Η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους καλούς δεν επιτρέπεται ν΄ αρνούνται τη διακυβέρνηση του τόπου τους. Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ. Ένας από τους 7 σοφούς της Αρχ. Ελλάδας

Θερμό χειροκρότημα για τις «Ιφιγένειες» στην εναρκτήρια παραγωγή της ΕΛΣ για τη σεζόν 2024/25

12 Οκτωβρίου, 2024

Θερμό χειροκρότημα επεφύλαξε το κοινό για τους συντελεστές του πολυαναμενόμενου δίπτυχου όπερας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκλουκ, σε σκηνοθεσία και σκηνικά του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη Ντμίτρι Τσερνιακόφ, με το οποίο άνοιξε η σεζόν 2024/25 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ του Αιξ αν Προβάνς και την Εθνική Όπερα του Παρισιού.

Τη βραβευμένη ως «καλύτερη νέα παραγωγή του 2024» στα International Opera Awards διηύθυνε ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Μίχαελ Χόφστεττερ.

Τις δύο «Ιφιγένειες» -νεαρό κορίτσι στην Αυλίδα, μεσόκοπη γυναίκα στην Ταυρίδα- ερμήνευσε η υψίφωνος Κορίν Γουίντερς, σε ένα σπάνιο σκηνικό και φωνητικό επίτευγμα.

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», τον Αγαμέμνονα ερμήνευσε για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, την Κλυταιμνήστρα η Βερονίκ Ζανς, τον Κάλχα ο Πέτρος Μαγουλάς, ενώ στον ρόλο του Αχιλλέα ντεμπούταρε ο Άντονυ Γκρέγκορι. Μαζί τους οι Νικόλας Ντούρος (Πάτροκλος), Γιώργος Παπαδημητρίου (Αρκάς) και Σούλα Παρασίδη (Άρτεμις).

Στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις», στον ρόλο του Ορέστη έκανε το ντεμπούτο του ο Διονύσης Σούρμπης, τον Θόα ερμήνευσε ο Αλεξάντρ Ντυαμέλ και τον Πυλάδη ο Στανισλάς ντε Μπαρμπεράκ. Μαζί τους οι Μαρία Μητσοπούλου (Ιέρεια), Σούλα Παρασίδη (Άρτεμις) και Γιώργος Παπαδημητρίου (Σκύθης / Λειτουργός).

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

Επόμενες παραστάσεις: 13, 16, 19, 22, 27, 30 Οκτωβρίου 2024, στις 18:00.

Πηγή ΦΩΤΟ: Χάρης Ακριβιάδης