Η ηθικολογία έρχεται μαζί με τη θλιβερή σοφία της ηλικίας, όταν μια η αίσθηση περιέργειας έχει εξανεμισθεί. Graham Green, 1904-1991, Βρετανός συγγραφέας

Τιμητική εκδήλωση για 69 ομότιμους και ομότιμες καθηγητές/τριες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

2 Απριλίου, 2024

Εξήντα εννέα καθηγήτριες και καθηγητές του ΑΠΘ, που έλαβαν τον τίτλο της Ομότιμης και του Ομότιμου κατά το έτος 2023, τιμήθηκαν σε ειδική εκδήλωση, σήμερα, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Στον τίτλο του «Ομότιμου», ο οποίος, όπως είπε, για έναν καθηγητή συνιστά το επιστέγασμα μίας μακράς σταδιοδρομίας στα ακαδημαϊκά δρώμενα αναφέρθηκε στην προσφώνηση του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, χαρακτηρίζοντας «πνευματικό κεφάλαιο» του Αριστοτελείου τους ομότιμους καθηγητές.

Σημείωσε, δε, ότι η αφυπηρέτηση δεκάδων καθηγητριών και καθηγητών αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο έμψυχο δυναμικό και στις ακαδημαϊκές μονάδες, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «χρόνο με τον χρόνο, “αιμορραγούν” ολοένα και πιο έντονα».

«Και όπως όλες και όλοι μας γνωρίζουμε, το κενό αυτό δεν καλύπτεται πλήρως από την ελληνική πολιτεία, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αρκετές κατευθύνσεις και ειδικεύσεις στα προγράμματα σπουδών μας κινδυνεύουν να καταλήξουν “ανενεργές” λόγω της υποστελέχωσης σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό» ανέφερε και υπογράμμισε πως αρκετές από αυτές τις ειδικεύσεις συνεχίζουν και επιβιώνουν χάρη, στη φιλοτιμία πολλών ομότιμων καθηγητών που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους αλλά και των μαθητών τους που ακολουθούν τα χνάρια τους.

Τέλος, απευθυνόμενος στους ομότιμους και στις ομότιμες καθηγητές/τριες τούς κάλεσε «…να παραμείνετε δίπλα μας, να μας μεταλαμπαδεύσετε την εμπειρία σας και το πάθος που τρέφετε για την Επιστήμη και τις Τέχνες που υπηρετήσατε επί δεκαετίες».

Για την «Παιδεία δύναμις θεραπευτική ψυχής και Παίδευσις παιδείας παράδοσις» μίλησε στην αντιφώνησή του ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Αιμίλιος Μαυρουδής, ενώ στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμής στους ομότιμους καθηγητές.

*Πηγή φωτ.: ΑΠΘ