Ο πληθωρισμός μας φέρνει την αληθινή δημοκρατία. Για πρώτη φορά στην ιστορία τα είδη πολυτελείας και τα είδη πρώτης ανάγκης πουλιούνται στην ίδια τιμή. Robert Orben, 1927- , Αμερικανός ταχυδακτυλουργός

ΘΕΜΑ/Euroleague: To 13o φάιναλ φορ, 3ο διαδοχικό αι 9ο τα τελευταία 16 χρόνια για τον Ολυμπιακό

23 Μαΐου, 2024

 

 

 

 

 

ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ ΒΕΛΟΝΑΚΗ

Για δέκατη τρίτη φορά συνολικά, τρίτη διαδοχική για πρώτη φορά στην Ιστορία του και 9η τα τελευταία 16 χρόνια (από το 2009 στο Βερολίνο όπως και φέτος το 2024) προκρίθηκε σε φάιναλ φορ Euroleague ο Ολυμπιακός, με στόχο να ανέβει για 4η φορά στην κορυφή της Ευρώπης (1997 Ρώμη, 2012 Κωνσταντινούπολη, 2013 Λονδίνο). Αυτό που δεν πέτυχε στο Βελιγράδι το 2022 και στο Κάουνας πέρυσι (2023), όταν του το στέρησε ο Σέρχιο Γιουλ με εύστοχο δίποντο στα 3,2΄΄ του τελικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα επιδιώξει φέτος, στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Πρώτη αντίπαλος του Ολυμπιακού, η πολυνίκης με 11 τίτλους Ρεάλ Μαδρίτης, στον ημιτελικό της Παρασκευής (24/5, 22:00) και όποιος πει πως οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν θέλουν… εκδίκηση για την απώλεια του τίτλου πέρυσι από τους «μερένγκες» θα… πει ψέμματα… Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί αυτού του φάιναλ φορ, αλλά μεγάλος είναι και ο πόθος του Ολυμπιακού να είναι στον τελικό και να «πληρώσει» την ισπανική ομάδα για την επώδυνη περσινή ήττα με μόλις έναν πόντο, 78-79, στον τελικό του Κάουνας. 

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε φάιναλ φορ Euroleague τις εξής χρονιές: 1994, 1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2022, 2023, 2024. H ομάδα του Πειραιά έχει αγωνιστεί 9 φορές στον τελικό της διοργάνωσης (1994, 1995, 1997, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2023) και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα τα δώσουν όλα απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης για να την αποκλείσουν στον ημιτελικό και να βρεθούν στον 10ο τελικό της Ιστορίας στη Euroleague, την Κυριακή (26/5), στο Βερολίνο. 

Στο Βελιγράδι, ο Ολυμπιακός είχε τερματίσει στην 4η θέση, στο Κάουνας στη 2η, άραγε στο Βερολίνο, στην πόλη που το 2009 είχε ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ Euroleague (στον ημιτελικό τότε) θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να κατακτήσει τον τίτλο; 

Το τρόπαιο -λένε- το κατακτά η ομάδα που το… θέλει πιο πολύ, η ομάδα με… καρδιά! Αυτό δείχνει το παρελθόν. Και ο Ολυμπιακός απέξειξε πως το θέλει πολύ, με την πορεία του όλη τη σεζόν. Ο MVP της σεζόν στη Euroleague το 2023, Σάσα Βεζένκοφ, επέλεξε τους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ ο Κώστας Σλούκας επέλεξε τον Παναθηναϊκό του οποίου διατελεί αρχηγός, οδηγώντας τον επίσης στο φετινό φάιναλ φορ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Έστω κι αν κάποιες από τις καλοκαιρινές μεταγραφές… δεν του βγήκαν όπως τις περίμενε (ειδικά οι Ίγκνας Μπραζντέικις, Λουκ Σίκμα), με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ να επιστρέφει, αλλά να χάνει μεγάλο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού και τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος να επιστρέφει επίσης αλλά χωρίς να μπορεί να σκοράρει όσο θα περίμενε από αυτόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Οι τραυματισμοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλον όλη τη σεζόν και η σύγκριση με την κορυφαία σεζόν στην Ιστορία του Ολυμπιακού (2022-23) ήταν αναπόφευκτη, καθώς και… πρόσφατη. Όμως, οι Πειραιώτες δεν το έβαλαν κάτω και χάρη στην ενίσχυση μεσούσης της σεζόν, άλλαξαν τον ρου… της ιστορίας τους. Ο Φιλίπ Πετρούσεφ, παίζοντας στο «5» και στο «4» πρόσφερε μεγάλη βοήθεια στον Μουσταφά Φαλ (εν τη απουσία του Μιλουτίνοβ), για να… προσγειωθεί από την Τουρκία ο Μόουζες Ράιτ και ν’ απογειώσει τη φροντ λάιν των «ερυθρόλευκων». Με 15 πόντους στο ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό και στη Euroleague απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου, ο Αμερικανός αθλητικός σέντερ έδωσε, με την άφιξή του στο «λιμάνι», τα διαπιστευτήριά του και αποδείχτηκε «πύργος» για την ομάδα του Πειραιά. Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ αποκτήθηκε επίσης μεσούσης της σεζόν, χωρίς όμως να έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής. Το τέλος της κανονικής περιόδου βρήκε τον Ολυμπιακό στην 5η θέση με ρεκόρ (22-12) και μειονέκτημα έδρας απέναντι στην 4η Μπαρτσελόνα. Για να αλώσει το «Παλάου Μπλαουγκράνα» στο Game 1 ο Ολυμπιακός (75-77)! Οι Καταλανοί ισοφάρισαν σε 1-1 με νίκη με 77-69 στο Game 2, ενώ πήραν πίσω το πλεονέκτημα έδρας στο Game 3, μέσα στο ΣΕΦ, 80-82 παρ., όταν οι διαιτητές δεν σφύριξαν παράβαση πέντε δευτερολέπτων και χρέωσαν με… αμφιλεγόμενο φάουλ τον Πετρούσεφ πάνω στον Τζαμπάρι Πάρκερ σε προσπάθεια για τρεις στην εκπνοή της παράτασης, με τον Αμερικανό να ευστοχεί και στις 2 βολές και να προηγούνται με 2-1 οι «μπλαουγκράνα». Ίσως… αυτή η αδικία να ήταν που πείσμωσε τόσο τους παίκτες του Μπαρτζώκα. Αυτό δείχνει το σκορ του Game 4, 92-58 υπέρ του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ! Οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν αποφασισμένοι ξανά στη Βαρκελώνη, έδωσαν τα πάντα στο παρκέ και με 59-63 έκαναν το 3-2 απέναντι στους «μπλαουγκράνα» δίνοντας ραντεβού με τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό του Βερολίνου. 

Στη δεύτερη χρονιά της χωρίς τον τέως αρχηγό της Γιώργο Πρίντεζη και τρίτη σεζόν χωρίς τον πρώην αρχηγό της και θρύλο του ευρωπαϊκού μπάσκετ Βασίλη Σπανούλη, αλλά με αρχηγό τον Κώστα Παπανικολάου των δύο τίτλων (2012, 2013) και των οκτώ φάιναλ φορ (σ.σ. μαζί με το φετινό του Βερολίνου), η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να επιστρέψει στην καλύτερη τετράδα, χάρη στην άμυνά της, αλλά κυρίως στο ομαδικό πνεύμα που διακατέχει τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Χωρίς τον Σάσα Βεζένκοφ και χωρίς τον Κώστα Σλούκα για πρώτη χρονιά, ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην παραγωγικότητα τη σεζόν 2023-24, παρουσίασε αστάθεια, συνήθως πατούσε… γκάζι στην 3η περίοδο… αλλά αυτό που μένει είναι ότι βρίσκεται και πάλι μέσα στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. 

 Ο… Έλληνας Τόμας Ουόκαπ θα συμμετάσχει σε ένα τέταρτο φάιναλ φορ, καθώς το 2018 είχε την εμπειρία με τη Ζαλγκίρις Κάουνας, το 2022 και το 2023 με τον Ολυμπιακό. Την τρίτη εμπειρία τους σε φάιναλ φορ Euroleague θα έχουν στο Βερολίνο οι Νίκολα Μιλουτίνοφ (2017 με Ολυμπιακό, 2021 με ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (2022 και 2023 κατέκτησε τον τίτλο με τη Ρεάλ Μαδρίτης), Άλεκ Πίτερς (το 2019 κατέκτησε τον τίτλο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Μουσταφά Φαλ, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Σακίελ ΜακΚίσικ και Μιχάλης Λούντζης! Όλοι τους είχαν συμβολή στον… άθλο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ, ξεπερνώντας τον εαυτό τους, όταν τους χρειάστηκε η ομάδα τους. Στο Βερολίνο επιστρέφει για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε φάιναλ φορ Euroleague, o Φιλίπ Πετρούσεφ. Το 2022 το είχε κατακτήσει στην πρώτη παρουσία του ως παίκτης της Αναντολού Εφές. Δεύτερο φάιναλ φορ θα είναι αυτό και τον Αϊζέια Κέινααν που από φιναλίστ πέρυσι, τώρα θέλει να το… σηκώσει! Στο πρώτο φάιναλ φορ της καριέρας τους μετέχουν ο Λουκ Σίκμα και ο Ίγκνας Μπραζντέικις.

   O προπονητής των «ερυθρόλευκων», Γιώργος Μπαρτζώκας, θα βρεθεί για πέμπτη φορά στην καριέρα του σε φάιναλ φορ Euroleague, στο Βερολίνο (24-26 Μαϊου). Τις τέσσερις φορές το πέτυχε ως προπονητής του Ολυμπιακού, με την πρώτη, το 2013 στο Λονδίνο, να τον οδηγεί στην κατάκτηση του 3ου και τελευταίου τίτλου του (1997, 2012, 2013). Το 2013 στο Λονδίνο, ο Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής στην Ιστορία που κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ. Η δεύτερη ως τεχνικός της ομάδας του Πειραιά ήταν στο Βελιγράδι (2022) όταν ο Ολυμπιακός τερμάτισε 4ος. Η 3η φορά του ως προπονητής του Ολυμπιακού ήταν επί λιθουανικού εδάφους στο Κάουνας με τον Ολυμπιακό να τερματίζει 2ος. Το 2016, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε προκριθεί στο φάιναλ φορ της Euroleague, που διεξήχθη και τότε στο Βερολίνο, ως προπονητής της ρωσικής Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία κατέλαβε την 3η θέση, στην Mercedes-Benz Arena στο Βερολίνο. 

