Η συνείδηση του ανθρώπου είναι σαν την οδοσήμανση σε έναν αυτοκινητόδρομο: του λέει τι δεν θα ‘πρεπε να κάνει, αλλά δεν τον εμποδίζει να το κάνει. Frank A. Clark, 1915-2003, Αμερικανός πολιτικός

Το «34th Greek Economic Summit διοργανώνει στην Αθήνα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

30 Νοεμβρίου, 2023

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη στρατηγική υποστήριξη του US Chamber of Commerce και του Atlantic Council, διοργανώνει στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental, το «34th Greek Economic Summit (GES2023)- Fostering a sustainable economic future amidst global challenges».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, το Greek Economic Summit, για περισσότερα από 30 χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό με επιδραστικότητα στα οικονομικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας και έχει καθιερωθεί ως το κορυφαίο συνέδριο για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα δώσουν το «παρών» εξέχουσες προσωπικότητες με διεθνή γνώση και εμπειρία, το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, επιχειρηματίες, εμπειρογνώμονες και αναλυτές, με σκοπό να αναδείξουν και να παρουσιάσουν όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές. Η παρουσία προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναδείξει τη σημασία του Greek Economic Summit, ως ενός θεσμού που ενδυναμώνει τις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ αλλά και την επιδραστικότητά του στις διεθνείς εξελίξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο φετινό Summit θα συμμετάσχουν με ομιλίες και συζητήσεις κορυφαίες προσωπικότητες από το εξωτερικό, όπως:

Daniel Castro, vice president, Information Technology & Innovation Foundation, U.S.A.,
Maria Demertzis, senior fellow Bruegel, Belgium
Paul Donovan, chief economist Global Wealth Management, UBS, UK
John W. McArthur, director, Center for Sustainable Development, Brookings, U.S.A.,
Charles Ries, ambassador (Ret.), adjunct senior fellow, Rand Corporation, U.S.A.,
David Stainforth, professorial Research fellow, The Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, London School of Economics,UK,
Benjamin Todd, vice president for Global Business Development, Export-Import Bank of the United States.

Κεντρικός στόχος του 34ου συνεδρίου, τονίζεται, είναι η ανάδειξη προτάσεων και ιδεών που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για ένα βιώσιμο μέλλον για την οικονομία και επιχειρηματικότητα, στις περιόδους προκλήσεων που διανύουμε. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομικής μελλοντικής προοπτικής αποτελεί αναγκαιότητα ώστε να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις.

Η επιχειρηματικότητα, ως κινητήριος δύναμη της οικονομίας, έχει την ευκαιρία να παραγάγει καινοτόμες λύσεις που συμβαδίζουν με τις αρχές της βιωσιμότητας. Επιχειρήσεις που ενστερνίζονται πράσινες πρακτικές, επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υιοθετούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν όχι μόνο να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα, προστίθεται στην ανακοίνωση, η προώθηση της καινοτομίας σε όλους τους τομείς είναι ουσιώδης. Μέσω της έρευνας και ανάπτυξης σε προηγμένες τεχνολογίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε εργαλεία και λύσεις που αντιμετωπίζουν παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η ανισότητα. Συγχρόνως, η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και κοινωνίας των πολιτών είναι καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία μιας οικονομικής μελλοντικής προοπτικής που είναι επωφελής για τις μελλοντικές γενεές.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, θα τεθούν στο επίκεντρο οι ακόλουθες θεματικές:

Οι σχέσεις Ελλάδας, ΗΠΑ, Ευρώπης: Η αξιολόγηση των ΗΠΑ στις γεωπολιτικές εξελίξεις
Στρατηγικές αντιμετώπισης των ενεργειακών προκλήσεων
Επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις σε υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη
Ενισχύοντας ένα βιώσιμο οικονομικό μέλλον: Ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Πολιτική προστασία και κλιματική αλλαγή: Ενίσχυση της Ελλάδας
Προώθηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα: Ο ρόλος της βιομηχανίας
Μεταμόρφωση της Εκπαίδευσης για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος
Επενδύοντας στο εργατικό δυναμικό: Προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση της ανάπτυξης
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης
Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια
Μια ενιαία παγκόσμια οικονομική προοπτική: Κίνδυνοι και προοπτικές
Πρόοδος επιχείρησης και εμπορικής συνεργασίας: Ο ρόλος των Αμερικανικών διμερών Επιμελητηρίων
Πρόοδος της Περιφερειακής Επιχείρησης & Εμπορικής Συνεργασίας: Ο Ρόλος των Αμερικανικών διμερών Επιμελητηρίων.

 

Event Page https://www.amcham.gr/events/event/ges2023/

Agenda https://www.amcham.gr/repository/GES23/GES2023-AGENDA.pdf