Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν πρόκειται για τα χρήματα αλλά είναι θέμα αρχής, τότε πρόκειται για τα χρήματα. Abraham Lincoln, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Συνεδρίασε στην Πτολεμαΐδα η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

6 Δεκεμβρίου, 2023

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023, στην Πτολεμαΐδα, η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Παπαθανάσης, χαιρέτισε, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, τη Συνεδρίαση και επισήμανε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει η μέγιστη ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους».

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος, όπως επισημαίνεται, ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί τον πυρήνα του σχεδιασμού της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η επιλογή της Πτολεμαΐδας ως τόπος πραγματοποίησης της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης δηλώνει τη σημασία που δίνεται στους λιγνιτικούς Δήμους, είπε.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δ. Σκάλκος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του Κεντρικού Προγράμματος ΔΑΜ για την ανάπτυξη των περιοχών και αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία υλοποίησης που παρουσιάζει το Πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 ως ένα νέο Πρόγραμμα.

Ο προϊστάμενος και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ- ΔΑΜ, παρουσίασαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την πορεία του Προγράμματος και των έργων μέχρι σήμερα, καθώς και τις νέες δράσεις που θα ενεργοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ύψους 550.000.000 € , συμπεριλαμβανομένων των δράσεων κρατικών ενισχύσεων επιχειρηματικότητας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκπρόσωποι από αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους, περιβαλλοντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή Παρακολούθησης ενέκρινε ομόφωνα τη μεθοδολογία και τα κριτήρια επιλογής πράξεων για 8 δράσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης 188.454.000 € στις προτεραιότητες του Προγράμματος:

Ενίσχυση και Προώθηση Επιχειρηματικότητας
Αναπροσαρμογή χρήσεων γης-κυκλική οικονομία
Δίκαιη Εργασιακή Μετάβαση
Τεχνική Βοήθεια

 

Κατά γενική ομολογία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ήταν μια συνεδρίαση στην οποία αναγνωρίστηκε από όλους ότι η πορεία του Προγράμματος ΔΑΜ εντός του 2024 θα είναι κομβική, καθώς θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις που θα δώσουν νέα πνοή στο παραγωγικό μοντέλο των περιοχών και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.