Αν θέλετε πλήρη ασφάλεια να πάτε φυλακή. Εκεί θα σας ταΐζουν, θα σας ντύνουν, θα σας περιθάλπτουν και λοιπά. Το μόνο που λείπει είναι η ελευθερία. - Dwight D. Eisenhower, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός και μετέπειτα πρόεδρος

ΘΕΜΑ: Στους ισχυρούς η Κ17, στους ανίσχυρους η Κ19 στην κλήρωση της Elite Round

25 Νοεμβρίου, 2023

Στις 7 Δεκεμβρίου στη Νιόν θα διεξαχθεί η κλήρωση της δεύτερης προκριματικής φάσης, της Elite Round, για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κ17 και Κ19 με την Ελλάδα να έχει διπλή εκπροσώπηση. Στην πρώτη προκριματική φάση η Κ17 πήρε την πρώτη θέση με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και θα βρίσκεται στο πρώτο από τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, ενώ η Κ19 προκρίθηκε ως καλύτερη τρίτη όλων των ομίλων.  

Στην κατάταξη των ομάδων σε γκρουπ δυναμικότητας, λαμβάνεται υπόψη μόνο η συγκομιδή τους στην πρώτη προκριματική φάση, χωρίς να υπολογίζεται το αποτέλεσμα εναντίον της 4ης ομάδας κάθε ομίλου. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ, amna.gr) παρουσιάζει πρώτο τα γκρουπ δυναμικότητας, πριν ανακοινωθούν επίσημα από την UEFA. 

Εθνική Εφήβων – Κ17

Χάρη στην εκπληκτική της παρουσία στον όμιλο που διεξήχθη στην Ιταλία, η Ελλάδα με παίκτες γεννηθέντες το 2007 (και προσθήκες από το 2008) κέρδισε την παρουσία της στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, αποφεύγοντας «μεγαθήρια» των αναπτυξιακών ηλικιών όπως την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και την Αγγλία. Δεν μπορεί να κληρωθεί ούτε με την Ιταλία, καθώς την αντιμετώπισε στην πρώτη φάση.  

Θα σχηματιστούν 8 όμιλοι των τεσσάρων ομάδων. Στους τελικούς της Κύπρου προκρίνονται οι δύο πρώτοι και οι 7 καλύτεροι δεύτεροι που μαζί με την εκπρόσωπο της διοργανώτριας χώρας, συγκροτούν τους 16 φιναλίστ 

Οι όμιλοι της Elite Round θα διεξαχθούν τον Μάρτιο και οι έδρες θα αποφασιστούν μετά την κλήρωση.  

Α΄ γκρουπ: ΕΛΛΑΔΑ, Ολλανδία, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ουαλία, Τουρκία 
Β΄ γκρουπ: Σερβία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Ουγγαρία 
Γ΄ γκρουπ: Λευκορωσία, Σουηδία, Κροατία, Γεωργία, Σλοβακία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβενία,  
Δ΄ γκρουπ: Ρουμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Ουκρανία, Βοσνία, Βορ. Ιρλανδία 

Εθνική Νέων – Κ19

Η εθνική μας με τη βοήθεια της τύχης και συνδυασμό ευνοϊκών αποτελεσμάτων στους άλλους αγώνες, πήρε το μοναδικό «εισιτήριο» που αντιστοιχούσε στις ομάδες που κατέκτησαν την 3η θέση στους ομίλους τους. Κι αυτό γιατί η Elite Round περιλαμβάνει 28 ομάδες οι οποίες θα χωριστούν σε επτά γκρουπ των τεσσάρων και μόνο οι 7 νικητές θα πλαισιώσουν τη διοργανώτρια Βόρεια Ιρλανδία, στην τελική φάση του Ιουλίου 2025.  

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα τοποθετήθηκε στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας, κάτι που de facto σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει τεράστια υπέρβαση για να προκριθεί στους τελικούς. 

Α΄ γκρουπ: Πορτογαλία, Νορβηγία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Τουρκία, Σκωτία 
Β΄ γκρουπ: Ισραήλ, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Ουκρανία 
Γ΄ γκρουπ: Κόσοβο, Κροατία, Λιθουανία, Β. Μακεδονία, Γαλλία, Σερβία, Γεωργία 
Δ΄ γκρουπ: ΕΛΛΑΔΑ, Βοσνία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Λετονία  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