Για 2η συνεχή χρονιά, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών φιλοξενεί το Συνέδριο «EntrePed2023: Entrepreneurship Pedagogy: aiming for social change», με κεντρικό θέμα το πεδίο της επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα την παιδαγωγική της επιχειρηματικότητας, με στόχο την κοινωνική αλλαγή.
Το διήμερο συνέδριο – workshop, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην «Αίθουσα Συνεδρίων Καθηγητής Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης», στον πρώτο όροφο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί ένα άνοιγμα στην εκπαιδευτική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του συνεδρίου.
Στόχο έχει να προσφέρει σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων τις τελευταίες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που ενσωματώνουν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική καινοτομία στη σχολική μάθηση και να εξετάσει παιδαγωγικά ζητήματα και διδακτικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από αυτό το εγχείρημα με έμφαση στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Η διοργάνωση αποτελεί μία πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών για την ανάδειξη της εκπαιδευτικής διάστασης της επιχειρηματικότητας, ως κρίσιμου στοιχείου που συμβάλλει στη δημιουργία θετικών κοινωνικών αλλαγών στο σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία.
Το Συνέδριο, που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας [ELab] του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Ερευνητικό Εργαστήριο Διαχείρισης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου, θα υποδεχτεί εκπρόσωπους φορέων, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μία «εναλλακτική» ατζέντα με διαδραστικές ομιλίες, πάνελ συζητήσεων και βιωματικά εργαστήρια.
Το «EntrePed2023» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διδάσκοντες επιχειρηματικότητας σε πανεπιστήμια, ενώ είναι ανοιχτό και σε φοιτήτριες και φοιτητές.
Για την παρακολούθηση και την συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η εγγραφή στην παρακάτω φόρμα: Registration – EntrePed2023 (uom.gr)
Το Συνέδριο υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΕΔΕΒΕ) και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Stimmuli for Social Change».
Σχετικά με το συνέδριο, η καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και concept founder της διοργάνωσης, Κατερίνα Σαρρή, δήλωσε: «Καθώς σηματοδοτούμε την πραγματοποίηση του “ENTREPED2023” για δεύτερη συνεχή χρονιά, είμαστε ενθουσιασμένοι που συγκαλούμε και πάλι ομάδες εκπαιδευτικών, μελετητών και εμπειρογνωμόνων για να εξερευνήσουμε τη δυναμική αλληλεπίδραση της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης. Αυτή η συνδιοργάνωση δεν είναι απλώς ένα συνέδριο- είναι μια συνάντηση κοινωνικής καινοτομίας και μια ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις. Το κοινό μας όραμα είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις μεθόδους διδασκαλίας και να εμπνεύσουμε τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο μέσω της ενσωμάτωσης της επιχειρηματικότητας ως κουλτούρας στην εκπαιδευτική διαδικασία με έμφαση στο θεσμό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που εισήχθησαν πρόσφατα στα σχολεία, με απώτερο στόχο την κοινωνική αλλαγή. Ας συν-δημιουργήσουμε μια νέα αφήγηση για το μέλλον της εκπαίδευσης».
Το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας [Elab]
Το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας, www.elab.uom.gr, του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016 με σκοπό να ενισχύσει τη διεπιστημονική έρευνα για την Επιχειρηματικότητα στο αντίστοιχο Τμήμα και στο Πανεπιστήμιο και επιπλέον να συμβάλλει στη διάδοση της κουλτούρας της Επιχειρηματικότητας και των οφελών της στην κοινωνία. Στους στόχους του Εργαστηρίου συγκαταλέγεται η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και η σύναψη συνεργασιών Επιχειρηματικότητας. Διευθύντρια του Εργαστηρίου είναι η καθηγήτρια Κατερίνα Σαρρή.