Σε μια κοινωνία που είναι δομημένη λάθος, ο οίκτος δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Friedrich Durrenmatt, 1921-1990, Ελβετός θεατρ. συγγραφέας

Τη συμβολή των μικρών ακριτικών επιχειρήσεων εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – 16α Βραβεία Ποιότητας 2023

Τη συμβολή των μικρών ακριτικών επιχειρήσεων, που προωθούν την παραγωγή τους με πρωτότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συνδυάζοντας την παράδοση με την ποιοτική αναβάθμιση των πρώτων υλών, εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για τα “16α Βραβεία Ποιότητας 2023”, που οργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη η εφημερίδα “Καθημερινή” και το περιοδικό της “Γαστρονόμος”.

Τα φετινά βραβεία δόθηκαν αποκλειστικά σε ακρίτες παραγωγούς, και στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Με χαρά βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας, σε αυτή τη λαμπρή γιορτή της γαστρονομίας. Η 16η απονομή των βραβείων ποιότητας του ‘Γαστρονόμου’ σε αυτό τον τόπο, έχει για εμένα ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος: τη θέρμη της κοινής καταγωγής που μοιράζομαι με κάποιους από τους βραβευθέντες, αλλά και την αδιαμεσολάβητη επαφή με τις ρίζες μου, την αρχαία θρακική γη και τους καρπούς της, τους βιοπαλαιστές ανθρώπους της που έμειναν εδώ παρά τις καταστροφές, τους πολέμους, την προσφυγιά, και ξεχώρισαν για την προσφορά τους στον αγροδιατροφικό κλάδο. Βραβεύονται σήμερα οι εκπρόσωποι μικρών ακριτικών επιχειρήσεων που προωθούν την παραγωγή τους με πρωτότυπο τρόπο, χρησιμοποιώντας υψηλή τεχνολογία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την ποιοτική αναβάθμιση των πρώτων υλών, δίνοντας πρωτεύουσα σημασία στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Οι τιμώμενοι παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι ελληνικών τροφίμων, ανήκουν στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας μας που μοχθεί καθημερινά για να αξιοποιήσει τον μεγάλο πλούτο της χώρας μας και που οραματίζεται και σχεδιάζει το μέλλον με σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές και μέριμνα για το φυσικό περιβάλλον. Περιβάλλον που δοκιμάζεται σκληρά από την κλιματική κρίση, όπως έδειξαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αλεξανδρούπολη και το δάσος της Δαδιάς το καλοκαίρι. Δύο από τους επιχειρηματίες-παραγωγούς που βραβεύονται δραστηριοποιούνται στον νομό Έβρου και οι υπόλοιποι στην περιφέρεια της Μακεδονίας και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Θα ήθελα να τους συγχαρώ έναν προς έναν, όμως επιτρέψτε μου να σταθώ στα ειδικά βραβεία που απονέμονται σε δύο θαρραλέες και μαχητικές γυναίκες. Στην Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, που τιμάται για την πολύτιμη συνεισφορά της στη διάσωση και την προβολή του θρακιώτικου λαϊκού πολιτισμού· και στη Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, την αγαπημένη μας “Κυρά της Κίναρου”, τη μοναδική κάτοικο της ακριτικής Κίναρου, που ζώντας μια δύσκολη και σκληρή ζωή στα βράχια του νησιού, δίνει τη μάχη της επιβίωσης με χαμόγελο και έχει καταφέρει να μετατρέψει τη σημαδιακή αυτή βραχονησίδα των Δωδεκάνησων σε ευλογημένο κήπο και φιλόξενο καταφύγιο των ναυτικών μας. Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης την εφημερίδα ‘Καθημερινή’ και το περιοδικό της ‘Γαστρονόμος’, για τη συμβολή τους στην ενθάρρυνση και την προβολή των Ελλήνων παραγωγών και των προϊόντων τους. Εύχομαι η αναγνώριση και η επιβράβευση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που αντέχουν στις διαδοχικές κρίσεις των ταραγμένων καιρών μας, να εμπνεύσει και άλλους να ασχοληθούν με την παραγωγή στον ακριτικό αυτόν τόπο. Η χώρα μας τους έχει ανάγκη για να πάει μπροστά, να οικοδομήσει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητικό βραβείο στην Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.

“Αποφασίσαμε να κάνουμε την εκδήλωση για τα βραβεία στην Αλεξανδρούπολη, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό τον τόπο, αυτό που όλοι λέμε πατριωτισμό και που έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία, είναι κάτι το οποίο για σας δεν είναι μία εύκολη κουβέντα, ή μία ανάρτηση στο Twitter. Είναι κάτι το οποίο το βιώνετε καθημερινά και σας είμαστε ευγνώμονες για αυτό”, είπε ο διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξης Παπαχελάς, απευθυνόμενος στους κατοίκους του Έβρου.

Τον λόγο πήρε και ο διευθυντής των γαστρονομικών εκδόσεων της εφημερίδας, Άγγελος Ρέντουλας.

Συνολικά στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

  -Το τιμητικό βραβείο δόθηκε στην Αγγελική Γιαννακίδου, την ιδρύτρια και πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, μια άοκνη θεματοφύλακα της θρακιώτικης παράδοσης, την οποία καταγράφει εδώ και δεκαετίες με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξή της, όπως επισημάνθηκε.

 -Το βραβείο παραγωγής ελαιολάδου απονεμήθηκε στο Konos-Κτήμα Μιχελή, που δημιουργεί εδώ και τέσσερις γενιές στη γη του Έβρου.

-Το βραβείο παραγωγής μελιού στη Λήμνο, με παραλήπτη το Honey Hasapis.

-Το βραβείο παραγωγής τυροκομικού προϊόντος απονεμήθηκε στο τυροκομείο Βασίλα της Λέσβου για το εξαιρετικό λαδοτύρι του.

-Το βραβείο παραγωγής οίνου δόθηκε σε τέσσερα οινοποιεία από τη Λήμνο, που επιμένουν με γηγενείς ποικιλίες: τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Limnos Wines, το Οινοποιείο Γκαράλη, το Κτήμα Χατζηγεωργίου και το Limnos Organic Wines.

– Το βραβείο προϊόντος ευρείας κατανάλωσης κέρδισαν οι Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε..

– Το βραβείο επιχειρηματικότητας κέρδισαν η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και η εταιρεία Mediterra S.A..

– Το Βραβείο «Εύη Βουτσινά», το οποίο δίνεται κάθε χρόνο σε παραγωγούς που φτιάχνουν μικρής παραγωγής, σπάνια και εκλεκτά τοπικά προϊόντα, πήγε στα Δωδεκάνησα και το τυροκομείο Κάσος – Ιωάννης Βοναπάρτης.

-Το βραβείο παραγωγής οσπρίων απονεμήθηκε στην Prespa top.

-Το βραβείο παραγωγής κρέατος και αλλαντικών στην Κerkini farm.

-Το Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην «κυρά του βράχου», τη Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μοναδική κάτοικο της Κινάρου.

 Ν.Ρ.