να τροποποιηθούν τα σύνορα των ζωνών στις οποίες εντάχθηκε το Ισραήλ. Στην Ευρώπη από το 1994) προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες. Αυτό καταδεικνύει την αλληλεγγύη που δείχνουν οι δυτικές χώρες προς το Ισραήλ. Δεν υπάρχει σημαντικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ στη ζώνη της Ασίας», εξήγησε ο Πασκάλ Μπονιφάς, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS), στο περιοδικό Le Point το 2015.

 Το καλύτερο παράδειγμα παραμένουν οι προκρίσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958. Η Τουρκία, η Ινδονησία, η Αίγυπτος και το Σουδάν αρνήθηκαν να παίξουν εναντίον του Ισραήλ, το οποίο κέρδισε ξαφνικά όλους αυτούς τους αγώνες στα χαρτιά. Ως εκ τούτου, η FIFA διοργάνωσε την τελευταία στιγμή έναν αγώνα play-off εναντίον της Ουαλίας. Αργότερα, πολλές αραβικές ή μουσουλμανικές χώρες αρνήθηκαν να παίξουν ξανά εναντίον του Ισραήλ. 

 Πριν από μια εβδομάδα, η FIFA αρνήθηκε επίσης να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα τιμωρίας της ισραηλινής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου από την ομόλογή της Παλαιστίνης.
 Από την άλλη, η FIFA ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει δύο έρευνες που θα του επιτρέψουν να λάβει μια απόφαση. 

 Κατά τη διάρκεια του 74ου Συνεδρίου της FIFA τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος  της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία τις κυρώσεις που ζήτησε η ομοσπονδία της Παλαιστίνης (PFA) κατά του ομοσπονδίας της Παλαιστίνης (IFA). 

 Α. Βαζογιάννης