Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος στρατηλάτης & αυτοκράτοραςΑναφερόμενος στην εφεύρεση του ατμόπλοιου.

Τεχνολογικό εξοπλισμό στη ΣΑΕΚ Κασσάνδρας προσέφερε το Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση

21 Ιουνίου, 2024

Πολύτιμο τεχνολογικό εξοπλισμό για την εύρρυθμη λειτουργία της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Κασσάνδρας δώρισε το Κοινωφελές ΄Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση σε τελετή που διοργανώθηκε το μεσημέρι μέσα στο αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσάνδρας. 

Όπως είπε η γενική διευθύντρια του Ιδρύματος κα Εύα Λιανού, η δωρεά αφορά στην κάλυψη των αναγκαίων υποδομών του τεχνολογικού εξοπλισμού της ΣΑΕΚ (διαδραστικές οθόνες, σταθεροί υπολογιστές, περιφερειακά, εκτυπωτές, projector και οθόνη προβολής).

“Η δωρεά έγινε στο πλαίσιο των δράσεων μας σε καταστήματα κράτησης με σκοπό να προάγουμε την κοινωνική ενσωμάτωση και ενδυνάμωση των κρατουμένων μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης” είπε η κ.Λιανού.

“Ούτε καρέκλες δεν είχαμε”  ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μαριάννα Δουλγερίδου διευθύντρια Δομών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσάνδρας  κάνοντας λόγο για μια μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε στη σχολή όπου λειτουργούν 4 ειδικότητες: τεχνικού γαλακτοκομίας-τυροκόμου, τεχνικού βιολογικής και οργανικής γεωργίας, μαγειρικής τέχνης και τεχνικού μηχανικού θερμικών εγκαταστάσεων και τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ.Δουλγερίδου, επειδή για την φοίτηση απαιτείται απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το σύνολο των κρατουμένων στο Κατάστημα, ένα ποσοστό μόλις 10% μπορεί να εγγραφεί στη σχολή. Παράλληλα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων, δεν αποφοιτούν όλοι καθώς πολλές φορές η φοίτηση συμπίπτει με τον χρόνο αποφυλάκισης τους.

“Φέτος είχαμε 25 εγγεγραμμένους αλλά αποφοίτησαν μόνο οι 8” σημείωσε. Στην τελετή παραβρέθηκε και η συντονίστρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη βόρεια Ελλάδα Έλενα Σώκου η οποία συνεχάρη την προσπάθεια και εξέφρασε την υποστήριξή της στις δράσεις εξωστρέφειας και κοινωνικής επανένταξης.

Η τελετή δωρεάς έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσάνδρας, όπου εκτίθενται και έργα ζωγραφικής κρατουμένων- σπουδαστών της ΣΑΕΚ με θέμα «Σπουδή στα καράβια – το δικό μου καράβι». 

Όλα τα έργα είχαν θέμα ένα καράβι που τους έθεσε ως τίτλο ο εκπαιδευτής του εργαστηρίου, λαϊκός ζωγράφος Παράσχος Καραδήμος.
«Τους ζήτησα να ζωγραφίσουν το δικό τους “καράβι απόδρασης”, όχι μόνο από τη φυλακή αλλά και από τη μονοτονία της ζωής» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Καραδήμος ο οποίος εξέθεσε και δικά του έργα με θέμα τη μουσική και τους μουσικούς.

Με αφορμή άλλωστε και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, ακολούθησε συναυλία στο πλαίσιο του Ερασιτεχνικού Φεστιβάλ ΣΑΕΚ Κασσάνδρας που υλοποιείται από πρόπερσι, την 21η Ιουνίου.

“Συμμετέχουν όσοι κρατούμενοι γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο και τραγουδούν, μαζί με σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτές και τη συμμετοχή φέτος των αδερφών Ανδρέα και Δημητρίου Τσικούρη” είπε η κ.Δουλγερίδου. 

Το Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με την εκπαίδευση στη φυλακή, αλλά και στην εξωστρέφεια της ΣΑΕΚ, ώστε να έρθει σε επαφή με τους φορείς, με την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία. 

Σχετικά με τη ΣΑΕΚ Κασσάνδρας 

Η ΣΑΕΚ Κασσάνδρας είναι μια εκπαιδευτική δομή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ιδρύθηκε το 2014 και λειτουργεί στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσάνδρας (Α.Σ.Κ.Κ.) στη Χαλκιδική, με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε σχέση με εκπαιδευτικές δομές άλλων φυλακών. Αποτελεί τη λειτουργική συνέχεια των γνωστών ΙΕΚ. Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική δημόσια δομή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που λειτουργεί σε αγροτική φυλακή της χώρας. 

Οι ειδικότητες που λειτουργούν στη ΣΑΕΚ Κασσάνδρας είναι τέσσερις, όλες συμβατές με παραγωγικούς τομείς του Α.Σ.Κ.Κ. και κάποιοι από τους χώρους του, όπως το Τυροκομείο, το Μηχανουργείο, το Μαγειρείο, οι Αγροί και τα Θερμοκήπια, χρησιμοποιούνται το απόγευμα ως Εργαστήρια για τα εργαστηριακά μαθήματα των ειδικοτήτων.
 
Νατάσα Καραθάνου

*Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τα έργα ζωγραφικής των κρατουμένων