   
   ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ

ΜΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ 3-2 ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ «ΜΠΛΑΟΥΓΚΡΑΝΑ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
O Ολυμπιακός προκρίθηκε στο 3ο διαδοχικό φάιναλ φορ Euroleague για πρώτη φορά στην Ιστορία του, κάνοντας το 3-2 απέναντι στην Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ, αν και η ομάδα του Πειραιά ως 5η στην κανονική περίοδο είχε μειονέκτημα έδρας. Παράλληλα, για λιγότερο από δύο ώρες έγινε, μετά τη Φενέρμπαχτσέ (σ.σ. απέκλεισε τη Μονακό) η δεύτερη ομάδα στην Ιστορία που προκρίνεται σε φάιναλ φορ με νίκη στο Game 5 αν και με μειονέκτημα έδρας. 

1ος ΑΓΩΝΑΣ
   Ο Ολυμπιακός… έκανε το break, έστω και χωρίς την παρουσία του αρχηγού του Κώστα Παπανικολάου! Μέσα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», στο Game 1 των πλέι οφ της Euroleague, νικώντας με 77-75, την Μπαρτσελόνα. Με τους Φιλίπ Πετρούσεβ (12π., 5ρ.) και Αϊζέια Κέινααν (14π. με 3/7 τρίποντα και 3 ασ.) να παίζουν με ψυχή και να κρατούν «ζωντανή» την ομάδα του Πειραιά, κάθε φορά που οι Καταλανοί απειλούσαν. Τον Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος να προσθέτει 15 πόντους και τον Μουσταφά Φαλ 11 πόντους. Και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να είναι ψύχραιμος από τη γραμμή των βολών στα 35΄΄ όταν κλήθηκε να τις εκτελέσει λόγω του τραυματισμού του Πετρούσεβ που είχε κερδίσει το φάουλ από τον Άλεξ Αμπρίνες. Ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοπορία στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, προσπέρασε και με +13  (47-60) στην 3η περίοδο, αλλά είδε την Μπαρτσελόνα, με σερί 8-0 να μειώνει στο καλάθι (67-69), 3:57΄΄ πριν το τέλος, με 5 σερί πόντους του Ρίκι Ρούμπιο και τρίποντο του Λαπροβίτολα. Ο Κέινααν πέτυχε ένα τεράστιο τρίποντο σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή (67-72), ακολούθησαν 3 διαδοχικοί πόντοι του Νίκολα Μιλουτίνοβ (67-75) που είχε μπει 6:09΄΄ πριν τη λήξη για πρώτη φορά στο παρκέ. Η Μπαρτσελόνα θα αντιδρούσε ξανά, μειώνοντας στους 3 πόντους (72-75), 1:03΄΄ πριν τη λήξη, μετά από αντιαθλητικό φάουλ του Ουόκαπ στον Ρίκι Ρούμπιο… αλλά ο Ολυμπιακός θα ήταν αυτός που θα έκανε το 1-0 στη σειρά!  Για τους απογοητευμένους Καταλανούς, από 13 πόντους σημείωσαν οι Τζαμπάρι Πάρκερ και Ουίλι Ερνανγκόμεθ. Ο Άλεξ Αμπρίνες πέτυχε 11 πόντους και 10 ο Ρίκι Ρούμπιο.

2ος ΑΓΩΝΑΣ
   Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 77-69 από την ανώτερη από αυτόν (26/4) Μπαρτσελόνα, στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», για το 1-1 των Καταλανών, στα πλέι οφ της Euroleague. Αν και αμυντικά, δεν τα πήγε άσχημα κρατώντας τους Καταλανούς στους 77 πόντους, οι 69 που πέτυχαν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν ήταν αρκετοί για να κάνει το 2-0 ο Ολυμπιακός, μετά το “ break” του την περασμένη Τετάρτη (24/4) με 75-77. Η ομάδα του Πειραιά «πλήρωσε» επίσης τα 19 λάθη της (!) έναντι 10 των γηπεδούχων, ενώ δεν έβγαλε την ενέργεια που απαιτείτο για να πει «όχι» για δεύτερη φορά στους αποφασισμένους Καταλανούς, αφού αν έχαναν θα ήταν με την… πλάτη στον τοίχο. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να επιστρέφουν κάθε φορά που η Μπαρτσελόνα οικοδομούσε διψήφια διαφορά, προσπέρασαν με 54-55 και 56-57 στην 3η περίοδο, ακολουθούσαν από απόσταση δύο πόντων (63-61) στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, αλλά ένα τρίποντο του Τζαμπάρι Πάρκερ και δίποντο του Γιοκουμπάιτις έφεραν τους «μπλαουγκράνα» στο +7 (68-61). Ο Πίτερς έκανε ό,τι μπορούσε στο τέλος για ν’ αποτρέψει μια πρώτη ήττα για τον Ολυμπιακό, για να «γκρεμίσουν» τα… όνειρα των Πειραιωτών για το 2-0, δύο διαδοχικά τρίποντα από Αμπρίνες και Πάρκερ. Η φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα αποδείχτηκε «κλειδί» στη νίκη των Ισπανών, με τον Τζαμπάρι Πάρκερ να σημειώνει 24 πόντους με 4/7 τρίποντα, τον Ουίλι Ερνανγκόμεθ 11 πόντους και τον Γιαν Βέσελι 10 πόντους (και 7 ριμπάουντ). Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός πήρε 20 πόντους από τον Άλεκ Πίτερς, από 10 πόντους σημείωσαν οι Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και Σακίελ ΜακΚίσικ, 7 πόντους και 7 ασίστ είχε ο Τόμας Ουόκαπ, ενώ από 6 πόντους πέτυχαν οι Πετρούσεβ και Μόουζες Ράιτ. Ο Κέινααν που μαζί με τον Φιλίπ Πετρούσεβ ήταν οι ηγέτες στη νίκη στο Game 1, είχε 2 πόντους με 0/4 τρίποντα στα 17:48΄΄ που αγωνίστηκε. Ο Μιλουτίνοβ αγωνίστηκε 7:50΄΄ και είχε συνεισφορά 3 ριμπάουντ. Εκτός για δεύτερο διαδοχικό ματς λόγω ίωσης έμεινε ο αρχηγός Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος δεν ακολούθησε την αποστολή στη Βαρκελώνη.

3ος ΑΓΩΝΑΣ
   Με ένα… αμφιλεγόμενο φάουλ του Φιλίπ Πετρούσεβ στον Τζαμπάρι Πάρκερ σε προσπάθεια για τρεις στην εκπνοή της παράτασης, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 82-80 από την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, μετά από 2/3 βολές του Αμερικανού και είδε τους Καταλανούς να παίρνουν πίσω το πλεονέκτημα έδρας και να προηγούνται με 2-1. Ένας αγώνας… θρίλερ, με δύο πανάξιους και ισοδύναμους αντίπαλους, κρίθηκε υπέρ των Καταλανών στο έξτρα πεντάλεπτο κι ενώ ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» την υπόθεση νίκη στην κανονική διάρκεια, αφού είχε προηγηθεί με 69-63, αλλά δέχτηκε άμεσα δύο σερί τρίποντα από τον Άλεξ Αμπρίνες (71-71). Ουίλιαμς-Γκος και Ουόκαπ αστόχησαν σε τρίποντα για να πάει το ματς στην παράταση και στο τέλος αυτής, ο Ουίλιαμς-Γκος αστόχησε σε κρίσιμο τρίποντο στα 9΄΄ και ο ίδιος έκανε φάουλ στον Σατοράνσκι στα 3΄΄ για ν’ ακολουθήσει το χειρότερο και καταδικαστικό -όπως αποδείχτηκε- φινάλε, για την ομάδα του Πειραιά.  Ο Φιλίπ Πετρούσεβ που ήταν ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού με 18 πόντους και 5 ριμπάουντ… έγινε εν τέλει ο… μοιραίος λόγω του φάουλ στον Τζαμπάρι Πάρκερ στο τέλος. Ο Μόουζες Ράιτ τον ακολούθησε σε απόδοση, με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ. Ο Ουόκαπ είχε 10 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ, ενώ στο μηδέν, με 0/5 τρίποντα έμεινε ο Κέινααν. Δεν αγωνίστηκε ο αρχηγός του Ολυμπιακού για τρίτο διαδοχικό ματς, Κώστας Παπανικολάου. Η μαχητική Μπαρτσελόνα πήρε 16 πόντους από τον Τσέχο σέντερ Γιαν Βέσελι, ο παίκτης που έκρινε τον νικητή, Τζαμπάρι Πάρκερ είχε 13 πόντους και 9 ριμπάουντ. Από 13 πόντους πρόσθεσαν για τους Καταλανούς οι Ουίλι Ερνανγκόμεθ και Τόμας Σατοράνσκι.

  
   4ος ΑΓΩΝΑΣ
Η άμυνα του Ολυμπιακού έπιασε από τον… λαιμό την Μπαρτσελόνα και η ευστοχία από τα 6.75 την… αποτελείωσε, με τους «ερυθρόλευκους» να ισοφαρίζουν τη σειρά των πλέι οφ της Euroleague σε 2-2 και να παραμένουν «ζωντανοί» για την πρόκρισή τους στο φάιναλ φορ του Βερολίνου. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα συνέτριψε με 92-58 τους Καταλανούς στο κατάμεστο ΣΕΦ. Η άμυνα της δεύτερης περιόδου, έδωσε την ώθηση που αναζητούσε ο Ολυμπιακός και οι «ερυθρόλευκοι» με ένα σερί 15-0 ξέφυγαν στο 15΄ με +13 (36-23), για να αναλάβει δράση στη συνέχεια η περιφέρεια (12/24 τρίποντα) και να εκτοξεύσει τη διαφορά στο μη αναστρέψιμο +25 στο 30΄ (72-47) και στο… διαστημικό +31 στο 35΄ (81-50). Ο Μουστάφα Φαλ με 12 πόντους, όλους στο πρώτο δεκάλεπτο, έκανε την αρχή στην επίθεση, για να παραδώσει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος στον Σακιέλ ΜακΚίσικ (21π.), στον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (11π.) και στον Φιλίπ Πετρούσεβ (10π.). Κανείς δεν μπορεί, όμως, να παραβλέψει τη γεμάτη εμφάνιση του Νίκολα Μιλουτίνοβ (8π., 11ρ.) και του «ερυθρόλευκου» αρχηγού, Κώστα Παπανικολάου (9π.). Από τους Ισπανούς πάλεψε ο Τζαμπάρι Πάρκετ με 10 πόντους. 

