Καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα διαδραματίσουν το επόμενο διάστημα οι πολιτικές που θα αφορούν την βιωσιμότητα των ελληνικών προορισμών αλλά και των δράσεων που θα αναλάβουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, πάντα προς την κατεύθυνση του περιορισμού του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος στην φύση αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.
Στην ειδική ενότητα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, “Επαναπροσδιορίζοντας τον ρόλο του τουρισμού προς ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον”, οι Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης, και Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας στάθηκαν στις προκλήσεις που συνεπάγονται από την προώθηση της βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα ανάπτυξης της χώρας.
Ο Άκης Σκέρτσος, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να προσφέρει τουρισμό που θα κάνει πράξη την ισορροπία τής ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η Ελλάδα βρέθηκε στην 7η θέση των χωρών παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το ενεργειακό της μείγμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η Ελλάδα θέλουμε να είναι κιβωτός που προστατεύει το περιβάλλον στους επισκέπτες της» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος και προσέθεσε ότι στο τέλος τής τετραετίας θα έχει λήξει το φαινόμενο των χωματερών που, όπως είπε, τόσο έχουν ταλαιπωρήσει και εκθέσει τη χώρα.
Από την πλευρά της η κυρία Σδούκου στάθηκε στα κίνητρα που δίνονται ήδη αλλά και θα δοθούν στο μέλλον, αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα περίπου θα “τρέξει” πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ που θα αφορά τουριστικά καταλύματα με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πετύχουν 40% εξοικονόμηση ενέργειας. Το ποσό τής επιδότησης θα αφορά το 50% της επένδυσης όπως είπε υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Παράλληλα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα τρέξει ένα ακόμα πρόγραμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ που θα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία ταυτόχρονα, σημείωσε η κυρία Σδούκου. Είναι τέτοια η δυναμική τής προσπάθειας της χώρας στο μέτωπο της αειφορίας, όπου το 2030 το παραγόμενο ρεύμα στην Ελλάδα θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόνισε η υφυπουργός.
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σκρέκας επισήμανε ότι ουσιαστικά καμιά επιχείρηση δεν αποκλείεται από τα κονδύλια που αφορούν την ενεργειακή τους μετάβαση, και εστιάζοντας στα ξενοδοχεία 1, 2, 3 αστεριών που αποκλείονται από τον αναπτυξιακό σημείωσε ότι υπάρχουν άλλα προγράμματα που θα τα βοηθήσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά κλπ. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι πολιτικές που τρέχουν θα κάνουν και πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις, προσέθεσε ο υπουργός.
Νωρίτερα ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής τής Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών υπογράμμισε ότι το 2023 είναι το έτος κορωνίδα στα ακραία φαινόμενα και στην Ελλάδα. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το κόστος κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξουν σχέδια προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, θα ανέλθει στα 700 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα κινδυνεύει το 15% της ακτογραμμής της.
κχα