Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία; Ιερός Αυγουστίνος, 354-430, Άγιος

The Growthfund Summit: Β. Χαραλαμπογιάννη: Το Δημόσιο συνεχώς αλλάζει και γίνεται καλύτερο

5 Δεκεμβρίου, 2023

Τη βεβαιότητα ότι «το ελληνικό δημόσιο συνεχώς αλλάζει και γίνεται καλύτερο» εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 1ο συνέδριο του Υπερταμείου (The Growthfund Summit), στη συζήτηση για τον ρόλο της εταιρικής διακυβέρνησης στις θεσμικές και επιχειρησιακές μεταρρυθμίσεις.

Η κα. Χαραλαμπογιάννη προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «σύγχρονου και καινοτόμου υπαλληλικού» κώδικα που θα αποτελεί, όπως είπε, την καρδιά του ρυθμιστικού πλαισίου του δημοσίου με ριζοσπαστικές αλλαγές, καθώς και του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), ενός πληροφοριακού συστήματος που θα συγκεντρώνει του σύνολο της πληροφοφίας που χρειάζεται για τη χάραξη νέων πολιτικών.

Περιέγραψε συνοπτικά τις δράσεις που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να απαλλαγεί το ελληνικό δημόσιο «από τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις που το ακολουθούν επί πολλλά χρόνια», τονίζοντας ότι «σκοπός μας δεν είναι απλώς να προσαρμοστεί το Δημόσιο στα νέα δεδομένα, τα οποία αλλάζουν με κινηματογραφική ταχύτητα, αλλά να καινοτομεί και να πρωτοπορεί».

Ανέφερε ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει και υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του δημόσιου τομέα μέσω της καλύτερης εσωτερικής οργάνωσης των φορέων του προκειμένου, οπως το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και το σύστημα εσωτερικού ελέγχου. 

«Επιδιώκουμε», πρόσθεσε, «ο δημόσιος τομέας να πρωτοπορήσει και να λειτουργήσει ως παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό γιατί μία υψηλής ποιότητας δημόσια διοίκηση μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Ο Γιάννης Φουστανάκης, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αναφερόμενος στο επίπεδο διαφάνειας και αντιμετώπισης της διαφθοράς της χώρας μας, σημείωσε ότι από το 2019 που ιδρυθηκε η ΕΑΔ η βαθμολογία της Ελλάδας στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς βελτιώθηκε κατά επτά μονάδες με αποτέλεσμα η κατάταξή να εχει ανέβει κατά 16 θέσεις. «Συγκαταλεγόμαστε πλέον στο 30% των χωρών με την καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα σε 180 χώρες», είπε και προσθεσε ότι άνθρωποι που συμβουλεύουν θεσμικούς επενδυτές κοιτάνε δείκτες που αφορούν τη διαφάνεια και διαβεβαιώνουν τους πελάτες τους ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Ο Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών του ομίλου Helleniq Energy και μελος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση που θεσπίστηκε το 2020 κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά έχει ένα πρόβλημα: «είναι πάρα πολύ λεπτομερειακός και ουσιαστικά διεισδύει στην επικράτεια της εταιρικής διακυβέρνησης με τροπο καταλυτικό». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η παρέμβαση του Έλληνα νομοθέτη ήταν επιβεβλημένη και αναγκαία διότι από το 2009 μέχρι το 2020 υπάρχει μια αποτυχία της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στο να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές του κώδικα αυτορύθμισης του ΣΕΒ, οπως ειναι η συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων.

Η Ναταλία Θεοδούλου, Public Relations Advisor του Υπερταμείου σημείωσε από την πλευρά της ότι οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης προάγουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αξιοπιστία, ενώ οι θεσμικές παρεμβάσεις αποτελούν τον δρομο για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, είτε αφορά τη λειτουργία του κράτους, είτε αφορά την ευημερία της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Απ.Μ.