Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η πρώτη Έκθεση Βιωσιμότητας του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνών για τη διατύπωση λύσεων σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Sustainable Development Solutions Network-SDSN Black Sea», που αφορά την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η έκθεση αυτή εκπονήθηκε από το συγκεκριμένο δίκτυο που δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια και περιλαμβάνει 12 χώρες- τις πιο πολλές χώρες των Βαλκανίων, όλες τις χώρες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, καθώς και το Αζερμπαϊτζάν, στην Κασπία.
«Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν αυτό το δίκτυο να έχει την έδρα του στην Ελλάδα, παρότι η Ελλάδα δεν έχει ακριβώς πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Επέλεξαν να έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Δικτύου, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Θεοδοσίου, μιλώντας στη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιωσιμότητα στη Θεσσαλονίκη «Thessaloniki Sustainability Summit – 2024», που διοργανώθηκε από το Δίκτυο και πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή από την πλευρά του πανεπιστημίου, εργάζονται εθελοντικά ώστε να κάνουν το καλύτερο δυνατό στην παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναλυτικά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα δίκτυα Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης δημιουργήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, όταν παρουσιάστηκαν οι στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Ουσιαστικά τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν νέες και πρωτότυπες λύσεις για την εφαρμογή των στόχων, ξέροντας ότι αν ακολουθήσουμε την πορεία που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα δεν θα φτάσουμε πουθενά. Έτσι, ζήτησαν ουσιαστικά τη συνεργασία των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων δημιουργώντας αυτά τα δίκτυα. Τα Ηνωμένα Έθνη περιμένουν από αυτά ουσιαστικά λύσεις για το πώς θα εφαρμοστούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης που καλύπτουν τα πάντα, από την πείνα και τη φτώχεια, μέχρι την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη έκθεση βιωσιμότητας των χωρών του δικτύου της Μαύρης Θάλασσας
Με αφορμή την πρώτη παρουσίαση, στη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιωσιμότητα στη Θεσσαλονίκη της πρώτης Έκθεση Βιωσιμότητας των χωρών του δικτύου της Μαύρης Θάλασσας, σημείωσε ότι «από τις 12 χώρες του δικτύου η πρώτη χώρα φαίνεται να είναι η Μολδαβία, κάτι που είναι παράδοξο και είναι πολύ πιθανό να οφείλεται είτε σε ελλιπή στοιχεία, είτε σε μη ακριβή καταγραφή της προόδου. Δεν θα περίμενε κανείς, δηλαδή, να είναι η Μολδαβία η πρώτη χώρα και ειδικά όταν υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκ των πραγμάτων είναι σε καλύτερο επίπεδο, όπως είναι και η Ελλάδα που είναι η δεύτερη χώρα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία. Επίσης τελευταία χώρα φαίνεται να είναι η Τουρκία και μάλιστα με διαφορά. Και αυτό είναι παράδοξο. Βέβαια η Τουρκία είναι μια τεράστια χώρα με πολύ μεγάλες ανισότητες».
Πού θα σταλεί η έκθεση
Η έκθεση θα σταλεί στις χώρες του δικτύου προκειμένου να ζητηθούν σχόλια από τις στατιστικές υπηρεσίες και τα υπουργεία ειδικά για τα παράδοξα αποτελέσματα, ενώ θα σταλεί και στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς. «Είναι πολύ βασικό να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Αυτή η έκθεση δεν έχει τόσο πολύ την έννοια της κατάταξης, δεν είναι ένα πρωτάθλημα που πρέπει να ξέρει κανείς ότι κέρδισε ή έχασε. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δούμε πού βρίσκεται ο καθένας σε σχέση με τους υπόλοιπους γείτονες που είναι λίγο πολύ γνωστή η κατάστασή τους. Θέλουμε να εντοπίσουμε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία κάθε χώρας και να δούμε πώς μπορεί η μία χώρα να βοηθήσει την άλλη» πρόσθεσε ο κ. Θεοδοσίου.
Η πιο σημαντική Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Ενόψει της φετινής γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και της παρουσίασης σε αυτήν της έκθεσης του Δικτύου της Μαύρης Θάλασσας, τόνισε: «Ο Γενικός Γραμματέας έχει χαρακτηρίσει αυτή τη συνέλευση ως ίσως την πιο σημαντική των τελευταίων ετών μπορεί και δεκαετιών. Θα ληφθούν εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το παγκόσμιο μέλλον».
Στην έκθεση Βιωσιμότητας των χωρών του δικτύου της Μαύρης Θάλασσας αναφέρθηκαν και οι καθηγητές Χάρης Σταυρίδης και Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
Μιλώντας στη Διεθνή Σύνοδο για τη Βιωσιμότητα στη Θεσσαλονίκη, ο Adolf Kloke-Lesch, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέλος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Αειφορίας, έθεσε τις βασικότερες προτεραιότητες για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για το μέλλον. Σε αυτές συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τους Ευρωπαίους πολίτες, τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη του 2050, την ενδυνάμωση των τοπικών αρχών, την υποστήριξη ενός βιώσιμου συστήματος εμπορίου, την αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής, την αμοιβαία συνεργασία, την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών κ.ά.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ο καθηγητής του «Karlsruhe Institute of Technology», Johannes Orphal, και η πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Monika Frank.
Π. Γιούλτση