Με κακούς νόμους και καλούς δημόσιους λειτουργούς είναι ακόμα δυνατόν να κυβερνήσεις. Με κακούς δημόσιους λειτουργούς όμως, ούτε οι καλύτεροι νόμοι δεν μπορούν να βοηθήσουν. Otto von Bismarck, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος

Θεσσαλονίκη-SEEF2023: Η διακρατική και περιφερειακή συνεργασία, το «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ. Προς «πρασίνισμα» το φυσικό αέριο, που θα εξακολουθήσει να πρωταγωνιστεί

7 Νοεμβρίου, 2023

Την ανάγκη ανάληψης συλλογικών προσπαθειών, ώστε τα έθνη να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο ενεργειακό πεδίο, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και ανοίγοντας το δρόμο για τη βιωσιμότητα και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της ενέργειας, υπογράμμισε ο  πρόεδρος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, στη διάρκεια του διαδικτυακού του χαιρετισμού στο 7ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEF2023), που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση για την ενεργειακή οικονομία. Το φόρουμ, γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και σε στρατηγική συνεργασία με το Atlantic Council και το Global Energy Institute του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπακατσέλος σημείωσε ότι οι προκλήσεις που εμφανίζονται είναι ένα σκαλοπάτι για ένα μέλλον στο οποίο η ΝΑ Ευρώπη θα αναδεικνύεται σε κόμβο πράσινης ενέργειας, και τόνισε ότι προς την πορεία αυτή, σημαντικά έργα υποδομών στέκονται ως πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής ανεξαρτησίας.  
Αναφέρθηκε επίσης και στις επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγής/κρίσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δέσμευσης όλων, στην περιφερειακή συνεργασία, στην καινοτομία και στη βιωσιμότητα, προς όφελος των μελλοντικών γενεών.
Διερωτώμενος εάν τελικά μπορεί να επιτευχθεί αρμονική ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για  αξιόπιστη παροχή ενέργειας και σε αυτήν που επιτάσσει την επιτάχυνση της μετάβασης προς βιώσιμες πηγές ενέργειας, ο ίδιος είπε: «Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, η περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία αποτελεί το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και πρόκειται να καθορίσει το ενεργειακό τοπίο για τις επόμενες γενιές. Η συνεργασία δεν αποτελεί στρατηγική επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για όλα τα κράτη». Για το ελληνικό εθνικό σχέδιο ενέργειας, τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη του τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες στο ενεργειακό πεδίο, θέτοντας βέβαια φιλόδοξους στόχους, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο φόρουμ, σημείωσε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση, καθώς, όπως τόνισε, φέρνει κοντά υπουργούς ενέργειας, πρεσβευτές, εκπρόσωπους σημαντικών φορέων χάραξης πολιτικής, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και αναλυτές, οι οποίοι από κοινού συζητούν τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προοπτικές του δυναμικού ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  
Στην έναρξη του συνεδρίου ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπιρτούνιας επισήμανε ότι κάθε κρίση δημιουργεί και νέες προοπτικές και στον ενεργειακό τομέα και τόνισε ότι το ενεργειακό φόρουμ το 2024 θα γίνει κανονικά στην ημερομηνία του, παραμονή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση φέτος αναβλήθηκε για σήμερα, συνεπεία της κακοκαιρίας Ντάνιελ που έπληξε τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία. 
Μεταξύ άλλων ο ίδιος επισήμανε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, όπως ακριβώς και ο πόλεμος στη Ουκρανία, αλλά και η παρατεταμένη καλοκαιρία, λόγω της κλιματικής αλλαγής/κρίσης σε όλο τον κόσμο.
Τη θέση του ότι δεν είναι μονοδιάστατη η λύση για τη μετάβαση προς τις πράσινες πηγές ενέργειας εν μέσω των γεωπολιτικών κρίσεων και στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ και του ελληνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, διατύπωσε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE), Δρ. Σπύρος Παπαευθυμίου, αναπληρωτής καθηγητής στα Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και στις Τεχνολογίες Ενεργειακής Απόδοσης, στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Κατά τον ίδιο, οι ανανεώσιμες πηγές από μόνες τους δεν επαρκούν και έτσι, όπως είπε χαρακτηριστικά, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι  «στα επόμενα χρόνια, το φυσικό αέριο αναμένεται να πρασινίσει, με την εισαγωγή-μεταξύ άλλων- του υδρογόνου και του βιομεθανίου».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις εξαγωγές φυσικού αερίου που έκανε πρόσφατα η Ελλάδα σε χώρες των Βαλκανίων από τη Ρεβυθουσα και σημείωσε ότι η ΝΑ Ευρώπη, βρίσκεται στην καρδιά των στρατηγικών επενδύσεων σε ηλεκτρική ενέργεια και συνδέσεις, υποδομές φυσικού αερίου και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ενεργειακό οικοσύστημα που συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης συνολικά.
Στις γεωπολιτικές κρίσεις που αλλάζουν τα δεδομένα δημιουργώντας νέες συνθήκες στη καθημερινότητα όλων, αλλά και τους σχεδιασμούς που γίνονται σε διάφορα πεδία, όπως και στο ενεργειακό, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του o διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Διοίκησης (Research Centre for Energy Management) στο ESCP Europe Business School, όπου και κατέχει την έδρα Καθηγητή Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας, Δρ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας στο Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο. «Τα πράγματα δεν μπορούν ποτέ να είναι όπως ήταν στο παρελθόν, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους ενεργειακούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, αλλά και τα ενεργειακά συστήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ελ. Αλ.

*To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι MEDIA PARTNER του Συνεδρίου  –  On camera δηλώσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στη διεύθυνση https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos και https://we.tl/SG16Qml4bD