Μεταξύ της δικαιοσύνης και της απονομής δικαιοσύνης υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που τις χωρίζει. Emmeline Pankhurst, 1858-1928, Βρετανίδα σουφραζέτα

Τιτάν-ΗΠΑ: Επιχορήγηση σε εργοστάσιο για τσιμέντο με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα

Το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Roanoke του Τιτάνα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολ. με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. 
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, ο Τιτάν θα υποστηρίξει το έργο με πρόσθετες επενδύσεις.

Η επιλογή του έργου του Τιτάνα υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ομίλου για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του φιλόδοξου στόχου του για την παραγωγή σκυροδέματος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας εναρμονίζεται με τη στρατηγική του Τιτάνα για το 2026 για πράσινη ανάπτυξη, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα που προσφέρει στους πελάτες του, θέτοντας ένα νέο πρότυπο για την κατασκευή γεφυρών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων κρίσιμων έργων υποδομής.

Ο Βασίλης Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Titan America, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που επιλεχθήκαμε να είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, της πρώτης στις ΗΠΑ, με στόχο την παραγωγή τσιμέντου με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Μέσω προηγμένων τεχνολογιών μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, θα συμβάλλουμε καθοριστικά σε μια βιομηχανία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα».

Το έργο αποτελεί μέρος του, ύψους 6,3 δισ. δολ., προγράμματος βιομηχανικής απανθρακοποίησης στις ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Καθαρής Ενέργειας (OCED) του υπουργείου Ενέργειας της χώρας και επικεντρώνεται στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ομίλου Τιτάν, τόνισε: «Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική μας για πράσινη ανάπτυξη και συγκεκριμένα με τη στρατηγική προτεραιότητά μας για προώθηση των τσιμεντοειδών υλικών, αξιοποιώντας την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Σε συνέχεια της επιτυχημένης πιλοτικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιό μας στην Πάτρα, τώρα θα αναπτύξουμε σε μεγάλη κλίμακα την τεχνολογία θερμικά ενεργοποιημένων αργίλων χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Καθοδηγούμενοι από την αφοσίωσή μας στις βιώσιμες λύσεις, βρισκόμαστε μεταξύ των πρωτοπόρων στη μετάβαση προς μια βιομηχανία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα».