Ο ανώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τη δικαιοσύνη. Ο κατώτερος άνθρωπος σκέφτεται μόνο τα συμφέροντά του. Κομφούκιος, 551-479 π.X., Κινέζος φιλόσοφος

Ταχύτητα στις εγκρίσεις και διαφάνεια ζήτησε στον ΕΟΦ ο Άδωνις Γεωργιάδη στην εκδήλωση κοπής της πίτας

27 Φεβρουαρίου, 2024

«Όλοι έχουμε έναν κοινό σκοπό εδώ. Πρώτα ο Έλληνας ασθενής και μετά η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, είναι και τα δύο ευθύνες μας και θα τα τιμήσουμε. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους εργαζόμενους του ΕΟΦ, στην εκδήλωση κοπής της πίτας τους.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, και «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Σε αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του».

Ο Άδ. Γεωργιάδης κάλεσε όσους εργάζονται στον ΕΟΦ να βοηθήσουν τον ΙΦΕΤ και να δώσουν τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για να μειωθεί η δαπάνη του, «η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback».

  Εάν το σύστημα αποκτήσει ταχύτητα, η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια, τόνισε ο υπουργός Υγείας και προανήγγειλε ότι το 2024 θα είναι έτος προσλήψεων μονίμου προσωπικού και στον ΕΟΦ. «Σε λίγες μέρες, θα ανακοινώσουμε τον αριθμό των μονίμων θέσεων που θα προκηρυχθούν. Αναγνωρίζω ότι ο ΕΟΦ πράγματι έχει λιγότερο προσωπικό» ανέφερε.

  Ελλείψεις στα φάρμακα ασφαλώς και υπήρχαν και υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, είπε ο Άδ. Γεωργιάδης και κατέληξε: «Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και σε αυτό βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία».