Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους και τους ντροπαλούς. Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Χαίρομαι που είμαι πλέον κομμάτι της Ελλάδας»

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ είναι έτοιμος να μεγαλουργήσει με τα ελληνικά χρώματα. Ο δις πρωταθλητής Ευρώπης πήρε την ελληνική Ιθαγένεια και πλέον θα αγωνιστεί στα προολυμπιακά τουρνουά με στόχο την πρόκριση στο Παρίσι 2024 και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που πήρε την ελληνική ιθαγένεια στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να μπορέσει να κυνηγήσει το όνειρό του.  Δεν κρύφτηκε και τόνισε ότι ζει και ξυπνάει με το μυαλό του να είναι στο Παρίσι

Εξήγησε τους λόγους που προτίμησε την Ελλάδα, αποκάλυψε για την κομβική επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία και γιατί ένιωθε την χώρα μας πιο κοντά στην… καρδιά του! Ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση. 

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ που γεννήθηκε στη Ρωσία κι έχει ήδη κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Ελλάδα, έκλεισε στέλνοντας σε όλους μία υπόσχεση: «Θα σας κάνω όλους υπερήφανους»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νταουρέν Κουρουγκλίεβ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

ΕΡ: Νταουρέν πολιτογραφήθηκες Ελληνας και έλαβες την ιθαγένεια, τι σημαίνει αυτό για σένα;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος, πάρα πολύ χαρούμενος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσους με βοήθησαν. Ηταν μία σημαντική μέρα για εμένα και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους. Ελπίζω με τις νίκες μου να τους κάνω όλους υπερήφανους. Ολοι έκαναν την δουλειά τους, πήρα την ελληνική ιθαγένεια και πλέον πιάνω εγώ… δουλειά!».

ΕΡ: Πλέον σκέφτεσαι τον μεγάλο σου στόχο που είναι το Παρίσι 2024;

«Κοιμάμαι και ξυπνάω και το Παρίσι είναι στο μυαλό μου. Δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο, πέραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλω να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο! Πρώτα από όλα, όμως, πρέπει να πάρω την πρόκριση στα προολυμπιακά τουρνουά».

ΕΡ: Γνωρίζουμε ότι είχες έναν μικροτραυματισμό στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο γόνατο. Θα συμμετάσχεις στον Πανελλήνιο πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο;

«Περιμένω τις απαντήσεις από τον γιατρό. Αν είμαι καλά, τότε με πολύ μεγάλη χαρά θα αγωνιστώ. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τους Ελληνες φιλάθλους που μου δείχνουν την στήριξή τους κι ελπίζω να μπορέσω να αγωνιστώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών».

ΕΡ: Το 2024 ξεκίνησε με ένα χρυσό μετάλλιο στο γκραν πρι του Παρισιού. Πιστεύεις ότι είναι οιωνός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Η χρονιά ξεκίνησε με το χρυσό στο Παρίσι κι ελπίζω να συνεχιστεί έτσι. Ενας αγώνας είναι πάντα απρόβλεπτος. Μόνο ο Θεός ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Εχω στο μυαλό μου το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γι αυτό θα δουλέψω σκληρά».

ΕΡ: Είσαι ένας αθλητής που είχες πολλές προτάσεις από άλλες χώρες για να αγωνιστείς. Γιατί επέλεξες την Ελλάδα;

«Η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι ο στόχος κάθε αθλητή. Από την στιγμή που δεν μπορούσα να αγωνιστώ με την γενέτειρα μου, προτίμησα την Ελλάδα. Πράγματι, είχα πολλές προτάσεις, από άλλες χώρες, αλλά ήθελα να αγωνιστώ για την Ελλάδα . Είχα συμμετάσχει δύο χρονιές στο διεθνές τουρνουά Olympia στην Αρχαία Ολυμπία και είχα επισκεφθεί το μουσείο, το στάδιο και την αρχαία παλαίστρα. Μετά από αυτό είχα εντυπωσιαστεί και αγαπήσει την χώρα. Η Ελλάδα είναι μία κληρονομιά  του Παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι τιμή να αγωνίζομαι για την Ελλάδα. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι  μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η ομορφιά, τα τοπία της χώρας, τα νησιά και ιδιαίτερα η Σαντορίνη και χαίρομαι που είμαι πλέον κομμάτι αυτής της χώρας. Ένιωθα ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά στις πεποιθήσεις μου και την ένιωθα πιο κοντά στην καρδιά μου».

ΕΡ: Η ελληνική Πάλη έχει ένα εισιτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον Γιώργο Κουγιουμτσίδη και ελπίζει βάσιμα και σε άλλες προκρίσεις. Ποια είναι η γνώμη σου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλά ένα πρωτάθλημα. Δεν μπορεί να πει κανείς, αν ένας αθλητής θα πάρει το χρυσό. Αυτό έχει να κάνει με το αν είναι σε καλή κατάσταση, σωματικά και ψυχολογικά, εκείνη την ημέρα. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που κρίνουν τη νίκη και επειδή αυτοί οι αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, το άγχος είναι πιο μεγάλο για όλους τους αθλητές. Οι Ελληνες αθλητές έχουν ταλέντο και μπορούν να διακριθούν. Ελπίζω να πάρουμε πολλές προκρίσεις και να παλέψουμε μαζί με τους συναθλητές μου στο Παρίσι για το καλύτερο!»

ΕΡ: Ποιον θα ήθελες να ευχαριστήσεις για το γεγονός ότι πήρες την ελληνική ιθαγένεια;

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη που γνωρίζω ότι ασχολήθηκε προσωπικά με την περίπτωσή μου. Επίσης ήθελα να ευχαριστήσω την υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση, τον γενικό γραμματέα Ιθαγένειας κ. Αγγελο Δημοσθένους, καθώς και τον εκπρόσωπο της Πάλης στην ΕΟΕ κ. Κωνσταντίνο Φίλη. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική ομοσπονδία Πάλης και όλους τους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και με βοήθησαν να πάρω την ελληνική ιθαγένεια. Εχω να στείλω ένα μήνυμα. Σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου και θα σας κάνω υπερήφανους».

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΑΤΑΣ