Το να ζεις οπουδήποτε στον κόσμο σήμερα και να είσαι εναντίον της ισότητας λόγω ράτσας ή χρώματος, είναι σαν να ζεις στην Αλάσκα και να είσαι εναντίον του χιονιού. William Faulkner, 1897-1962,  Αμερικανός συγγραφέας, Νόμπελ 1949

Την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ζήτησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

27 Νοεμβρίου, 2023

Την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόσβαση περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν θα πρέπει να συγκρατήσει τους «οικείους» και εταίρους του.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας που συνεχίζει να μην επικυρώνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να το πράξει το συντομότερο δυνατό, λέγοντας: «Η Σουηδία τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα έχει έρθει η ώρα της Τουρκίας να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας”. Η επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης εκκρεμεί και από την πλευρά της Ουγγαρίας, την οποία επίσης ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε να το πράξει το συντομότερο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα στην Υπουργική Σύνοδο.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευσή των χωρών του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, μακροπρόθεσμα.