Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται. Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

Τεράστια πρόκληση η τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε ο Δ.Παπαστεργίου, σε εκδήλωση στο ΝΟΗΣΙΣ

26 Απριλίου, 2024

“Τεράστια πρόκληση” χαρακτήρισε τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε εκδήλωση – συζήτηση το μεσημέρι, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ, στις εγκαταστάσεις του, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη : “AI-Talks: Ευκαιρίες και προκλήσεις “.
“Θεωρώ πως είναι τεράστια πρόκληση η η τεχνητή νοημοσύνη για το κομμάτι της Γραφειοκρατίας, για το κομμάτι της Υγείας, για το κομμάτι της Δικαιοσύνης, των Μεταφορών, κ.α. Όλα αυτά είναι κομμάτια, τα οποία μπορούν πραγματικά να βρουν λύση μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, αρκεί να βρούμε και αξιοποιήσουμε την σωστή πλευρά της” είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε:
“Δε φοβάμαι, δεν πρέπει να φοβηθούμε την τεχνολογία. Θα πρέπει να την οριοθετήσουμε, 
όμως, εκεί που πρέπει, δηλαδή, δίπλα στον άνθρωπο και για λογαριασμό του ανθρώπου”.
Ο υπουργός υπογράμμισε τα βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι είναι μόνο η αρχή. Υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός βοηθός, mygov, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και δίνει ήδη απαντήσεις και βοήθεια στους πολίτες, σε πολλά ζητήματα που αφορούν τη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση.
“Επίσημα “μιλάει” και τις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κοι Αλβανικά, αλλά απαντάει σε οποιαδήποτε γλώσσα ερωτηθεί” είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε:
“Τον χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, έχουμε περίπου 
5.000 – 6.000 ερωτήσεις την ημέρα. Από τη μέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία του έχει απαντήσει περίπου 7800.000 ερωτήσεις”.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το σύστημα είναι επικεντρωμένο στην παροχή πληροφοριών για τη δημόσια διοίκηση, αλλά το επόμενο στάδιο θα είναι και το “να κάνει πράγματα για εμάς”, όπως να λειτουργεί παρέχοντας ψηφιακά έγγραφα και δεδομένα με ασφάλεια, κατ’ απαίτηση και μετά από ταυτοποίηση του χρήστη.
“Πλέον δε θα δίνει απλά σου δίνει την πληροφορία για το πώς θα αποκτήσεις κάτι, αλλά κάνει τη δουλειά για σένα, δηλαδή του λες, για παράδειγμα, ότι σήμερα θέλεις μία ληξιαρχική πράξη γάμου και θα σου ζητάει τη συναίνεση, ώστε να είναι  η στη θυρίδα σου στο gov.gr σε ένα δευτερόλεπτο” είπε ο υπουργός και συνέχισε:
“Με αφορμή το ψηφιακό βοηθό, ξεκινήσαμε είναι πολύ ενδιαφέρον ταξίδι με την τεχνητή νοημοσύνη και είναι μία από τις πρώτες κυβερνήσεις που έχουμε ένα τόσο καλοβαλμένο, τόσο ενημερωμένο ψηφιακό βοηθό. Αυτό όμως ειναι μόνο η αρχή. Σημασία έχει να βρούμε τα μεγάλα δεδομένα τα big data εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη πραγματικά μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα, να έχουμε δομημένα δεδομένα και να μπορέσουμε πλέον να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να βοηθήσουμε την κοινωνία, να  βοηθήσουμε τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς, σαν κι αυτούς που ανέφερα νωρίτερα”. 
Ο υπουργός μίλησε και για τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, κυρίως τη γραφειοκρατία, στην οποία το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φέρει, όπως είπε, σημαντικά αποτελέσματα.
“Ένα από τα κομμάτια που πρέπει να γίνει πιο εύκολο για τους πολίτες έχει να κάνει με την ψηφιακή γραφειοκρατία. Είναι σημαντικό το να ψηφιοποιούμε (έγγραφα), αλλά η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να είναι διακίνηση εγγράφων ψηφιακών, ή φυσικών, αλλά η διακίνηση δεδομένων με ασφάλεια προς όφελος των πολιτών”.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να καινοτομήσει στην τεχνητή νοημοσύνη, χάρη στο εξαιρετικό επίπεδο των επιστημόνων της στον τομέα αυτό, πολλοί  από τους οποίους έχουν τελειώσει ελληνικά πανεπιστήμια.
“Υπάρχει τεχνογνωσία, υποδομές δημιουργούνται, η χώρα μας μπορεί να καινοτομήσει” είπε ο υπουργός και συνέχισε: 
“Ειδικά ο υπερυπολογιστής “Δαίδαλος” ένα από τα πέντε μεγαλύτερα μηχανήματα στην Ευρώπη. Είναι σε φάση δημοπράτησης και εκεί η ερευνητική, η ακαδημαϊκή κοινότητα, θα μπορεί να βασιστεί για να τρέξει πολύ πιο γρήγορα”.
Στην ανοιχτή συζήτηση πήρε μέρος και ο ειδικός επιστήμονας και σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης Γιάννης Ασσαελ.
“Τελευταία ακούμε όλο και πιο συχνά για τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Γλωσσικό μοντέλο είναι ένα μοντέλο μοντέλο, το οποίο δεδομένου κάποιον λέξεων μας προβλέπει ποια είναι η επόμενη εξέλιξη” είπε ο κ. Ασσαελ. Ο κ. Ασσαελ εξήγησε τα επόμενα στάδια της έρευνας στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας ότι θα είναι πιο σύνθετα, από την πρόβλεψη της επόμενης φράσης, στη σύνθεση και στην παραγωγή λογικών απαντήσεων.
 Ο κ. Ασσαελ αναφέρθηκε επίσης στο κομμάτι της κυβερνοασφαλειας του cyber security, τονίζοντας ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και μια συνεχής πρόκληση στο διαδικτυο.
“Η τεχνητή νοημοσύνη  είναι ένα εργαλείο, όπως συμβαίνει με όλα τα εργαλεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό η για κακό σκοπό” είπε ο κ. Ασσαελ και εξήγησε ότι ακριβώς εκεί είναι και η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον, πως τα προσωπικά δεδομένα θα μπορούν να προστατευτούν και πως να διακινούνται με ασφάλεια προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
Ο υπουργός και ο ειδικός επιστήμονας, απευθυνόμενοι σε μαθητές σχολείων, άνοιξαν τον κύκλο των συζητήσεων του ΝΟΗΣΙΣ, με τοποθετήσεις σχετικά με τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αναδύονται μέσα από την ταχύτατη ανάπτυξη και την σχεδόν καθολική διείσδυση της σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας. 
Ακολούθησε διάλογος, κατά τον οποίο επιχειρήθηκε να απαντηθούν ερωτήματα, όπως, τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Generative AI, ποια είναι τα πρώτα βήματα για την εκμάθηση της, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια και σε ποιους τομείς μπορεί η χώρα να καινοτομήσει, ποια είναι η σημασία της διεπιστημονικής έρευνας, πώς μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον, αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. 
Ήταν πρώτη ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει το ΝΟΗΣΙΣ, από τις οκτώ, στο σύνολο τους, που θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος του έτους, για τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του ΝΟΗΣΙΣ. 
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, άνθρωποι του πολιτισμού, της επιστήμης και της εκπαίδευσης και  παραγωγικών φορέων.
Οι συζητήσεις στο ΝΟΗΣΙΣ θα είναι ανοιχτές στο κοινό, με ομιλητές που θα συμβάλουν στη σωστή ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, με την διεπιστημονικότητα στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα, χωρίς τεχνοφοβία και με διασφάλιση της ηθικής εφαρμογής της σε τομείς όπως η ιατρική, το δίκαιο, η πληροφορική, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η δημοσιογραφία, αλλά και η βιομηχανία. 
Στο σύνολό τους, οι συζητήσεις του ΝΟΗΣΙΣ “AI- Talks ” , τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης.  
Μετά την συζήτηση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του ΕΚΕΤΑ – ΙΠΤΗΛ με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη – Δυνατότητες και Προκλήσεις», το αντικείμενο και περιεχόμενο της οποίας βασίζεται στα αποτελέσματα πέντε ερευνητικών έργων.
Μέσα από τον κύκλο των ανοιχτών  εκδηλώσεων του,  το ΝΟΗΣΙΣ επιθυμεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα σε μαθητές και φοιτητές, τεκμηριωμένες απόψεις για τον σύγχρονο αυτό προβληματισμό ενισχύοντας τον κοινωνικό του ρόλο, ως φορέας μη τυπικής εκπαίδευσης.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και αποτελεί κοινωφελές, πολιτιστικό, επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον τεχνικό πολιτισμό και δημιουργεί για το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους, το κατάλληλο περιβάλλον για την ενημέρωση του γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Κάθε χρόνο τις εγκαταστάσεις του επισκέπτονται περισσότερα από 200.000 άτομα, συμμετέχοντας σε προβολές, ξεναγήσεις στο Μουσείο Τεχνολογίας, σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες και εκδηλώσεις.

Φ.Γ.