Τίποτε δεν θα γινόταν, αν περιμέναμε μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τόσο καλά, ώστε κανείς να μην μπορεί να βρει ελαττώματα. John Henry Newman, 1801-1890, Άγγλος καρδινάλιος

Θεσσαλονίκη- 88η ΔΕΘ: Ένωσαν δυνάμεις ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΤΕ για έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα απέναντι στην κλιματική αλλαγή

7 Σεπτεμβρίου, 2024

«Βάλαμε τα θεμέλια για μια αγροτική οικονομία που θα είναι ανθεκτική στις προκλήσεις του μέλλοντος, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική συνοχή προσφέροντας προοπτική στην ελληνική οικονομία», επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μετά την τελετή υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ). Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ο ΥΠΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο ‘Α αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης.

«Με το Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύουμε στην ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας και η σύμπραξη των τριών μας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και λύσεις αλλά και νέα στρατηγική», επισήμανε ο κ. Τσιάρας και ανέφερε ότι μέσα από την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την προώθηση της τεχνολογίας, σκοπός είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, η βιωσιμότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα της Ελλάδας.

Οι τρεις φορείς, όπως διαβεβαίωσε ο ΥΠΑΑΤ, θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας. ‘Αλλωστε, όπως είπε, η επένδυση στην έρευνα και στην τεχνολογία αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης «γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

«Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις ανάγκες της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας και κοινωνίας είναι θεμελιώδης προτεραιότητά μας στο ITE«, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και πρόσθεσε η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των τριών φορέων, που επισφραγίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας «θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των επιμέρους τομέων της αγροδιατροφικής αλυσίδας». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι μέσω της έρευνας και της καινοτομίας μπορεί να δοθεί νέα δυναμική στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του μέλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

  «Βιώνουμε όλοι τεκτονικές αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα. Η κλιματική κρίση, η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η επισιτιστική  ασφάλεια και επάρκεια, συνθέτουν πλέον ισχυρές προκλήσεις που επιβάλλουν νέες καινοτόμες προσεγγίσεις», τόνισε ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής Νεκτάριος Βιδάκης, λέγοντας ότι μόνο η έρευνα αιχμής και η τεχνολογική ανάπτυξη μπορούν να διασφαλίσουν με τρόπο πειστικό ότι ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας δεν θα μείνει πίσω.

Όπως είπε, είναι απαραίτητες οι προσεγγίσεις εκείνες που συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, του πρώτου πυλώνα της εθνικής οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι τα 11 ερευνητικά ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα επενδύσουν στη συνεργασία αυτή, ώστε γρήγορα να προκύψουν σύγχρονες δράσεις, τεχνολογικά μέσα και νέες προτάσεις πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα.

  «Η υπογραφή του μνημονίου διασυνδέει έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με την αγροτική παραγωγή. Ήδη στο περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζεται η δουλειά που γίνεται στις Σχολές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι απόφοιτοί μας δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας. Προσδοκούμε στην περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας που έχουμε με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της έρευνας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε από την πλευρά του ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, τη διενέργεια έρευνας, τη διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας, μπαίνουν τα θεμέλια της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του ΙΤΕ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για:

*Την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με στόχο την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας.

*Την ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αγροδιατροφικό τομέα.

*Την ενίσχυση και προβολή της συμβολής των μερών στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Τη διοργάνωση κοινών επιστημονικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συναντήσεων και ημερίδων, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων ενημέρωσης και κατάρτισης για την προώθηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, πρωτοβουλιών και τεχνολογικών εφαρμογών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Ελ. Αλ.

 

*Φωτογραφία: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων