Η ιστορία του κόσμου δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόοδο της συνείδησης της ελευθερίας. Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος

Το γεγονός ότι η Γαλλία δανείζεται πλέον ακριβότερα από την Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές επισημαίνουν σήμερα πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Το γεγονός ότι η Γαλλία δανείζεται πλέον ακριβότερα από την Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές επισημαίνουν σήμερα πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμα της υπό τον τίτλο «νέες πιέσεις στα γαλλικά επιτόκια» επισημαίνει ότι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου το επιτόκιο δανεισμού της Γαλλίας για τα πενταετή ομόλογα ήταν στο 2,48%, έναντι 2,40% για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «σημαντικό συμβολισμό».

«Είναι σαφές ότι, μεσοπρόθεσμα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια χώρα που χρεοκόπησε πριν από δεκαπέντε χρόνια από ό,τι στη Γαλλία», προσθέτει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα, στην ευρωζώνη, δεν υπάρχουν πλέον πολλές χώρες με πενταετή επιτόκια υψηλότερα από εκείνα της Γαλλίας. Οι βόρειες χώρες δανείζονται βεβαίως με χαμηλότερα επιτόκια (Γερμανία 2%, Ολλανδία 2,1%), αλλά αυτό ισχύει και για άλλες χώρες, σημειώνει η εφημερίδα, φέρνοντας τα παραδείγματα της Πορτογαλίας (2,2%), του Βέλγιου (2,4%) και της Ισπανίας (2,45%). Οικονομικοί αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου υπογραμμίζουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι«η Γαλλία έχει μηδενική αξιοπιστία στην Ευρώπη» και ότι αυτό ως ένα βαθμό οφείλεται και στην κυβερνητική αστάθεια των τελευταίων μηνών. Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο το ότι θα ήταν υπερβολικό να μιλήσει κανείς σήμερα για χρηματοπιστωτική κρίση, στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της, ενώ υπενθυμίζει ότι ναι μεν η Γαλλία στην παρούσα φάση χρηματοδοτείται με υψηλότερο επιτόκιο από τους γείτονές της, αλλά… με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι στις αρχές του έτους, όταν το πενταετές επιτόκιο ήταν λίγο πάνω από 3%. Υπογραμμίζει επίσης ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να πουλήσει το χρέος της, αφού η τελευταία δημοπρασία, στις 19 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη χωρίς προβλήματα, με διπλάσια ζήτηση από τους επενδυτές σε σχέση με τα ομόλογα που εκδόθηκαν.

«Δεν φαίνεται να πιστεύουν πολλοί παράγοντες της αγοράς σε ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, όταν η χώρα χρεοκόπησε και δεν μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί. Δεν νομίζω ότι θα δούμε πραγματική διολίσθηση. Η φερεγγυότητα χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία διασφαλίζεται από τη διάθεση των επενδυτών για το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ, μετά το δολάριο, είναι βασικό νόμισμα για αυτούς», υποστηρίζει στην εφημερίδα ο Φλοράν Ντελόρμ, της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων M & G. «Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να αντέξει, αλλά πρέπει να βγει από την αργή ολίσθηση, καθώς η διαφορά με τα γερμανικά επιτόκια διευρύνεται και τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών συρρικνώνονται κάθε χρόνο», προσθέτει από την πλευρά του ο Ζιλ Μοέκ, επικεφαλής οικονομολόγος της AXA. Τέλος χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος «Το χρέος της Γαλλίας κοστίζει πλέον πιο ακριβά από αυτό της Ελλάδας: πρέπει να ανησυχούμε;» σχετικού με το θέμα δημοσιεύματος της εφημερίδας La Tribune.