Τίποτε δεν είναι πιο εκπληκτικό από την ευκολία με την οποία οι πολλοί κυβερνώνται από τους λίγους. David Hume, 1711-1776, Άγγλος φιλόσοφος

Συνέδριο Study in Greece-Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι σε μια πορεία μεταμόρφωσης της πανεπιστημιακής παιδείας

15 Νοεμβρίου, 2023

Η σημασία της διεθνοποίησης για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα τονίστηκε κατά το δεύτερο μέρος του σχετικού συνεδρίου της Study in Greece που πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας, “η Ελλάδα τώρα στέκεται στο σταυροδρόμι μιας διαδρομής μεταμόρφωσης” και το υπουργείο οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο η διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης διαφαίνεται ως κρίσιμος καταλύτης για την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Σημείωσε ότι το τοπίο στην ανώτατη εκπάιδευση αλλάζει γρήγορα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που συνεπάγεται ανταγωνισμό και την ανάγκη για ευέλικτες συνεργασίες, με τις συστηματικές συνεργασίες πανεπιστημίων να θεωρούνται πλέον αναγκαίες για την ανάπτυξη, την κοινωνική και επαγγελματική ολοκλήρωση και ευημερία, ενώ η διαδικασία του να καταστούν τα ιδρυματα ανοιχτά σε ξένους φοιτητές είναι μία “ευκταία προτεραιότητα”.

Επισήμανε, επίσης, πως η συσχέτιση με υψηλού κύρους ξένα πανεπιστήμια θα βοηθήσει στον να αυξήσει την παγκόσμια κατάταξη και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων και θα δημιουργήσει “ενάρετο κύκλο” αριστείας που θα φέρει τα καλύτερα ταλέντα, τόσο σε επίπεδο διδασκόντων όσο και φοιτητών. Ο κ. Ζώρας είπε ότι η προσπάθεια μέχρι στιγμής επικεντρώθηκε στη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων στα αγγλικά, ενώ το υπουργείο θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες για κοινά διπλά και διττά προγράμματα, καθώς και να “προσαρμόσει ακαδημαϊκά αποτελέσματα στον παραγωγικό τομέα, την αγορά εργασίας και την οικονομία”.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του Study in Greece, αναπληρωτης καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Χρίστος Μιχαλακέλης, που παρουσίασε στοιχεία για τις δράσεις να αυξηθεί η ζήτηση για ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό, οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα θεωρείται αγορά “Ελντοράντο” στο συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος θα έχει άμεσα οφέλη για την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ταμείο του οργανισμού για υποτροφίες και άλλα μέτρα που θα κάνουν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για σπουδές.

Άλλοι ομιλητές ήταν η πρόεδρος του Συνδεσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίων Ελλάδος (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου, που χαιρέτισε αυτή την “πρώτη προσπάθεια να ανακοινωθεί ότι η διεθνοποίηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος”, ενώ τόνισε ότι με τη σωστή διαφήμιση και προώθηση η Ελλάδα διαθέτει όλα όσα χρειάζεται για να ανέβει από τις τελευταίες στις πρώτες θέσεις ως ακαδημαϊκός προορισμός.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους Αλέξη Φυλακτόπουλο, εκτελεστικό πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του College Year in Athens, Γιώργο Βασιλόπουλο από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακευτικής Βιομηχανίας και Λύσανδρο Τσιλήδη, πρόεδρο της FEDHATTA.