Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει. Emmeline Pankhurst, 1858-1928, Βρετανίδα σουφραζέτα

Το BYD Dolphin κάνει την ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή

24 Μαΐου, 2024

Το BYD Dolphin είναι το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί τη σχεδιαστική ταυτότητα «Ocean Aesthetics» της κινέζικης εταιρείας η οποία του εξασφαλίζει μια ξεχωριστή και κομψή εμφάνιση. Διατίθεται στην Ελλάδα με μπαταρία 60,4 kWh (Λιθίου Φωσφορικού Σιδήρου) τύπου Blade Battery που το δίνει περισσότερες φορτίσεις, χωρίς απώλεια χωρητικότητας και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι μπαταρίες τύπου Blade Battery δεν διαθέτουν κοβάλτιο και χρησιμοποιούν ως υλικό καθόδου φωσφορικό σίδηρο-λιθίου (LFP), το οποίο προσφέρει πολύ υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το LFP έχει, επίσης, άριστη θερμική σταθερότητα. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει απόδοση 150 kW (204 ίππους), ενώ η αυτονομία είναι 427 χλμ. με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 15,9 kWh/100 χλμ. Η μέγιστη ισχύς φόρτισης είναι 88 kW (από 30 έως 80% σε 29 λεπτά), ενώ σε παροχή AC η ισχύς φτάνει στα 11 kW.

Μια ενσωματωμένη αντλία θερμότητας περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό. Το πρώτο στον κλάδο σύστημα άμεσης ψύξης και θέρμανσης για μπαταρίες αυξάνει τη θερμική απόδοση έως και 15% τον χειμώνα. Αυτό το καινοτόμο σύστημα αξιοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα από το όχημα, το σύστημα μετάδοσης κίνησης, τον χώρο επιβατών και τη μπαταρία και μπορεί να λειτουργήσει σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Η έξυπνη θερμική διαχείριση για ακραίες καιρικές συνθήκες εξασφαλίζει εξαιρετική αυτονομία οδήγησης σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Η εξωτερική του σχεδίαση είναι ξεχωριστή από κάθε γωνία, λόγω του στρογγυλεμένου προφίλ και της πλαϊνής σιλουέτας, παραπέμποντας στις χαριτωμένες κινήσεις ενός δελφινιού που πηδάει από το νερό. Βασικά γνωρίσματα της σχεδίασης είναι οι κοντοί εμπρός και πίσω πρόβολοι και το μακρύ μεταξόνιο, τα οποία χαρίζουν στο αυτοκίνητο μια εμφάνιση που δηλώνει ευρυχωρία. Με μήκος 4.29μ. και πλάτος 1.77μ. αλλά και μεταξόνιο 2.70μ. προσφέρει ευρυχωρία και την άνεση. Το ύψος του οχήματος είναι 1.57μ.

Ο οργανισμός EuroNCAP έχει υποβάλει σε δοκιμές το μοντέλο και το έχει αξιολογήσει με τη μέγιστη διάκριση των πέντε αστεριών. Μάλιστα στην προστασία των επιβατών συγκέντρωσε ποσοστό 89%, ένα από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία του. Να σημειώσουμε ότι στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται οι μετωπικοί και πλευρικοί (εμπρός) αερόσακοι, οι αερόσακοι τύπου κουρτίνας καθώς και αυτός που είναι τοποθετημένος ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα. Το μοντέλο της BYD είναι άμεσα διαθέσιμο στη χώρα μας, σε δύο εκδόσεις. Η Comfort έχει τιμή 33.990 ευρώ, ενώ η Design κοστίζει 35.990 ευρώ χωρίς κάποιο όφελος από κρατικά προγράμματα.

Κυριάκος Παρασίδης