Πολλοί ξένοι έχουν σκοτωθεί, αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τις αρχές, η πλειονότητά τους άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα της πρωτοφανούς βίας και κλίμακας επίθεσης από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.
Η Χαμάς απήγαγε 241 άτομα, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς ή διπλής υπηκοότητας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει επίσης αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 341 στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου.
Τέσσερις γυναίκες έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής, ενώ ένας στρατιώτης αφέθηκε ελεύθερος κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η Χαμάς εκτίμησε στις 26 Οκτωβρίου ότι «σχεδόν 50» όμηροι είχαν σκοτωθεί στη Γάζα σε ισραηλινές επιδρομές. Πρόσθεσε την 1η Νοεμβρίου ότι επτά όμηροι, μεταξύ των οποίων «τρεις κάτοχοι ξένων διαβατηρίων» σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Στη Λωρίδα της Γάζας, 9.227 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 3.826 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Οι θάνατοι περίπου 230 ξένων υπηκόων, πολλοί από τους οποίους είχαν επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, επιβεβαιώθηκαν από τις αντίστοιχες χώρες τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το βαρύτερο τίμημα πλήρωσαν η Γαλλία, η Ταϊλάνδη και οι ΗΠΑ: Τριάντα εννέα Γάλλοι σκοτώθηκαν και εννέα είναι όμηροι ή αγνοούνται, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσα στους ομήρους, μια νεαρή γυναίκα, η Μία Σεμ, εμφανίστηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου από τη Χαμάς.
Νωρίτερα σήμερα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Γάλλων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ ανήλθε σε 39, ενώ 9 εξακολουθούν να αγνοούνται.
Τριάντα δύο Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν και 23 απήχθησαν, σύμφωνα με την Μπανγκόγκ. Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ, κυρίως ως γεωργοί.
Τριάντα ένας Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, και 13 αγνοούνται. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι μεταξύ των ομήρων υπήρχαν και Αμερικανοί. Μια Αμερικανίδα και η κόρη της αφέθηκαν ελεύθερες στις 20 Οκτωβρίου.
ΜΑΡ.ΜΙ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