5ος ΑΓΩΝΑΣ
Στο φάιναλ φορ της Εuroleague στο Βερολίνο… προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, περνώντας για δεύτερη φορά μέσα από το «Παλάου Μπλαουγκράνα» στη σειρά των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα. Στο Game 5, η ομάδα του Πειραιά επικράτησε με 63-59 κάνοντας το 3-2 στη σειρά, μέσα στο «σπίτι» της ομάδας του Ρότζερ Γκριμάου. Με τον ΜακΚίσικ να σημειώνει εννέα σερί πόντους (από τους 12 που πέτυχε συνολικά) για τον Ολυμπιακό στην πιο κρίσιμη στιγμή της 4ης περιόδου μετατρέποντας το 47-46 σε 49-54 και τον Παπανικολάου (11π. με 3/6 τρίποντα), με νέο τρίποντο να δίνει αέρα 8 πόντων στους Πειραιώτες (49-57), 2:25΄΄ πριν τη λήξη! Double double σημείωσε ο καθοριστικός Νίκολα Μιλουτίνοβ με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ, αλλά όταν χρεώθηκε με 5ο φάουλ αποδείχτηκε πως ήταν αργά για τους Καταλανούς. Ο Ολυμπιακός έγινε χρονικά η η δεύτερη ελληνική ομάδα, μετά τον Παναθηναϊκό που προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου. Δώδεκα χρόνια μετά το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης (2012) και δεκαπέντε χρόνια από το φάιναλ φορ του Βερολίνου (2009), όταν και τότε το ελληνικό μπάσκετ εκπροσωπήθηκε με δύο ελληνικές ομάδες στην καταληκτική φάση. Ο Νίκολας Λαπροβίτολα με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος των Καταλανών. Μόνο ο Άλεξ Αμπρίνες ήταν επίσης διψήφιος με 13 πόντους. Ο Ολυμπιακός κράτησε τον Βέσελι στους 6 πόντους (1ρ.), τον Τόμας Σατοράνσκι στους 2 (8ρ.), τον Τζαμπάρι Πάρκερ στους 4 πόντους (με 0/7 τρίποντα) και στο μηδέν τους Κάλινιτς και Όσκαρ Ντα Σίλβα. 

ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
===============
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, από το Τελ Αβίβ το 1994, μέχρι το Βελιγράδι, το 2022, μεσολάβησαν τρεις τίτλοι για τον Ολυμπιακό σε 28 χρόνια. Ο πρώτος και πιο… γλυκός ήρθε για τους «ερυθρόλευκους» στη Ρώμη το 1997 κόντρα στην Μπαρτσελόνα (73-58) και μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες (1994, 1995) σε φάιναλ φορ. Ο δεύτερος στην Κωνσταντινούπολη το 2012 συνδυάστηκε με την επική ανατροπή από το -19 απέναντι στο αδιαφιλονίκητο φαβορί ΤΣΣΚΑ Μόσχας (61-62), με τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιάννη Σφαιρόπουλο να είναι ο άμεσος συνεργάτης του Γιόνας Καζλάουσκας στη ρωσική ομάδα. Στο Λονδίνο, η ομάδα του Πειραιά πέτυχε μία ακόμη ιστορική ανατροπή, αυτή τη φορά από το -17 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (100-88) και έγινε η τρίτη ομάδα στην ιστορία μετά τις Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004, 2005) και Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991) που έχουν κατακτήσει “back to back” τίτλους σε φάιναλ φορ.

Το 2015 στη Μαδρίτη, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε γίνει ο 7ος Έλληνας προπονητής που καθοδηγεί ως πρώτος μία ομάδα σε φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ο δεύτερος Έλληνας που το πέτυχε αυτό μόλις στην πρώτη χρονιά του στη διοργάνωση ως “ headcoach”. Μόλις μία νύχτα νωρίτερα, στις 22 Απριλίου 2015, ο Δημήτρης Ιτούδης είχε γίνει ο πρώτος Έλληνας “rookie” και 6ος Ελληνας σε φάιναλ φορ οδηγώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχα, με 3-1 επί του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, στη Μαδρίτη. Για τον Σφαιρόπουλο, το φάιναλ φορ του 2015 ήταν το δεύτερο της καριέρας του, πάντως, αφού είχε προηγηθεί αυτό της Κωνσταντινούπολης, ως συνεργάτης του Καζλάουσκας στην ΤΣΣΚΑ το 2012. Στην Κωνσταντινούπολη το 2017, ο Σφαιρόπουλος είχε φτάσει στο 3ο φάιναλ φόρ της καριέρας του, 2ο ως head coach! Αν και ο Σφαιρόπουλος εργαζόταν ως μέλος του τεχνικού του Ολυμπιακού το διάστημα 2005-2008, η ομάδα του Πειραιά δεν κατάφερε σ’ αυτή την τριετία να βρεθεί ανάμεσα στις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραμένει ο μόνος Έλληνας τεχνικός που έχει κατακτήσει τον τίτλο, με τον Ολυμπιακό, το 2013, στο Λονδίνο. Ο Βασίλης Σπανούλης «κρέμασε τα παπούτσια του» το καλοκαίρι του 2021 με 3 τίτλους Euroleague στην καριέρα του 2, ως αρχηγός του Ολυμπιακού (2012, 2013) και έναν με τον Παναθηναϊκό (2009). Ο Γιώργος Πρίντεζης των δύο τίτλων (2012, 2013) που παρέλαβε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον “Kill-Bill” την επόμενη χρονιά (2021-22) αγωνίστηκε σε ένα 6ο φάιναλ φορ στην καριέρα του στο Βελιγράδι (2022), όπου ήταν και η τελευταία φορά που αγωνίστηκε στη διοργάνωση και συγκεκριμένα στον «μικρό» τελικό απέναντι στην Μπαρτσελόνα, το Σάββατο 21 Μαϊου 2022.

Το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σας παρουσιάζει τα δώδεκα φάιναλ φορ της Ιστορίας του Ολυμπιακού στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και νυν Ευρωλίγκα, από το 1994 έως σήμερα:

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1994 (Τελ Αβίβ)
==========================
Ο Ολυμπιακός τερμάτισε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη δεύτερη θέση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, αφού έχασε το τρόπαιο «μέσα από τα χέρια του» και συγκεκριμένα στην τελευταία επίθεση της Μπανταλόνα από τρίποντο του Κόρνι Τόμπσον. Στο τελευταίο λεπτό όλα έδειχναν ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα “καθαρίσουν” τον αγώνα, καθώς προηγούντο της ισπανικής ομάδας, αλλά υπέπεσαν σε ανεπίτρεπτα λάθη και έχασαν τη σπουδαία ευκαιρία να κατακτήσουν τον ευρωπαϊκό τίτλο.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (19/4/1994): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77
Γήπεδο: Γιαντ Ελιάου
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαϊλαμπιού (Γαλλία) – Κατσάρο (Ιταλία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κώστας Πολίτης): Αλβέρτης 2, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Οικονόμου 3, Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γεωργικόπουλος 3, Μυριούνης 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς, Σιγάλας 15, Σταμάτης, Πάσπαλι 22, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Τάρλατς, Τάρπλεϊ 21

ΤΕΛΙΚΟΣ (21/4/1994): Μπανταλόνα (Ισπανία)-Ολυμπιακός 59-57
Γήπεδο: Γιάντ Ελιάου
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βιρόβνικ (Ισραήλ) – Κατσάρο (Ιταλία)
ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Γιοφρέσα Ρ. 4, Γιοφρέσα Τ. 5, Βιγιακάμπα 16, Τόμπσον 9, Μοράλες 2, Μαρτίνεθ 17, Σμιθ 6.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 2, Σιγάλας 14, Σταμάτης, Πάσπαλι 15, Φασούλας 2, Τόμιτς 10, Τάρλατς 2, Τάρπλεϊ 12

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1995 (Σαραγόσα)
==========================
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο Ολυμπιακός αποκλείει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και προκρίνεται στον τελικό, αλλά χάνει τον τίτλο, αυτή τη φορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Σαραγόσα. Προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος καθόταν στον πάγκο της Μπανταλόνα την προηγούμενη χρονιά (1994), όταν οι «ερυθρόλευκοι» απώλεσαν τον τίτλο στο Τελ Αβίβ.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (11/4/1995): Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58
Γήπεδο: Πρενθίπε Φελίπε
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζιχ (Πολωνία) – Μπραζάουσκας (Λιθουανία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου): Αλβέρτης 3, Γεωργικόπουλος, Παταβούκας 2, Οικονόμου 12, Πάσπαλιε 17, Γιαννάκης 3, Βράνκοβιτς 12, Παπαγιάννης, Πετσάρσκι 3, Μυριούνης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 10, Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 27, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 5, Τάρλατς 5, Βολκόφ 4

ΤΕΛΙΚΟΣ (13/4/1995): Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ολυμπιακός 73-61
Γήπεδο: Πρενθίπε Φελίπε
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζιχ (Πολωνία) – Γιούγκερμπραντ (Φινλανδία)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Λάσα 1, Σάντος 7, Γκαρσία Κολ 2, Μπιριούκοφ, Αρλάουκας 16, Αντούνεθ 12, Σαμπόνις 23, Φερέρ, Καργκόλ 6, Μαρτίν 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Μπακατσιάς 2, Σιγάλας 10, Σταμάτης, Καμπούρης, Τζόνσον 9, Νάκιτς 15, Φασούλας, Τόμιτς 3, Τάρλατς 7, Βολκόφ 15

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1997 (ΡΩΜΗ)
======================
Στο τρίτο φάιναλ φορ και τον τρίτο τελικό της ιστορίας του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Ολυμπιακός κατακτά για πρώτη φορά την πολυπόθητη… κούπα μέσα στην «Αιώνια Πόλη», επικρατώντας στον τελικό της Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν στον τελικό για πέμπτη φορά στην ιστορία τους.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (22/4/1997): Ολυμπιακός-Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) 74-65
Γήπεδο: Παλαέουρ
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιούνγκερμπραντ (Φινλανδία)-Κολούτσι (Ιταλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 5, Νάκιτς 10, Φασούλας 6, Τόμιτς 8, Τάρλατς 10, Βελπ, Ρίβερς 28
ΟΛΙΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ (Σμάγκο Σάγκαντιν): Χόρβατ 4, Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Κράλιεβιτς, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7, Μίλιτς 5, Νεστέροβιτς 3, Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6

ΤΕΛΙΚΟΣ (24/4/1997): Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  73-58
Γήπεδο: Παλαέουρ
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιούνγκερμπραντ (Φινλανδία) – Μπραζάουσκας (Λιθουανία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 9, Tάρλατς 11, Βελπ 2, Ρίβερς 26
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Αϊτο Ρενέσες): Χιμένεθ 16, Γιοφρέσα 9, Εστεγιέρ 3, Ρίβας 6, Αντρέου 2, Φερνάντεθ, Τζόρτζεβιτς 6, Μπος, Ντουένας 2, Καρνισόβας 14

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 1999 (Μόναχο)
========================
Την τρίτη θέση σε φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός στο Μόναχο. Οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείστηκαν για πρώτη φορά σε ημιτελικό και συγκεκριμένα από τη λιθουανική Ζαλγκίρις. Στον «μικρό τελικό» κατάφεραν να επικρατήσουν της ιταλικής Τιμσίστεμ Μπολόνια.
Ο Παναγιώτης Φασούλας, με αυτή του τη συμμετοχή, έφτασε τους 10 αγώνες σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα και έγινε ο πρώτος παίκτης σε συμμετοχές στην Ευρώπη, αφού είχε ξεπεράσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Ισπανό Αντρές Χιμένεθ, οι οποίοι είχαν τότε 9 αγώνες στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (20/4/1999): Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ολυμπιακός 87-71
Γήπεδο: Ολίμπια Χάλε Μονάχου
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βιρόβνικ (Ισραήλ) – Γιούνγκερμπραντ (Φινλανδία)
ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Εντνι 13, Ζουκάουσκας Μ. 7, Στομπέργκας 10, Ζίντεκ 9, Ζουκάουσκας Ε. 5, Αντομάιτις 15, Μασιούλις 2, Μασκολιούνας 4, Μπόουι 19, Σεστόκας 3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Κόμαζετς 7, Γκολντγουάιρ 7, Βούκσεβιτς 6, Παπανικολάου 12, Αντέ Μενσά 12, Φασούλας, Τόμιτς 2, Τάρλατς 15, Ομπέρτο 2, Ρότζερς 8

«ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ» (22/4/1999): Ολυμπιακός-Τιμσίστεμ Μπολόνια (Ιταλία) 74-63
Γήπεδο: Ολίμπια Χάλε Μονάχου
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βιρόβνικ (Ισραήλ) – Μπετανκόρ (Ισπανία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Κόμαζετς 13, Γκολντγουάιρ 6, Βούκσεβιτς 12, Παπανικολάου 9, Αντέ Μενσά 5, Φασούλας 7, Τόμιτς 3, Τάρλατς 6, Ομπέρτο 9, Ρότζερς 4 
ΤΙΜΣΙΣΤΕΜ ΜΠΟΛΟΝΙΑ (Πέταρ Σκάνσι): Μουλαομέροβιτς 11, Γιάριτς 17, Πιλούτι 3, Φούτσκα 6, Νταμιάο 7, Καρνισόβας 14, Μπετς 5

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2009 (Βερολίνο)
========================
Με την 4η θέση συμβιβάστηκε ο Ολυμπιακός στο 5ο φάιναλ φορ Ευρωλίγκας στο Βερολίνο, το 2009. Για πρώτη φορά οι «ερυθρόλευκοι» δοκίμασαν τη… γεύση της σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκα, αφού στις υπόλοιπες τέσσερις παρουσίες τους δεν είχαν… πέσει ποτέ κάτω από την τρίτη θέση. Το 2009 ήταν και η πρώτη φορά που η ομάδα του Πειραιά ηττήθηκε στον ημιτελικό της διοργάνωσης από τον Παναθηναϊκό, αφού, τις προηγούμενες δύο φορές (1994 Τελ Αβίβ, 1995 Σαραγόσα) που οι δύο «αιώνιοι» είχαν μετατρέψει σε ελληνική υπόθεση τον έναν ημιτελικό, θέση στο τζάμπολ του τελικού είχαν πάρει οι Πειραιώτες. Αν και περίμενε δέκα χρόνια, από το 1999 στο Μόναχο, η επιστροφή στην τελική φάση της διοργάνωσης επεφύλασσε ήττα από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό (με τους «πράσινους» να κατακτούν μάλιστα το τρόπαιο), αλλά και ήττα από την Μπαρτσελόνα στον «μικρό τελικό» του φάιναλ φορ.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (2/5/2009):  Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84
Γήπεδο: 02 World Βερολίνου
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αρτεάγκα (Ισπανία), Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Ρόκα (Πορτογαλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 9 (1), Τσίλντρες 11, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 10 (1), Χαλπερίν 4, Γκριρ 18 (2), Βουγιούκας, Πρίντεζης 9, Ερτσεγκ 4 (1), Τεόντοσιτς 3 (1), Πάργκο
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 18 (2), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 19, Φώτσης 5 (1), Χατζηβρέττας, Νίκολας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης, Πέκοβιτς 20, Γιασικεβίτσιους 18 (4)

«ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ» (3/5/2009): Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 79-95
Γήπεδο: 02 World Βερολίνου
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Πουκλ (Σλοβενία), Ζαμοϊσκι (Πολωνία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8, Πελεκάνος 3, Βούιτσιτς 12, Μιλόσεβιτς, Μπουρούσης 17 (1), Χαλπερίν, Γκριρ 19 (2), Βουγιούκας, Πρίντεζης 4, Έρτσεγκ 11, Τεόντοσιτς 5
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Μπαζίλε 3 (1), Μπάρετ 4, Τρίας 5, Μπάρτον 6 (1), Λάκοβιτς 14 (2), Ναβάρο 14 (1), Άντερσεν 20 (3), Βάθκεθ 3, Ιλιάσοβα 7, Σάντα 4, Σαντιάγκο 10, Γκριμάου 5 (1)

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2010 (Παρίσι)
========================
Στο Παλέ ντε Μπερσί του Παρισιού και στο 6ο φάιναλ φορ στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός ξεπέρασε στην παράταση 83-80 το εμπόδιο της Παρτιζάν και προκρίθηκε για 4η φορά σε τελικό στη διοργάνωση. Αν και αντίπαλός του στην καταληκτική αναμέτρηση ήταν η Μπαρτσελόνα, όπως στον τελικό του 1997 στη Ρώμη όταν οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν για μία και μοναδική φορά έως σήμερα το βαρύτιμο τρόπαιο, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην «Πόλη του Φωτός», γνωρίζοντας την ήττα με 86-68 από τους «μπλαουγκράνα». Από τον ημιτελικό με την Παρτιζάν έμεινε στην ιστορία το alley hoop του Τζος Τσίλντρες (17π.) μετά από άστοχο τρίποντο του Τεόντοσιτς (17π.), 67-67, με 6΄΄ εναπομείναντα χρόνο για τη λήξη της κανονικής διάρκειας. Στον τελικό, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο με 21 πόντους οδήγησε την Μπαρτσελόνα στον δεύτερο τίτλο της στη διοργάνωση, με τον Ολυμπιακό να αποδεικνύεται εύκολο θύμα για τους Καταλανούς. 

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ (8/5/2010): Παρτιζάν-Ολυμπιακός 80-83 παρ., 67-67 (κ.α.)
Γήπεδο: Παλέ ντε Μπερσί 
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπαχάρ (Ισραήλ), Φακίνι (Ιταλία), Ιερεθουέλο (Ισπανία)
ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ (Ντούσκο Βουγιόσεβιτς): Ρόμπερτς 5, ΜακΚάλεμπ 21 (1), Κέτσμαν 11 (3), Μιλόσεβιτς, Ράσιτς 5 (1), Μίτροβιτς, Μπόζιτς 8 (2), Μάριτς 17, Βέσελι 13, Τζέκιτς, Βράνες
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 10, Πεν, Τσίλντρες 17, Βούιτσιτς, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1), Κλέιζα 19, Μαυροκεφαλίδης, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 17 (3), Σχορτσιανίτης 11

ΤΕΛΙΚΟΣ (9/5/2010): Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 86-68
Γήπεδο: Παλέ ντε Μπερσί 
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Μπαχάρ (Ισραήλ), Σαμπόν (Γαλλία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Μπαζίλε 6 (2), Ρούμπιο 9 (1), Ναβάρο 21 (4), Βάσκεθ 6, Ν’ Ντονγκ 7, Μόρις 8 (1), Σάδα 7 (1), Λόρμπεκ 8 (2), Μάικλ 14 (2), Γκριμάου. 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 12 (6/6δ, 3ασ), Πεν, Τσίλντρες 15 (3/5τρ, 6ρ), Βούισιτς 2, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης 9 (1τρ, 5ρ), Χαλπερίν, Κλέιζα 13 (1τρ), Μαυροκεφαλίδης 1, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 10 (2τρ, 3ασ), Σχορτσανίτης 6.

ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ 2012 (Κωνσταντινούπολη)
=================================
Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία του (μετά τη χρονιά του “triple crown” το 1997 στη Ρώμη) στέφθηκε ο Ολυμπιακός στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαϊου 2012. Με τον ίδιο προπονητή που οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στην κορυφή της Ευρώπης 15 χρόνια πριν, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν αρχικά «εκδίκηση» από την Μπαρτσελόνα για τον αποκλεισμό στο φάιναλ φορ του 2010 στον ημιτελικό. Στο πρώτο παιχνίδι, στις 11 Μαΐου, ο Σπανούλης είχε 21 πόντους και 6 ασίστ απέναντι στους Καταλανούς, ενώ με δικό του τρίποντο, 1 λεπτό πριν τη λήξη διαμόρφωσε το 66-61. Στο τέλος, ο ίδιος μοίρασε «μαγική» ασίστ στον Ντόρσει στα 16΄΄, με τον Αμερικανό να καρφώνει για το τελικό 68-64. Δύο ημέρες αργότερα, στον τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με προπονητή τον Γιόνας Καζλάουσκας (βοηθός του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος) και μεγάλο αστέρι τον ΝΒΑερ Αντρέι Κιριλένκο ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί πριν το τζάμπολ του τελικού. Κι, όμως τα τρομερά «μωρά» του Ίβκοβιτς έκαναν επική ανατροπή από το -19 (53-34): Στα 9” πριν τη λήξη και με το σκορ 61-60 υπέρ της ΤΣΣΚΑ, ο Σπανούλης υπέπεσε σε φάουλ στον Σισκάουσκας με τον Λιθουανό να αστοχεί δις από τη γραμμή του φάουλ. Ο Λαρισαίος γκαρντ έτρεξε στον αιφνιδιασμό με τον Πρίντεζη να γίνεται αποδέκτης της μπάλας και να διαμορφώνει το τελικό 62-61! Χιλιάδες οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη μπήκαν στο παρκέ του Σινάν Ερντεμ και έγιναν ένα κουβάρι με τους πρωταθλητές Ευρώπης! Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στον τελικό ο Κώστας Παπανικολάου με 18 πόντους, 15 πρόσθεσε ο Σπανούλης και 12 ο Πρίντεζης.

Ημιτελικός (11/5/2012): Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 68-64
Γήπεδο: Σινάν Ερντέμ 
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Λοτερμόζερ (Γερμανία), Σαχίν (Ιταλία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Χάινς 2, Άντιτς 4, Σπανούλης 21 (4), Ντόρσεϊ 8, Κέσελ, Πρίντεζης 14 (2), Παπανικολάου 9 (2), Μάντζαρης 4 (1), Σλούκας 2, Λο 4.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα 6, Ουέρτας 4, Ναβάρο 18 (2), Πέροβιτς 2, Βάσκεθ 8, Ουάλας 3 (1), Ίνγκλς, Ν’Ντονγκ 10, Λόρμπεκ 9, Έιντσον, Μάικλ 4.

ΤΕΛΙΚΟΣ (13/5/2012): ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ-Ολυμπιακός 61-62
Γήπεδο: Σινάν Ερντέμ
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Μαρτίν (Ισπανία), Σαχίν (Ιταλία)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2013 / ΛΟΝΔΙΝΟ
==========================

Πρωταθλητής Ευρώπης για δεύτερη διαδοχική χρονιά και τρίτη στην ιστορία του (1997, 2012, 2013) στέφθηκε στις 12 Μαϊου 2013 ο Ολυμπιακός, στο Λονδίνο, επικρατώντας 100-88 της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν έτσι στο κλειστό «κλαμπ» των Μακάμπι Τελ Αβίβ (2004-2005) και Γιουγκοπλάστικα (1989, 1990, 1991) που είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν πάρει «back to back» τίτλους σε φάιναλ φορ. Κορυφαίος του Ολυμπιακού ήταν ο αρχηγός του, Βασίλης Σπανούλης, που πέτυχε 22 πόντους -όλους στο β΄ μέρος- και είχε 5/9 τρίποντα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να προηγηθεί με +17 πόντους, 27-10, με την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου, μετά από τρίποντα του Ρούντι Φερνάντεθ. Μετά το 37-41 στο ημίχρονο, ο «σεληνιασμένος» Βασίλης Σπανούλης με 3/3 διαδοχικά τρίποντα έδωσε στον Ολυμπιακό για πρώτη φορά το προβάδισμα στο 23′ (48-45). Νέο τρίποντο του Σπανούλη στο 33′ για το +8 (70-62), ενώ 5 λεπτά πριν τη λήξη ο Σερμαντίνι διαμόρφωσε το 78-70. Ο Ολυμπιακός δεν έχανε με τίποτα τον τίτλο και στα 5 τελευταία λεπτά ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά. “Remake” του τελικού ένα χρόνο νωρίτερα ο ημιτελικός ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός, όσον αφορά στην ταυτότητα των αντιπάλων, όχι όμως και στην εξέλιξη του αγώνα: Ο Ολυμπιακός με άμυνα για σεμινάριο και 41 ριμπάουντ έναντι 29 των Ρώσων επέβαλε το ρυθμό του και είχε τον έλεγχο από το… πρώτο λεπτό, οπως φαίνεται και από το σκορ ημιχρόνου, 28-40. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στον ημιτελικό ήταν ο Κάιλ Χάινς με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ! Λίγους μήνες αργότερα, ο Αμερικανός θα επέλεγε να συνεχίσει την καριέρα του στην ΤΣΣΚΑ δυσαρεστώντας διοίκηση και φιλάθλους στον Πειραιά. Πρώτος σκόρερ της ΤΣΣΚΑ ο Σόνι Ουίμς (13π.), ενώ μία ακόμη φορά… εξαφανίστηκε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Μίλος Τεόντοσιτς (5π.).

Ημιτελικός (10/5/2013): ΤΣΚΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 52-69
ΓΗΠΕΔΟ: O2 Αρίνα
Τα δεκάλεπτα: 17-24, 28-40, 36-53, 52-69 
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τσέρεμπουκ (Ιταλία), Ρίζικ (Ουκρανία), Λάτισεφς (Λετονία)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ετορε Μεσίνα): Τεόντοσιτς 5 (1), Μίτσοφ 3 (1), Τζάκσον 7 (1), Κρστιτς 2, Ουίμς 13 (2), Ερτσεγκ 2, Βοροντσέβιτς 2, Καούν 2, Κριάπα 11 (2), Παπαλουκάς
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 13 (10ρ.), Λο 6, Αντιτς 13 (2), Σπανούλης 8, Περπέρογλου 8 (1), Σερμαντίνι 5, Σλούκας 5 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης

ΤΕΛΙΚΟΣ: (12/5/2013): Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 100-88   
Γήπεδο: O2 Αρίνα
Τα δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88
ΔΙΑΙΤΗΤEΣ: Τσέρεμπουκ (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 20 (1), Άντιτς 10 (1), Σπανούλης 22 (5), Περπέρογλου 10 (2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 21 (3), Σουάρεθ 5, Ρέγες 4, Μίροτιτς 7 (1), Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5 (1), Γιουλ 14 (4), Σλότερ 9

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2015 / ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ρεάλ στέρησε από τον Ολυμπιακό, στον τελικό της Μαδρίτης, ένα τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο, στο 9ο φάιναλ φορ της ιστορίας του. Η πολυνίκης της διοργάνωσης «βασίλισσα» ήταν ανώτερη των «ερυθρόλευκων και νίκησε με 78-59 αυξάνοντας σε 9 τους τίτλους της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, 20 χρόνια μετά τον τελευταίο (1995). Στον ημιτελικό, ο Ολυμπιακός έκανε υπερπροσπάθεια απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία ο απέκλεισε με 68-70! Με τρία τρίποντα του Βασίλη Σπανούλη, η ομάδα του Πειραιά γύρισε από το -9, 63-54, 3,5 λεπτά πριν τη λήξη και την απέκλεισε για 3η φορά σε ισάριθμες που τη βρήκε σε φάιναλ φορ από το 2012. Μία ομάδα με πέντε φορές μεγαλύτερο μπάτζετ από τον Ολυμπιακό!  Στον τελικό, όμως ο Ολυμπιακός προδόθηκε από την αστοχία του σε τρίποντα (5/23), βολές (12/26), αλλά κυρίως λόγω της αδυναμίας του να ελέγξει τα ριμπάουντ. 28 αμυντικά η Ρεάλ, 20 ο Ολυμπιακός. Και τα επιθετικά, το δυνατό σημείο της Ρεάλ 12 – 5. Ο Τζέισι Κάρολ με 3 διαδοχικά τρίποντα στην 3η περίοδο και 11 σερί δικούς του πόντους στο σύνολο είπε «όχι» στην ελληνική ομάδα. Αν και ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος σκόρερ με 16 πόντους, MVP αναδείχτηκε ο Αργεντινός Αντρές Νοτσιόνι με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ. Για τον Ολυμπιακό, ο Ματ Λοτζέσκι σημείωσε 17 πόντους, ο Πρίντεζης 11, οι Χάντερ και Σλούκας από 10, με τον Αμερικανό να μαζεύει και 7 ριμπάουντ στην πρώτη παρουσία του. Ο Σπανούλης με 3 πόντους (0/4 τρίποντα) δεν κατάφερε να αυξήσει σε 4 τους προσωπικούς τίτλους του σε Ευρωλίγκα και σε βραβεία MVP σε φάιναλ φορ.

Ημιτελικός (15/5/2015): ΤΣΚΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός  68-70
ΓΗΠΕΔΟ: O2 Αρίνα
Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-35, 51-47, 68-70
Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία), Ιερεθουέλο (Ισπανία)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολ’ό 18 (2), Τεόντοσιτς 8 (1), Νίκολς, Τζάκσον 9, Μαρκοϊσβίλι, Ουίμς 9, Βοροντσέβιτς 5, Καούν 11, Κριάπα 2, Χάινς 2, Κιριλένκο 5. 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 2, Ντάνστον 5, Σπανούλης 13 (3), Παπαπέτρου 9 (1), Σλούκας 10, Πρίντεζης 14 (2), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 5 (1), Λαφαγιέτ 3 (1), Ντάρντεν, Λοτζέσκι 2.

ΤΕΛΙΚΟΣ: (17/5/2015): Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 78-59
Γήπεδο: Barclaycard Center   
Τα δεκάλεπτα: 15-19, 35-28, 53-46, 78-59
Διαιτητές: Πουκλ (Σλοβενία), Ρίζικ (Ουκρανία), Μπελόσεβιτς (Σερβία)
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Ρίβερς 5 (1), Φερνάντεθ 7 (1), Νοτσιόνι 12 (2), Ματσιούλις 9 (2), Ρέγιες 2, Ροντρίγκεθ 11 (1), Αγιόν 2, Κάρολ 16 (4), Γιουλ 12 (2), Μπουρούσης, Σλότερ 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 2, Χάντερ 10, Ντάνστον 4, Σπανούλης 3, Παπαπέτρου, Σλούκας 10 (2), Πρίντεζης 11, Αγραβάνης, Μάντζαρης 1, Λαφαγιέτ 1, Ντάρντεν, Λοτζέσκι 17 (3).

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2017 / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Το Σινάν Ερντέμ δεν αποδείχτηκε γούρικο, όπως το 2012 στον Ολυμπιακό, αφού στον 8ο τελικό του στο 10ο φάιναλ φορ της Ιστορίας του ηττήθηκε με 80-64 από τη Φενερμπαχτσέ, που πανηγύρισε τον πρώτο ιστορικό τίτλο της στη Euroleague στο τρίτο διαδοχικό φάιναλ φορ της και δεύτερο διαδοχικό τελικό, χαρίζοντας και το πρώτο τρόπαιο στο τουρκικό μπάσκετ στη διοργάνωση! Τον 9ο προσωπικό τίτλο του πανηγύρισε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ισοφαρίζοντας την πολυνίκη Ρεάλ Μαδρίτης! Η πιεστική και σκληρή άμυνα από την ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δεν επέτρεψε στην ομάδα του Πειραιά να προσθέσει ένα 4ο αστέρι στη φανέλα της, με τους Κάλινιτς (17π. με 4/6 τρίποντα), Μπογκντάνοβιτς (17π. με 3/7 τρίποντα), Ντάτομε (11π.) και Ούντο (10π.) να μετατρέπουν σε… μονόλογο των Τούρκων τον τελικό. Ο Σπανούλης πέτυχε 9 πόντους αλλά είχε 5 βαθμούς μόλις στο σύστημα αξιολόγησης, όπως και ο Γιώργος Πρίντεζης (7π.) που δεν ήταν σε καλή μέρα. Στο μηδέν έμειναν οι Παπαπέτρου (0/1 τρίποντα), Αγραβάνης (0/3 τρίποντα), ενώ 1/5 τρίποντα είχε ο Κώστας Παπανικολάου. Οι Κεμ Μπιρτς (14π.) και Νίκολα Μιλουτίνοβ (10π., 4ρ.) προσπάθησαν απέναντι στον MVP του φάιναλ φορ, Εκπε Ούντο και τους υπόλοιπους ψηλούς της Φενέρ. Ο Μάντζαρης είχε 3/3 τρίποντα, ενώ ο Γκριν πέτυχε 7 πόντους (με 1/3 τρίποντα). Στο παρκέ πάτησε και ο νεαρός γκαρντ Βασίλης Τολιόπουλος για 1:25 σημειώνοντας ένα τρίποντο. Η Φενερμπαχτσέ ήταν ανώτερη στον πρώτο τελικό ανάμεσα σε ελληνική και τουρκική ομάδα στην ιστορία και ο Βασίλης Σπανούλης δεν κατάφερε να αυξήσει σε 4 τα προσωπικά του τρόπαιο, ενώ ήδη μετρούσε και 3 τίτλους ΜVP σε φάιναλ φορ. Στον ημιτελικό, ο Ολυμπιακός, για 4η διαδοχική φορά (!) σε καταληκτική φάση της Euroleague νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τα παιδιά του Γιάννη Σφαιρόπουλου κοίταξαν κατάματα την πρωταθλήτρια Ευρώπης των 43 εκατ. ευρώ μπάτζετ και της είπαν «όχι», με 82-78, για ένα πρώτο “ back to back” στην Ιστορία της. Σπανούλης, Πρίντεζης και Παπανικολάου είχαν από 14 πόντους. Ο Σπανούλης που δεν έχει χάσει ποτέ ημιτελικό είχε μόνο 4 πόντους στο 30ο λεπτό και πέτυχε άλλους 10 στο τέλος, διάστημα στο οποίο έβαλε την «υπογραφή» του και ο Ερικ Γκριν με τρίποντα και 8 πόντους. 40 τα ριμπάουντ για τον Ολυμπιακό, 32 για την ΤΣΣΚΑ, αλλά κυρίως 18 τα επιθετικά για τους «ερυθρόλευκους», αλλά 9 για τους Ρώσους. Ο Μίλος Τεόντοσιτς, αν και τραυματίας, πέτυχε 23 πόντους (4/8 τρίποντα), αλλά στο τέλος αστόχησε στο πιο κρίσιμο σουτ τριών πόντων. Ούτε η ΤΣΣΚΑ, ούτε ο Έλληνας προπονητής της, Δημήτρης Ιτούδης δεν κατάφεραν έτσι να πανηγυρίσουν «back to back» τίτλους! 

Ημιτελικός (19/5/2017): ΤΣΚΚΑ Μόσχας-Ολυμπιακός 78-82
Γήπεδο: Σινάν Ερντέμ 
Τα δεκάλεπτα: 18-12, 40-33, 64-60, 78-82
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιαβόρ (Σλοβενία), Λότερμοζερ (Γερμανία)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 23 (4), Ογκάστιν 6, Φριτζόν, Τζάκσον 12 (2), Βορόντσεβιτς 2, Χίγκινς 6, Κριάπα 3, Κουρμπάνοφ 2, Χάινς 8.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 8 (2), Μπιρτς 4, Γιανγκ, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 14 (1), Αγραβάνης 8 (2), Μιλουτίνοβ 5, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 14 (4), Μάντζαρης 12 (4)

ΤΕΛΙΚΟΣ: (21/5/2017): Φενερμπαχτσέ-Ολυμπιακός 
Γήπεδο: Σινάν Ερντέμ
Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64 
Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Ρίζικ (Ουκρανία), Λάτισεβς (Λετονία)
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ούντο 10, Μαχμούτογλου, Άντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Μπένετ, Σλούκας 3 (1), Νάναλι 2, Βέσελι 8, Κάλινιτς 17 (4), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατομε 11 (2)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Παπαπέτρου, Σπανούλης 9 (2), Ουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοβ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3, Μάντζαρης 9 (3)

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2022 / ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

   Ο Ολυμπιακός μετέβη με προσδοκίες στο Βελιγράδι, αλλά και με περισσότερους από 15.000 Έλληνες φιλάθλους στο πλευρό του. Μαζί με το φίλαθλο κοινό του Ερυθρού Αστέρα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα αισθάνονταν σαν να έπαιζαν στο ΣΕΦ. Όμως, ο Βασίλιε Μίτσιτς χάλασε τη γιορτή των φιλάθλων του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι. Ο Σέρβος γκαρντ με ένα απίστευτο τρίποντο στο τέλος του ημιτελικού έστειλε την κάτοχο του τίτλου, Αναντολού Εφές, στα… ουράνια και τον Ολυμπιακό στον «μικρό τελικό» του φάιναλ φορ της Euroleague (74-77). Η ομάδα του Πειραιά πλήρωσε ένα “ black out” στην 3η περίοδο, αφού αν και επέστρεψε από το -11 (51-62), με τη γνωστή μαχητικότητα των παικτών της, εν τέλει θα κυνηγούσε στο σκορ, μέχρι να ισοφαρίσει σε 74-74 ο Χασάν Μάρτιν και στα 20΄΄ που απέμεναν… όλα πλέον ήταν θέμα τύχης. Ο Σάσα Βεζένκοφ που αν και ο πιο σταθερός παίκτης όλη τη σεζόν, απόψε δεν βοήθησε επιθετικά τον Ολυμπιακό (1/8 τρίποντα) ήταν ο παίκτης που μάρκαρε τον Μίτσιτς σε αυτήν την τελευταία επίθεση. Παρά την μεγάλη προσπάθεια, ο Βεζένκοφ δεν κατάφερε να σταματήσει τον περυσινό MVP της διοργάνωσης και την κάτοχο του τίτλου. Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για την Εφές, Βασίλιε Μίτσιτς, είχε 15 πόντους (4/11 τρίποντα), ο Λάρκιν 21 (4/12) τρίποντα, 16 πρόσθεσε ο Ελίτζα Μπράιντ (4/6) και 12 ο Μπράιαν Ντάνστον. Από τον Ολυμπιακό, από 11 πόντους είχαν οι Ντόρσεϊ, Σλούκας, Μάρτιν, 12 πρόσθεσε ο ΜακΚίσικ και 10 ο Παπανικολάου. Τα 7/25 τρίποντα (14/34 η Εφές) και οι έξι χαμένες βολές στέλνουν την ομάδα του Πειραιά στο… άχαρο παιχνίδι της 3ης θέσης. Στον «μικρό» τελικό, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα και κατέλαβε την 4η θέση, αφού ηττήθηκε με 84-74 από τους «μπλαουγκράνα». Οι 15 χιλιάδες φίλαθλοι του Ολυμπιακού παρέμειναν στη σερβική πρωτεύουσα παρά την ήττα στον ημιτελικό, γέμισαν ξανά τη Stark Arena, δημιουργώντας μία μαγική ατμόσφαιρα… τελικού, θέλοντας να δουν και για τελευταία φορά τον αρχηγό τους Γιώργο Πρίντεζη ν’ αγωνίζεται σε ευρωπαϊκό αγώνα. Με το σύνθημα «Γιώργο ψυχάρα Ολυμπιακάρα» να δονεί το κλειστό γήπεδο, ο Μπαρτζώκας έριξε για τελευταία φορά σε ματς Euroleague το Νο 15 του Ολυμπιακού στο παρκέ, 57΄΄ πριν τη λήξη. Ο Γιώργος Πρίντεζης δάκρυσε στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς της καριέρας του. Οι Μίροτιτς (19π.) και Σανλί (16π.) πέτυχαν μεγάλα καλάθια στο τέλος και χάρισαν την 3η θέση στην Μπαρτσελόνα. Ο Νικ Καλάθης είχε 9 πόντους και 13 ασίστ για τους «μπλαουγκράνα». Ο Σάσα Βεζένκοφ με 20 πόντους και 11 ριμπάουντ ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπαρτσελόνα και σίγουρα θα προτιμούσε να είχε κάνει αυτή την εμφάνιση κόντρα στην Εφές στον ημιτελικό. Ο Σλούκας είχε 14 πόντους και 7 ασίστ, 11 πρόσθεσε ο ΜακΚίσικ και 10 ο Ντόρσεϊ. Αυτή ήταν η 3η φορά που τερμάτισε 4ος σε φάιναλ φορ, μετά το Τελ Αβίβ (1994) και το Βερολίνο (2009) ο Ολυμπιακός, κι ενώ στο Μόναχο ήταν 3ος. Σε όλα τα υπόλοιπα φάιναλ φορ από τα 11 ήταν ή δεύτερος (1995, 2010, 2015, 2017) ή πρωταθλητής Ευρώπης (1997, 2012, 2013).

Ημιτελικός (19/5/2022): Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές 74-77
   Γήπεδο: Σταρκ Αρένα 
   Τα δεκάλεπτα: 21-18, 43-42, 63-66, 74-77
   Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Λάτισεβς (Λετονία), Βίλιους (Λιθουανία) 
   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 5 (1), Ντόρσεϊ 11 (2), Λαρεντζάκης, Φαλ 7 (1), Σλούκας 11 (1), Μάρτιν 11, Βεζένκοφ 5 (1), Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 10 (2), ΜακΚίσικ 12 
   ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ (Εργκίν Αταμάν): Λάρκιν 21 (4), Μπεμπουά, Σίνγκλετον 5 (1), Μπράιαντ 16 (4), Μοερμάν, Πλάις 8, Μίτσιτς 15 (4), Άντερσον, Ντάνστον 12 (1)
 
   «ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ» (21/5/2022): Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 84-74
   Γήπεδο: Σταρκ Αρένα
   Τα δεκάλεπτα: 20-18, 45-38, 62-56, 84-74
   Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Λάτισεβς (Λετονία), Γιαβόρ (Σλοβενία)
   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 10, Έξουμ 3, Σανλί 16 (3), Χέιζ-Ντέιβις, Λαπροβίτολα 4, Αμπρίνες 8 (2), Χίγκινς 11 (1), Κούριτς, Γιοκουμπάιτις 4, Μίροτιτς 19 (1), Καλάθης 9 (1)
   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 8 (2), Ντόρσεϊ 10, Λούντζης, Λαρεντζάκης 5 (1), Φαλ 2, Σλούκας 14 (1), Μάρτιν 2, Βεζένκοφ 20 (1), Πρίντεζης, Παπανικολάου, Ζαν-Σαρλ 2, ΜακΚίσικ 11

ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ 2023 / ΚΑΟΥΝΑΣ

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε για 4η φορά στην Ιστορία του σε “back to back” φάιναλ φορ Euroleague (2022 Βελιγράδι, 2023 Κάουνας) το 2023, έχοντας αναδειχτεί για πρώτη φορά στην Ιστορία του πρώτος στην κανονική περίοδο και αποκλείοντας τη Φενερμπαχτσέ στα πλέι οφ με 3-2. Στον ημιτελικό, στη Ζαλγκίριο Αρένα, με ανατροπή, αφού γύρισε από το -12 (29-41) του ημιχρόνου και ένα… μαγικό 3ο δεκάλεπτο, η ομάδα του Πειραιά απέκλεισε την πρωτάρα Μονακό και τον Μάικ Τζέιμς, με 76-62, και προκρίθηκε στον 9ο τελικό της Ιστορίας της στη διοργάνωση. Με τον Ουόκαπ να παίζει άμυνα για σεμινάρια πάνω στον Τζέιμς και να μοιράζει 7 ασίστ στην 3η περίοδο, τον Βεζένκοφ να σημειώνει 11 πόντους, τον Παπανικολάου 8 και τον Φαλ να εκθέτει στη ρακέτα αρχικά τον Μοτιεγιούνας και εν συνεχεία τον Χολ, η ομάδα του Πειραιά βρέθηκε στο +13 στο 30ό λεπτό (56-43), μετά από επιμέρους σκορ 27-2! Ο Σάσα Βεζένκοφ πέτυχε 19 πόντους (2/6 τρίποντα) και μάζεψε 6 ριμπάουντ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Κώστας Παπανικολάου σημείωσε 15 πόντους (2/5 τρίποντα) και μάζεψε 8 ριμπάουντ. Ο Μουσταφά Φαλ είχε 12 πόντους, αλλά κυρίως κράτησε στους 7 πόντους τον ΝΒΑερ Ντονάτας Μοτιεγιούνας και στους 2 τον Ντόντα Χολ! Ο Σλούκας είχε 9 πόντους με 7/8 βολές, ο Κέιναν πρόσθεσε 7 πόντους, 5 ο ΜακΚίσικ. Από τη Μονακό που έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό μόνο για 20 λεπτά, οι συνήθεις ύποπτοι Μάικ Τζέιμς και Έλι Οκόμπο πέτυχαν από 17 πόντους, με τον Λόιντ να προσθέτει 11. Στον τελικό, όμως οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα υπέστησαν μια επώδυνη ήττα, με 79-78, από τη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν ο Σέρχιο Γιουλ, στα 3,2΄΄ πριν τη λήξη πέτυχε το νικητήριο καλάθι. Με τον χρόνο «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από το… κεφάλι του Ολυμπιακού εν συνεχεία, ο Κώστας Σλούκας πήρε το τελευταίο σουτ στα 2΄΄ αλλά ήταν άστοχος αυτή τη φορά. Η «βασίλισσα» έφτασε τους 11 τίτλους στο ντεμπούτο του Τσους Ματέο στην τεχνική ηγεσία, πέντε χρόνια (2018) μετά τον τελευταίο της. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με 15 πόντους και 9 ασίστ και ο ΜVP του φάιναλ φορ Έντι Ταβάρες με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ ήταν οι κορυφαίοι των Ισπανών. Συμβολή στη νίκη της ισπανικής ομάδας επί του Ολυμπιακού στον τελικό είχε ο Μάριο Χεζόνια με 12 πόντους και ο Φαμπιάν Κοζέρ με 11 (3/5 τρίποντα). Ο Ολυμπιακός είχε προσπεράσει με +12 (24-12) πραγματοποιώντας ιδανικό ξεκίνημα με τρίποντα από Κέιναν και Παπανικολάου, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης επέβαλε τον ρυθμό της στη 2η περίοδο προσπέρασε με +5 (40-45) και μετά το 45-45 του ημιχρόνου, το ματς ήταν… θρίλερ. Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με +6 (78-72) στα 2:13΄΄ πριν τη λήξη, από δίποντο του Κέινααν, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ απάντησε με 5 δικούς του πόντους (78-77) και ο Γιουλ έγινε «δήμιος» του Ολυμπιακού. Ο MVP της σεζόν Σάσα Βεζένκοφ ήταν εξαιρετικός με 29 πόντους και 9 ριμπάουντ από πλευράς Ολυμπιακού, ενώ ο Αϊζέια Κέινααν σημείωσε 21 πόντους με 5/6 τρίποντα. Ο ΜακΚίσικ είχε 14 πόντους. Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ισπανική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο μετά από νίκη της σε clasico στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Στους πέντε ημιτελικούς που είχαν προηγηθεί ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στη Euroleague, ποτέ ξανά δεν είχε κτακτήσει τον τίτλο η νικήτρια. 

Ημιτελικός (19/5/2023): Ολυμπιακός-Μονακό 76-62
   Γήπεδο: Ζαλγκίριο Αρένα
   Τα δεκάλεπτα: 14-20, 29-41, 56-43, 76-62
   Διαιτητές: Ρίζικ (Ουκρανία), Λάτισεβς (Λετονία), Πάντερ (Γερμανία) 
   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ, Κέιναν 7 (1), Λούντζης, Λαρεντζάκης 4, Φαλ 12, Σλούκας 9, Βεζένκοφ 19 (2), Παπανικολάου 15 (2), Μπόλομποϊ 2, Πίτερς, Μπλακ 3, ΜακΚίσικ 5 (1)
   ΜΟΝΑΚΟ (Σάσα Ομπράντοβιτς): Οκόμπο 17 (2), Μπράουν 4, Μονέκε 2, Λόιντ 11 (1), Ντιαλό 2, Μοτιεγιούνας 7, Ουαταρά, Χολ 2, Τζέιμς 17 (2)

ΤΕΛΙΚΟΣ: (21/5/2023): Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 78-79
Γήπεδο: Ζαλγκίριο Αρένα
Τα δεκάλεπτα: 24-17, 45-45, 63-59, 78-79
   Διαιτητές: Πουκλ (Σλοβενία), Βίλιους (Λιθουανία), Ντιφαλά (Γαλλία)
   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ, Κέιναν 21 (5), Λαρεντζάκης, Φαλ, Σλούκας 6 (1), Βεζένκοφ 29 (2), Παπανικολάου 6 (2), Μπόλομποϊ 2, Μπλακ, ΜακΚίσικ 14 (2)
   ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Τσους Ματέο): Ουίλιαμς-Γκος 9 (1), Κοζέρ 11 (3), Ράντολφ 3 (1), Φερνάντεθ 3, Χανγκά 2, Χεζόνια 12 (2), Ροντρίγκεθ 15 (2), Ταβάρες 13, Γιουλ 2, Εντιαγέ 3 (1), Μούσα 6 (2)

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
=========================

   ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

1η Aγωνιστική (5-6/10/2023)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός                                      78-88 παρ. (74-74 κ.α.)
2η Αγωνιστική (12-13/10/2023)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)                    68-77
3η Αγωνιστική (17-18/10/2023)
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Ολυμπιακός                            65-53
4η Αγωνιστική (19-20/10/2023)
Ολυμπιακός-Παρτιζάν (Σερβία)                                 98-94 παρ. (85-85κ.α.)
5η Αγωνιστική (26-27/10/2023)
Ολυμπιακός-Αναντολού Εφές (Τουρκία)                          75-57                 
6η Αγωνιστική (2-3/11/2023) 
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)                   79-77
7η Αγωνιστική (9-10/11/2023)\
Ολυμπιακός-Μπασκόνια (Ισπανία)                               74-75
8η Αγωνιστική (14-15/11/2023)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ολυμπιακός                         74-79
9η Αγωνιστική (16-17/11/2023) 
Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)                          88-83
10η Αγωνιστική (23-24/11/2023)
Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)                     89-72
11η Αγωνιστική (30/11-1/12/2023)
Μονακό (Μονακό)-Ολυμπιακός                                   85-77
12η Αγωνιστική (5-6/12/2023)
Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)                           71-77
13η Αγωνιστική (7-8/12/2023)
Ολυμπιακός-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)                        77-69
14η Αγωνιστική (14-15/12/2023)
Ολυμπιακός-Βαλένθια (Ισπανία)                                56-63
15η Αγωνιστική (19-20/12/2023)
Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)-Ολυμπιακός                         69-67
16η Αγωνιστική (21-22/12/2023)
Βιλερμπάν (Γαλλία)-Ολυμπιακός                                73-85
17η Αγωνιστική (28-29/12/2023)
Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Ολυμπιακός                        67-94
18η Αγωνιστική (2-3/1/2024)
Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)                            79-74
19η αγωνιστική (4-5/1/2024)
Ολυμπιακός-Μονακό (Μονακό)                                   75-73
20ή Αγωνιστική (9-10/1/2024)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)                    86-78
21η Αγωνιστική (11-12/1/2024) 
Μπασκόνια (Ισπανία)-Ολυμπιακός                               80-69
22η Αγωνιστική (18-19/1/2024)
Ολυμπιακός-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)                         89-72
23η Αγωνιστική (25-26/1/2023)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ολυμπιακός                           90-85
24η Αγωνιστική (30-31/1/2024)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)              101-87
25η Αγωνιστική (1-2/2/2024)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)               72-76
26η Αγωνιστική (8-9/2/2024)
Βαλένθια (Ισπανία)-Ολυμπιακός                                65-78
27η Αγωνιστική (29/2-1/3/2024)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ολυμπιακός                     76-95
28η Αγωνιστική (7-8/3/2024)
Ολυμπιακός-Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)                         74-69
29η Αγωνιστική (14-15/3/2024)
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός                                      71-65
30η Αγωνιστική (19-20/3/2024)
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ολυμπιακός                          85-72
31η Αγωνιστική (21-22/3/2024)
Ολυμπιακός-Βιλερμπάν (Γαλλία)                                80-64
32η Αγωνιστική (28-29/3/2024)
Παρτιζάν (Σερβία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)                        69-74
33η Αγωνιστική (4-5/4/2024)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Ολυμπιακός                          86-89
34η Αγωνιστική (11-12/4/2024)
Ολυμπιακός-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)                           84-81 παρ. (69-69κ.α.)

   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
                         Ν-Η
   Ρεάλ Μαδρίτης         27-7 * 
   Παναθηναϊκός          23-11*
   Μονακό                23-11*
   Μπαρτσελόνα           22-12*
   Ολυμπιακός            22-12*
   Φενερμπαχτσέ          20-14*
   —————————
   Μακάμπι Τελ Αβίβ      20-14 PLAY IN
   Μπασκόνια             18-16 PLAY IN
   Αναντολού Εφές        17-17 PLAY IN
   Βίρτους Μπολόνια      17-17 PLAY IN
   —————————
   Παρτιζάν Βελιγραδίου  16-18
   Αρμάνι Μιλάνο         15-19
   Βαλένθια              14-20
   Ζαλγκίρις Κάουνας     14-20
   Μπάγερν Μονάχου       13-21
   Ερυθρός Αστέρας       11-23
   Βιλερμπάν              9-25
   Άλμπα Βερολίνου        5-29
   * Προκρίθηκαν στα πλέι οφ.
   

ΠΛΕΙ ΟΦ 

GAME 1
======
ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)          75-77  (0-1)

GAME 2
======
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)          77-69  (1-1)

GAME 3
======
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 30/4
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)            80-82 παρ., 71-71κ.α. (1-2)

GAME 4
======
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 2/5
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) – Μπαρτσελόνα (Ισπανία)          92-58  (2-2)

GAME 5
=======
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/5
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)          59-63  (2-3)

* Οι σειρές κρίνονται στις 3 νίκες

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:           Παναγιώτης Αγγελόπουλος
Έτος Ίδρυσης:       1925
Χρώματα:            Άσπρο-Κόκκινο
Γραφεία ΚΑΕ:        Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, Λεωφ. 
                           Εθνάρχου Μακαρίου, Ν. Φάληρο,                   
                           Πειραιάς

Tηλέφωνο:           210 4527600
ΦΑΞ:                210 4527601
Ιστοσελίδα:         www.olympiacosbc.gr
Γήπεδο:             ΣΕΦ (Χωρητικότητα: 11.543)

Τίτλοι:

14 πρωταθλήματα            (1949, 1960, 1976, 1978, 1993, 1994, 1995, 1996, 
                           1997, 2012, 2015, 2016, 2022, 2023)
12 Κύπελλα Ελλάδας         (1976, 1977, 1978, 1989, 1994, 1997, 2002, 
                           2010, 2011, 2022, 2023, 2024)
2  Super Cup               2022, 2023
3 τίτλοι Euroleague        (1997, 2012, 2013)
1 Διηπειρωτικό Κύπελλο     (2013)
 
Διακρίσεις:                9 τελικοί Εuroleague (1994, 1995, 1997, 
                           2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2023)
                           13 φάιναλ φορ Euroleague (1994, 
                           1995, 1997, 1999, 2009, 2010, 2012, 
                           2013, 2015, 2017, 2022, 2023, 2024)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)
==================================

Ημ. Γέννησης: 11/6/1965

Πρ. Ομάδες:   ΕΣΚΑ:    Πεύκη, Κηφισιά, Βριλήσσια
                     2003-06: 3ος βοηθός του Παναγιώτη Γιαννάκη στο Μαρούσι
                     2009-10: Ολύμπιας Λάρισας 
                     2009-10: Μαρούσι
                     2010-12: Πανιώνιος
                     2012-14: Ολυμπιακός
                     2015-16: Λοκομοτίβ Κουμπάν
                     2016-18: Μπαρτσελόνα
                     2017-19: Κίμκι 
                     2020-έως σήμερα: Ολυμπιακός 

   Τίτλοι:       1 Euroleague με Ολυμπιακό (2013, Λονδίνο)
                        1 Διηπειρωτικό Κύπελλο με Ολυμπιακό (2013)
                        2 Πρωταθλήματα Ελλάδας με Ολυμπιακό (2022, 2023)
                        2 Super Cup Ελλάδας (2022, 2023)
                        3 Κύπελλα Ελλάδας με Ολυμπιακό (2022, 2023, 2024)
                        

   Διακρίσεις:   5 φάιναλ φορ Euroleague (2013, 2016, 2022, 2023, 2024) 
                        2η θέση στο Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό (2023)
                        3η θέση στο Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (2016)
                        4η θέση στο Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό (2022)
                        Τελικός Κυπέλλου με Ολυμπιακό κόντρα στον Παναθηναϊκό (2012-2013)
                        Τελικοί Πλέι οφ με Ολυμπιακό κόντρα στον Παναθηναϊκό (2012-2013)
                        Πρώτη συμμετοχή του Αμαρουσίου στη φάση των ομίλων και τη φάση των «16» 
                        της Euroleague τη σεζόν 2009-2010 και 3η θέση στην Α1 την ίδια χρονιά
                        Κορυφαίος Προπονητής της Euroleague (2012-13, 2021-22, 2022-23) 
                        Κορυφαίος Προπονητής της VTB League (2016)
                        Κορυφαίος προπονητής της Α1 (2007, 2010, 2012, 2023 ΕΣΑΚΕ)
                        3η θέση Α1 με τον Πανιώνιο μετά τα πλέι οφ (2011-2012) 

                        * Πολυνίκης προπονητής του Ολυμπιακού από τις 15/5/2024 στην Basket League (Α1 Ανδρών)

Βοηθοί προπονητή: Χρήστος Παππάς, Γιώργος Μποζίκας, Στέφανος Τριαντάφυλλος, Μιχάλης Καλαβρός

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ
ΟΝΟΜΑ                   ΕΤΟΣ ΓΕΝ.  ΥΨΟΣ   ΘΕΣΗ            ΧΩΡΑ
Τόμας Ουόκαπ              1992     1.93   Γκαρντ          ΗΠΑ
Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος     1994     1.91   Γκαρντ          ΗΠΑ
Σακίλ ΜακΚίσικ            1990     1.96   Γκαρντ          ΗΠΑ
Ναζ Μήτρου-Λονγκ          1993     1.93   Γκαρντ          Καναδάς-Ελλάδα
Ίγκνας Μπραζντέικις       1999     2.01   Γκαρντ          Λιθουανία
Μιχάλης Λούντζης          1998     1.95   Γκαρντ          Ελλάδα
Γιαννούλης Λαρεντζάκης    1993     1.96   Γκαρντ          Ελλάδα 
Aϊζέια Κέιναν             1991     1.83   Γκαρντ          ΗΠΑ
Άλεκ Πίτερς               1995     2.06   Φόργουορντ      ΗΠΑ
Λουκ Σίκμα                1989     2.03   Φόργουορντ      ΗΠΑ
Φιλίπ Πετρούσεφ           2000     2.11   Σέντερ          Σερβία
Μόουζες Ράιτ              1998     2.07   Σέντερ          ΗΠΑ
Μουσταφά Φαλ              1992     2.18   Σέντερ          Γαλλία
Νίκολα Μιλουτίνοφ         1994     2.13   Σέντερ          Σερβία
Κώστας Παπανικολάου       1990     2.03   Φόργουορντ      Ελλάδα
Γιώργος Τανούλης          2002     2.10   Σέντερ          Ελλάδα
Βενιαμίν Αμπόσι           2006     1.94   Φόργουορντ      ΕΛΛΑΔΑ