“ Τα τελευταία πέντε χρόνια 500.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά, δηλαδή 100.000 συμπολίτες κάθε χρόνο. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς”. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά στοιχεία που αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα “ Ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- Ελλάδα 2.0” που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και διοργάνωσαν με επιτυχία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το Tαμείο Aνάκαμψης αλλάζει την οικονομία. Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές προοπτικές από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. Το Tαμείο Aνάκαμψης υλοποιεί δράσεις και έργα συνολικού ύψους, μαζί με το ταμειακό σκέλος, 36 δις ευρώ το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πριν από δύο ημέρες πήραμε την έγκριση του τετάρτου αιτήματος για τον κλάδο των επιχορηγήσεων της τάξεως του ενός δις ευρώ. Αυτό αν το αθροίσουμε με τα 17,2 δις ευρώ φθάνουμε στα 18,2 δις ευρώ, δηλαδή στο 50,5% του ταμείου”, τόνισε αρχικά ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Νίκος Παπαθανάσης και πρόσθεσε: “ Η Ελλάδα δεν θέλει να αστοχήσει σε καμία από τις δράσεις της. Φέτος έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών ύψους 12,2 δις ευρώ. Τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το ταμείο ανάκαμψης έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την οικονομία και να φέρουν την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μεταφράζεται σε μια ευημερία. Έτσι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια 500.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά, δηλαδή 100.000 συμπολίτες κάθε χρόνο. Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς. Είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας γιατί έτσι πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας. Αυτός ο στόχος θα μειώσει την ανεργία. Μόνο με μεγάλες επενδύσεις μπορούμε να φέρουμε πίσω τους Έλληνες που έφυγαν από την χώρα μας. Τα αποτελέσματα είναι πλέον μετρήσιμα, καθώς το δεύτερο τρίμηνο το 2024 η Ελλάδα ήταν η δεύτερη σε ανάπτυξη χώρα στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ευρωζώνη. Η συνεργασία μεταξύ των στελεχών είναι άριστη και σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν”.
Από την πλευρά της η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου τόνισε πως: “ το ταμείο είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 723 δις ευρώ και παρέχει μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις και ευνοϊκά δάνεια για όλα τα κράτη της Ένωσης. Με αυτό το ποσό θέλει να χρηματοδοτήσει τις διάφορες δράσεις, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πράσινη μετάβαση. Όλες αυτές οι δράσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2026. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι δράσεις για να μπορέσουν να διοχετευθούν όλα τα διαθέσιμα ποσά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά από τα έργα στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας”.
Ο Διοικητής της ΕΥΣΤΑ Ορέστης Καβαλάκης δήλωσε ότι μόνο με την ανάκαμψη μπορούν να διασφαλιστούν περισσότερες και καλύτερες δουλειές. “ Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Έχουμε 187 έργα και παρεμβάσεις προϋπολογισμού 5,6 δις ευρώ. Ειδικά στους τομείς απασχόλησης και δεξιοτήτων υλοποιούνται περίπου 80 έργα. Θέλουμε να δώσουμε στους νέους μας περισσότερα και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας”, τόνισε ο κ. Καβαλάκης.
Μετά από πολύ καιρό η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό δήλωσε στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Συντονισμού, Εύη Δραμαλιώτη. “ Αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο. Όμως δεν σταματάμε αφού θέλουμε να δημιουργήσουμε παράλληλα περισσότερες θέσεις εργασίας για τις γυναίκες. Η Ελλάδα σήμερα έχει πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή κάρτα”, επισήμανε.
Ο Υποδιοικητής Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Γιώργος Καραχάλιος μίλησε για τις δράσεις επισημαίνοντας πως: “ Η ΔΥΠΑ τρέχει συνολικά 85 δράσεις προϋπολογισμού περίπου 2 δις ευρώ. Περίπου 1,2 δις ευρώ είναι για δεξιότητες. Έχουμε βάλει στόχο να εκπαιδεύσουμε περίπου 500.000 άτομα. Το ευχάριστο είναι ότι η ΕΕ είναι κοντά μας, μας εποπτεύει και μας συμβουλεύει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη. Προσφέρουμε και προγράμματα απασχόλησης. Προσφέρουμε συνολικά πέντε προγράμματα, έχουμε 32,500 θέσεις από τις 42.000 που έχουν διατεθεί. Επίσης αναμένεται να μας έρθουν 22.500 θέσεις από ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε πέντε περιοχές το επόμενο διάστημα. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και γι’αυτο τον λόγο εργαζόμαστε καθημερινά”.
Με την σειρά της η Επικεφαλής Γραφείου Αθήνας, Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ειρήνη Βλαχάκη τόνισε πως: “ έχουμε πολύ καλή εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης. Η Ελλάδα έκανε μεγάλες προσπάθειες. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή με όλους τους φορείς. Οι δράσεις έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας έμφαση περισσότερο σε ειδικές ομάδες, όπως είναι η ρομά και οι μακροχρόνια άνεργοι”.
Το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό είναι σημαντικός παράγοντας της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας. Αυτό τόνισε η Διευθύντρια Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ΣΕΒ, Ντόρα Οικονόμου. “ Οι επιχειρήσεις ζητούν συνεχώς νέες δεξιότητες από τους εργαζόμενους. Έχουμε στην Ελλάδα πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Όμως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και γι’αυτό παλεύουμε καθημερινά”.
Τέλος ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NEW A.E, Βασίλης Κυράζογλου τόνισε: ”Η συνεργασία μας με την ΔΥΠΑ ήταν εξαιρετική. Μας κατατόπισαν και επωφεληθήκαμε από το πρόγραμμα. Εντάξαμε στο ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένα άτομα που στελέχωσαν την εταιρεία μας. Πάντα θέλαμε και θέλουμε καλά εκπαιδευμένο προσωπικό για να μπορούμε να παρέχουμε καλές υπηρεσίες”.
Κυριάκος Παρασίδης
[φωτογραφία αρχείου]