Αυτοί που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη, κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη “Τζων Κέννεντυ (1917-1963) Αμερικανός πρόεδρος”

Συνέδριο ΕΝΠΕ – Λ. Αυγενάκης: Κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

23 Μαΐου, 2024

Η εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα για τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ειδική θεματική ενότητα του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Όπως επεσήμανε, «η μη εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση προστίμου ύψους 450 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», για το λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε, «την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η ΚΥΑ, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών για τα συγκεκριμένα σχέδια».

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης αποτελούν βασικό κομμάτι της εύρυθμης ομαλής υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να δίνονται οι επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημείωσε «ότι θα αποκατασταθεί η τάξη και η διαφάνεια στον Οργανισμό, ιδιαίτερα όσα έχει επισημάνει η ΕΕ από το 2016».

«Οι παρατηρήσεις αυτές» συνέχισε, «είναι σωστές και ήδη οι έξι από τις εννέα έχουν προχωρήσει».

Επίσης, είπε ότι την προσεχή Δευτέρα που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα έχει συνάντηση με τον επίτροπο για τον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Δεν παραλογίζεται η Κοινότητα. Ξέρει τι εντόπισε. Ξέρει τι επισημάνσεις έχει κάνει. Δεν διαφωνούμε. Δουλεύουμε από κοινού, γιατί μας ενδιαφέρει να μπει τάξη στο χώρο», επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακόμη, ανέφερε ότι «η εξέλιξη με την ΕΕ δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές που έχουν προγραμματισθεί», επισημαίνοντας ότι «μέχρι τέλος του έτους θα έχουν καταβληθεί ακόμα 2,2 δισ. ευρώ από άμεσες ενισχύσεις και ΠΑΑ».

Όπως είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, «για την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας έχει συνδεθεί με την ιστορία και την παράδοση του τόπου και συμβάλει καθοριστικά στην οικονομία της χώρας», εξηγώντας ότι «δεν είναι μόνο το 4%, αλλά και η συμβολή μέσω της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων του πρωτογενούς τομέα».

Όσον αφορά τους ελέγχους, είπε ότι «την περίοδο προ του Πάσχα έγιναν 4.140 στοχευμένοι έλεγχοι και εντοπίσθηκαν 172 παρανομίες».

«Αποκορύφωμα των ελέγχων», σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν η αποκάλυψη του κυκλώματος με παράνομες ενισχύσεις στα βοοειδή, τις 1.000 περιπτώσεις που εμπλέκονται και τις τέσσερις προφυλακίσεις».

«Δεν θα κάνουμε πίσω όποιοι κι αν εμπλέκονται. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης και ανακοίνωσε ότι «στον ΕΛΓΟ εργάζονται πυρετωδώς για να τεθεί σε εφαρμογή το ΑΡΤΕΜΙΣ 2, το οποίο θα συμβάλλει στους ελέγχους».

Επανερχόμενος στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, υπενθύμισε ότι «πρόκειται για μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει στους εταίρους μας από το 2015, ενώ μόνο δύο περιφέρειες, η Ηπείρου με τον Αλέξανδρο Καχριμάνη και η Δυτικής Μακεδονίας με τον πρώην περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, η οποία όμως διεκόπη λόγω ενστάσεων» και πρόσθεσε:

«Λόγω των συγκεκριμένων καθυστερήσεων έχει επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται σε μορφή δημοσιονομικής διόρθωσης – συνεπώς η επιβολή του συνεπάγεται το να χάσει η ελληνική αγροτική οικονομία κρίσιμη χρηματοδότηση από την νέα ΚΑΠ. Κανένας άλλος παρά οι Έλληνες παραγωγοί θα επιβαρυνθούν τις συνέπειες αυτής της ανειλημμένης υποχρέωσης».

Όπως σημείωσε, «για να αποτραπεί αυτή η έκβαση λαμβάνονται ήδη τα αναγκαία μέτρα για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκπόνησης και εφαρμογής των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε κάθε περιφέρεια της χώρας».

Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, «από τις 13 περιφέρειες της χώρας και ύστερα από επιστολή που έστειλε, αλλά και από συζήτηση που έγινε με όλους, προκύπτει ότι οι εννέα περιφέρειες θα ξεκινήσουν την διαδικασία, ενώ τέσσερις δήλωσαν αδυναμία να αναλάβουν την υλοποίησή τους, και τούτο παρότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξασφάλισε πόρους 19,5 εκατ. ευρώ για το κόστος της διαδικασίας εκπόνησης και υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης».

Ήδη, όπως ανακοίνωσε, «η υπόθεση βρίσκεται στη φάση υλοποίησης και την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται ΚΥΑ με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομίας, που επισημοποιούν την ανάληψη ευθύνης για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις τέσσερις περιφέρειες που εξέφρασαν κώλυμα».

Ταυτόχρονα όμως ανακοίνωσε ότι «έχει σταλεί επιστολή στις περιφέρειες για να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους για τις τεχνικές προδιαγραφές του κανονιστικού πλαισίου της σχετικής διακήρυξης».

«Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε στενά και αποτελεσματικά, ώστε να θεσπιστούν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης έως το τέλος του 2024 σε κάθε περιφέρεια. Αλλιώς δεν θα αποφύγουμε το πρόστιμο των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί στην χώρα μας. Ας δουλέψουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τέλος, κάλεσε τους περιφερειάρχες «να στηρίξουν την προσπάθεια για λειτουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, που σημαίνει και σεβασμό στο περιβάλλον αλλά θα δημιουργήσει και οικονομίες κλίμακος».